Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion FrançaiseGeschiedenis van Château de Digoine


Château de Digoine werd gebouwd rond 1233 door Seigneur (landheer) Thibaut en was toentertijd volledig omgeven door water: "Een onneembare vesting...sterke huis d´oultremer (gebouwd uit blauwsteen) genoemd Petit Digoine..." (volgens een document in het klooster van Saint Symphorien d´Autun).
Seigneur Thibaut en zijn opvolgers hebben diverse aanvallen afgeslagen van Charles de Montago, Duc (hertog) van Bourgogne (gedood bij de slag van Bussy). De Duc had toen het nabij gelegen dorp Couches al in handen. Het niet kunnen innemen van Digoine was hem een doorn het oog.

Rond 1400 kwam het kasteel in het bezit van Seigneur Guillaume de Damas. De familie Damas die reeds het grote Château de Digoine bezat bij Palingen (wat verder zuidelijk in de Bourgogne) had geen behoefte om in Petit Digoine te gaan wonen.(Was de aanschaf een vergissing?). Vanwege grote schulden werd in 1446 Petit Digoine, in vervallen staat, verkocht voor 1200 sous (een oude muntsoort) aan nobele homme (edele heer) Oudot van Malain.

Château de Digoine (17e eeuw)Van de 16e en 17e eeuw is weinig bekend. In de 17e eeuw werd het kasteel wel verder uitgebreid met twee torens waarvan een met een trappenhuis. Het kasteel wisselt in die periode regelmatig van eigenaar (voornamenlijk adellijke families). Rond 1730 is het landgoed in het bezit van de familie Falletan. De zuidgevel wordt vervangen en het gehele kasteel krijgt grote ramen. Het is Henriette Falletan die in 1806 het wederom in verval geraakte Château de Digoine verkoopt aan Monsieur (heer) Francois Louis Comte (graaf) de Musy.

Comte de Musy laat het huidige trappenhuis aanleggen en de 19e eeuwse vleugel waaronder twee ronde torens. Tevens zijn de bijgebouwen gebouwd (de cour met de twee identieke grote huizen, de orangerie, het jachthonden verblijf en het theehuisje). Comte de Musy was gepassioneerd jager, het was zijn dagelijkse activiteit samen met de landheren uit de omgeving. Iedere jacht werd afgesloten met een groot feest. Geruchten zeggen dat Comte de Musy hieraan uiteindelijk failliet is gegaan. In 1883 wordt het landgoed nagelaten (inclusief de enorme schulden!) aan een petekind Comte (graaf) Charles de Prunelle. Zijn vrouw, de comtesse (gravin), zou de tweede rijkste vrouw van Frankrijk zijn geweest. Door de verkoop van een enorme hoeveelheid goud worden alle schulden van Comte de Musy afbetaald. Weduwe Comtesse (gravin) de Prunelé laat in 1959 het landgoed na aan vier neven en nichten waaronder Comte (graaf) Christian d´Aviau de Ternay (de familie Ternay heeft Château Rully in eigendom sinds de 13e eeuw).

Château de Digoine is sinds 1930 niet echt meer bewoond, afgezien van een aantal monniken die tijdens de tweede wereld oorlog korte tijd in het kasteel verbleven.

In 2003 werd de bijbehorende boerderij verkocht aan de zittende pachter en het kasteel met de 11 ha 'engelse landschapstuin' aan ons. De omliggende bossen en landerijen zijn nog steeds in het bezit van de familie de Ternay.

Het kasteel is aan een grondige renovatie toe. Het huidige interieur stamt hoofdzakelijk uit de periode van Comte de Musy (1826-1877)(laatste grote renovatie omstreeks 1850) en bestaat uit een groot hoofd trappenhuis, een kleine bibliotheek met ronde kasten, fraai glas in lood, een oude kapel met manshoge beelden, fraaie parketvloeren, schoorsteenmantels en ornamenten plafonds. De schoorsteenmantel van de keuken is gedateerd 1359. Het originele vuurschild in de schoorsteenmantel is het wapen van een Duc (hertog).