Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Bourgogne Franche Comté in januari,met ook sneeuw

21/01/2016
Hallo allemaal

Sinds 1 januari 2016 is ons adres verandert
Ons adres is geworden:
Domaine Château de Digoine
71490 Saint Martin de Commune
Bourgogne Franche-ComtéDit is de oude kaart met regio´s
De foto hieronder de nieuwe regio´s
Sarkozi was er al mee bezig het vereenvoudigen van het logge ambtelijke apparaat.
Sinds 1 januari 2016 is er een stap gezet en zijn er regio´s bijelkaar gevoegd In totaal zijn er 13 regio´s over.
( plus 5 regio´s :de verschillende eilanden)

Onze regio heet nu Bourgogne Franche-Comté
Waarom niet anders om genoemd.
Heel simpel bij het opnieuw benoemen van de regio´s heeft men alfabetische volgorde aangehouden.
Dijon met 380.0000 inwoners blijft de hoofdstad

Wat cijfers om te laten zien hoe dunbevolkt de regio is.
Bourgogne 1.6 miljoen bewoners
Franche-Comté 1.2 miljoen bewoners

Bourgogne 31.582 km2
Franche-Comté 16.202 km2
Gemiddeld over de hele regio betekent dat 59 bewoners per km2
En dat is niet veel .....De nieuwe regio omvat in totaal 8 departementen.
Mocht je denken dat het makkelijker is geworden , dat zeker nog niet
Want....
- Binnen de regio zijn 24 arrondisementen
- vervolgens 192 overkoepelende communes waarvan wij vallen onder de
Grand Morvan Autunois
- vervolgens 3828 communes daarvan zijn wij Saint Martin de Commune
maar dan zijn we er nog niet

Want de commune Saint Martin de commune is weer opgedeeld in mini dorpjes en een ervan heet ..... Digoine
Wij (ons gezin met 5 personen), de buren van de boerderij bij het parkeer terrein (Odette en Christian) en de buren ernaast met het nieuwbouw huis ( Francoise en Jean Noel) vormen met 9 personen Lieu dit Digoine

Een dorpje wat onderdeel maakt van Saint Martin de Commune.

Kortom de bedoeling is dat alles vereenvoudigd gaat worden maar dan moet er nog heel veel gebeuren. Positief de eerste stap is gezet !
Dat was een stukje geografie.

Nog geen verdere verbouwings werkzaamheden helaas. Daar en tegen heel veel andere dingen te organiseren voor o.a. de 2 oudste kids want:
Wat gaan zij doen als zij eind van dit schooljaar geslaagd zijn.
Het is een bepalend moment.
Blijft het Frankrijk, wordt het Nederland, wat zijn de consequenties ervan op allerlei vlak. Hoe werkt het systeem in Frankrijk van opleidingen na hun middelbare school.
Alleen dat is al een levenstaak omdat het een wir war is van mogelijkheden, toelatingssystemen, weer afhankelijk van regio ook weer of je voorbereidende jaren wil voor een opleiding en ga zo maar door.
Franse vrienden hebben ons een deel uitgelegd, maar dan nog, ook zij zeggen dat het heel ingewikkeld is Voor ons is het een doolhof dat ons ontzettend veel tijd kost om uit te zoeken en met het invullen van voorlopige formulieren.

Gelukkig zijn er ook andere projecten zoals het uitzoeken van bouwmaterialen voor de verbouwing /voortgang van de orangerie.
We hebben mogelijk een bedrijfje in Nolay gevonden die stalen kozijnen kan maken voor de grote raampartijen van het originele gedeelte van de orangerie. Op die manier zouden we het contrast mooi door kunnen voeren door in het aangebouwde gedeelte de al gekochte houten kozijnen te gebruiken en in het originele gebouw mogelijk stalen kozijnen.
Binnenkort krijgen we een offerte en dan hopen we maar dat dat binnen ons budget valt. Binnenkort is een ruim begrip want op de vraag aan de eigenaar van het bedrijfje wanneer hij de offerte kon versturen was hij wel heel erg vaag. We weten dat het zo werkt, versnellen kan je het niet , het prima vinden en af en toe bellen is de beste manier.

Afgelopen zondag hebben we een wandeling vlakbij door de wijngaarden gemaakt. Het is iets wat we eigenlijk nooit doen , wat natuurlijk raar is. Want binnen een kwartier rijden wandel je in een andere wereld van rechte rijtjes wijnstokken, glooiend landschap en omdat het gedooit had heel veel modder.
We hadden de honden meegenomen. Vivaldi luistert prima, kan los. Nappie onze Teckel, vertrouwen we niet los op vreemd terrein. Hij is te snel afgeleid door geuren en is in no time een stipje in de verte.
Aangelijnd aan een oude longeerlijn van de paarden kan hij zich toch prima uitleven.


En dan zie je dit soort verse voetsporen in de blubber tussen de rijtjes wijnstokken. We denken dat het een everzwijn is geweest.


En gek genoeg had hij totaal geen interesse in dit soort verse sporen die we op onze wandeling zagen.


Als je goed kijkt zie je dat alle takken op 1 na afgeknipt zijn.
De volgende fase is dat ze met de kruiwagen langskomen, de takken tussen de draden vandaan halen en in het vuur in de kruiwagen doen.


Er is al gewerkt in de wijngaarden, de basis wijnstronken zijn teruggebracht tot 1 magere tak.


de gekke kruiwagens die bij de wijngaarden staan.
De lange handvaten zorgen ervoor dat hij makkelijk verrijdbaar is en misschien ook wel omdat je dan niet te dicht bij de rook bent. Maar dat bedenk ik zelf.
Momenteel zie je door de weeks in de wijngaarden overal rookpluimpjesde wijngaard kruiwagen van dicht bij. Het is een vrij simpel systeem van een oud vat waar aan beide kanten vierkante gaten zijn geknipt.
Er wordt een vuurtje in gestookt wat door het kruiwagen systeem een mobiel vuurtje wordt , waar de afgeknipte takken in gaan
Het as wat achter blijft van de verbrande takken valt via de gaten eruit en is bemesting voor de grond.De wijnstronk is gesnoeid, de kruiwagen is gepasseerd, er is 1 takje overzodra het snoeien gebeurd is worden de draden gespannen. het enige overgebleven takje wordt over de draad gespannen en vandaar uit begint de struik weer uit te lopen en wordt later in het voorjaar via de verschillende draden geleid. Door ronde ogen aan te brengen aan de middelste draad kan je ze met een gereedschap vrij handig een tandje strakker trekken
In de gele trechtertjes zijn nieuwe wijnranken geplant. Zo zijn ze beschermd om aan te slaan.


En ondertussen staat de Landrover al 1.5 week bij de garage. Eerst kwam Matt met David net voorbij Autun (op weg naar huis) in de probemen en moest hij met een takelwagen naar Epinac gebracht worden. Daar is een garage die allerlei merken repareert en die we fijn en betrouwbaar vinden.
Dat was woensdag een week geleden.
De onderdelen zouden vrijdag binnen komen en we zouden een belletje krijgen als de auto klaar was. Niets gehoord en afgelopen maandag net voor de middag toch maar gebeld.
Wat zegt de lieverd van een receptioniste , jaja de auto is klaar eigenlijk was hij zaterdag al klaar maar we hadden geen tijd om te bellen.
Gaf niks, auto opgehaald, thuisgekomen klonk hij niet goed, toch nog een baal hooi opgeladen en naar de hoge weide voor de paarden vervoerd en weer de garage gebeld. En nu staat de auto er sinds maandag middag weer. Afgelopen donderdag toch maar weer gebeld, en tja ze hadden er nog niet naar gekeken maar een dezer dagen zouden ze het zeker doen.
Op zich is het geen ramp, omdat we niet verbouwen gebruiken we de landrover minder, maar om loeizware hooibalen te vervoeren is dat niet handig. Elke 5 dagen moet er een baal van een paar honderd kilo richting de hoge weide gebracht worden. We gaan nu een vriend vragen die een auto met trekhaak heeft om de aanhanger naar de weide te rijden en wie weet is de Landrover deze week klaar :)))

De weerberichten spraken elkaar helemaal tegen van :
storm, regen , droog en enkele vlokjes sneeuw .

Het werd begin vorige week forse windstoten. En ondanks dat we het zeil, dat over het dak van de orangerie lag, vast gesjord hadden ging het niet goed.
We hebben tot ´s middags gewacht, tussen de buien door om op het dak te gaan..
Binnen een half uur hadden we het zeil weer over het dak getrokken.
En vervolgens werd het wachten op beter weer, maar dat werd het niet


De storm bleeft uit, maar het zeil hield geen stand


Overigens de ramen met ijzeren kader zijn bedoelt voor de grote raam openingen aan de voorzijde van de begane grond
In de dagen erop kregen we forse regenbuien met af en toe een prachtige regenboogEn toen ging het afgelopen maandag avond licht sneeuwen en was dit het resultaat op dinsdag morgen. De foto´ s zijn ´ ochtends vroeg genomen waardoor het licht een beetje grauw was.
Het was van korte duur, In de middag was alles weg.

De binnenplaats
Nu hebben we ´s nachts vorst, helder weer en overdag zonnig en net boven nul. Het schijnt de aankomende dagen goed weer te gaan worden.
Nappie zal er ook wel blij mee zijn.


De constructiefout van Nappie waardoor het een koude bedoening voor hem wordt, zelfs als er maar een klein laagje sneeuw ligt


We gaan kijken of we elke dag wat aan het dak kunnen gaan doen.
Het worden zeker geen hele dagen, dat gaat voor Matt nog niet

Tenslotte.
We staan op Youtube met een Franse rapsong.
Vrienden hadden gevraagd of hun zoon en een vriend het interieur van het kasteel mochten gebruiken voor een rapsong clip.
Omdat we de jongens van vroeger kennen, vonden we het goed dat ze opnames in het kasteel maakte maar dan moest wel een van onze zonen erbij zijn. Vanwege veiligheid om aan te geven waar je wel en niet kan/mag zijn. Twee middagen opnames, vervolgens montage, we hoorden niets en kregen een aantal weken later een berichtje "het staat on line" . Zie hier het resultaat. Toch leuk dat we dit konden doen voor onze vrienden.
We krijgen wel vaker allerlei verzoeken mbt het kasteel maar zijn heel zorgvuldig waar we ja op zeggen.

Zie hieronder de link

MC: PAPS Titre: SANS TITRE
https://www.youtube.com/watch?v=W4VU6Mt5ORo


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007