Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


koud, bomen op het ijs laten vallen

29/01/2017
29012017

Het was wederom een erg koude week met regelmatig -12 en afgelopen vrijdag nog -14 graden.
Dat in combinatie met af en toe wat wind en een temperatuur die overdag bij -4 bleef steken was het wederom waterkoud.
in eerste instantie zijn we nog verder gegaan aan de renovatie van de orangerie maar ook daar begonnen we de gevolgen te merken van de langdurige koude.

Houtlijm, lijm voor afvoer aan elkaar te maken werkte niet goed meer ook al hadden we de pot eerst bij de kachel staan. kabels werden stug en aluminium profielen voelen gewoon heel koud aan.
Met handschoenen aan, fleeceband voor de oren en dikke lagen kleding kregen we het toch te koud , gewoon omdat je niet voldoende beweegt.
Continue beslissingen maken, denkfases, veel stilstaan en zitten werkt gewoon niet als het koud is

Toch hebben we veel resultaat behaald als je bedenkt hoeveel uren we aan de orangerie hebben besteed. Het railwerk voor alle muren wordt nu langzaam maar zeker opgetrokken, kabels worden gelegd, gipsplaat geinstalleerd en ga zo maar door.

Langzaam maar zeker ontstaan toch de contouren van de badkamers.
En als de rails op zijn plaats zijn en alles goed waterpas ja dan kan je opeens weer meters maken met gipsplaten.


plattegrond van de bovenverdieping van de orangeriehet is moeilijk uit te leggen,
de gipsplaat op de vloer is waar een schuifdeur komt met daarachter het toilet
waar de waterpas tegen de muur staat komt de douche
links ervan hangt de boiler en is al een deel van de ombouw gemaaktde andere badkamer aan de linkerzijde in aanbouw,
Het lijkt een ongeorganiseerd maar het is verre van dat
Alles is waterpas, soms moest er weer van alles los, niet leuk maar wel belangrijk voor als er in een later stadium getegeld wordt met oa vloertegels van 1.20 x 1.20
Vandaag nog veel gebeurd, gipsplaten zitten nu op hun plaats , de eerste isolatie zit op zijn plaats.


Toch nog even laten zien hoe wij op de eerste etage van de orangerie komen, het is bijzonder
en slim gebouwd en moet er groot materieel naar boven zijn de 2 ladders zo weg


achter het muurtje komt het toilet voor de begane grond


Via de eerste ladder
overstappen naar het eerste plateau op het muurtje
overstappen naar de volgende ladder
overstappen naar het lange plateau
grote stap naar de etage


en zo ziet het er van boven uit, als je dus weer naar beneden moet


Dat krijg je als je overal aan het bouwen bent en je bepaalde ruimtes vrij wil houden
het werkt prima overigens

Zaterdag is het voorzichtig boven nul gekomen na een lange periode van forse kou
We zijn naar de waterval vlakbij Nolay geweest Gelegen aan het eind van een Gorge, genaamd Au bout du Monde.


Au bout du monde in Nolay. De waterval voorbij Nolay in de Gorge van Au bout du monde is veranderd in een ijs waterval. Zaterdag naar toe geweest toen de dooi net inviel.In de zomer, bij droogte is het niet echt de moeite waard. Maar bij winterweer en veel regen is het een bijzondere plek


Soms gaan dingen gewoon zoals ze bedoelt zijn en dat is best fijn.
Het klinkt raar maar in Frankrijk weet je het nooit.

-De 4 paspoorten waar we helemaal voor naar Parijs zijn geweest zijn binnengekomen.
Nu alleen nog het paspoort van Juul vernieuwen en dan zijn die papieren weer in orde

- de bestelde wastafels voor de kamers op de bovenverdieping van de Chambres d´hotes hebben we eind vorige week opgehaald , ontzettend blij mee


de nieuwe wastafels voor beide badkamers van de orangerie, deze wastafels hebben wij ook gekocht voor de chambres dhotes (voor 3 van de 4 kamers want 1 was al vernieuwd) De kleine wastafel is voor het toilet in de orangerie


- en tot onze verbazing werd de septic tank daadwerkelijk in de afgesproken week, thuis afgeleverd


De septic wordt geleverd , de vrachtwagen is aan het lossen en je ziet de vriendjes denken ...... eindelijk gebeurd er weer eens iets spannends......
Ze zijn nieuwsgierig , niet bangseptic tank met het hele systeem wordt geleverd. heel blij mee
Nu is het wachten tot dat het voldoende gedooid heeft


Omdat het zo koud was hebben we onze plannen aangepast.
We zijn met een boormachine het meer op gegaan zodat we konden meten of het ijs dik genoeg was om er bomen op te laten vallen. Vooral in het midden van het meer is het opletten omdat onder het ijs door de rivier gewoon doorstroomt.
Wat bleek , het ijs was overal 15 of 16 cm dik, wat wil je ook, het vriest lang en hard.

Dinsdag begonnen we met voorbereiden. Bekijken welke bomen vlak bij de wal van het meer om moesten, spullen bij elkaar zoeken, ketting zagen scherpmaken.

We hebben dit eerder gedaan, ik denk dat het voor de laatste keer in 2011 was.
Wat is de bedoeling ......
Die bomen die aan de wal staan en eigenlijk richting het meer leunen willen we nu omzagen zodat ze op het ijs vallen. Daarna kunnen we ze met touwen en de landrover over het ijs slepen
Dat maakt het allemaal veel makkelijker dan dat je een boom moet gaan lieren en tegen zijn wil een andere kant op moet trekken ( dat lukt vaak ook niet als ze al ver over hellen)

Daarnaast is het ook zo dat de schok van de klap van de boom op ijs aanzienlijk minder krachtig is dan dat een boom in het water dendert. Belangrijk voor de vissen want die vinden dat niet fijn.

En ja ga maar eens een boom die in het water ligt uit het meer trekken.

Het doel was de dode populier bij de weide van de paarden om te zagen.
Kleinere bomen langs de oprit laag aan de wal aan te pakken
Tja en toen zagen we dat een enorme Douglas toch ook wel heel erg schuin stond.

Bomen omzagen gaat nog wel, het is goed nadenken, scherp materiaal
Maar dan......... het wegtrekken, verzagen, opruimen , eventueel groot vuur, zagen tot stookhout en boomstammen op aanhangers rollen en naar de zagerij brengen
Ja dat is heel veel werk.

Hieronder een impressie van de afgelopen dagen


De dode populier waar al zwammen op groeien, de punt uit gebroken isde populier is om, het ijs heeft gehoudeneen touw met een harpsluiting vastmaken en dan kan hij weggetrokken wordenhet wegslepen naar de restanten van de boom die vorige week is omgevallen. Populieren hout is helaas niets waardeen wollig, bol, nieuwsgierig roodborstje was bij al het werk aan het kijken, leuk om te zien hoe druk zo een vogelte is.
Er was wat water ontstaan op het ijs maar met de kou was het in no time weer bevroren


Dit was allemaal te overzien maar toen de Douglas


de enoorme douglas den die schuin over het meer hangt, vlakbij het kleine aanlegsteigertje en het bootje. Die overigens volledig vastgevroren in het ijs ligt. We waren te laat met het uit het meer trekken , we hebben het nog geprobeerd om het bootje uit het ijs te hakken, is niet gelukt.Zo schuin staat hij dus, de grond rondom de boom is iets om hoog gekomen een teken dat hij een keer om gaat.het is een fors formaat boomAls je goed kijkt zie je iemand rechts bij de boom staan , dan zie je ook hoe enorm de boom washet ijs heeft het gehouden. een aantal zijtakken van de boom hebben zich door het ijs gespiest , waardoor het rondom de boom niet meer veilig was om op het ijs te lopen. Het ijs mopperde, kraakte maar hield het uiteindelijk.de top bestond eigenlijk uit 3 toppen. Die zijn doorgezaagd op het punt waar ze gingen splitsen om de boom in een wat hapbare brokken te krijgen.
Touwen er aan en dan wegbrengen naar de andere kant van het meer naar de weide van de paarden waar al het nodige om te verstoken ligtDe boom aan de ene kant van het meer , de landrover aan de andere kant van het meer in de weide van de vriendjes.
Gelukkig hebben we heel veel dik touw en was het ijs goedZo ziet her er dus uit als je in de landrover zit in afwachting van gebaren dat je vol in zijn achter uit gaat. Matt loopt nog op het ijs.
Natuurlijk bestaan er in de moderne wereld mobiele telefoons om met elkaar te communiceren maar toch...... gebaren gaan ook nog steeds prima en anders duurt het gewoon wat langer voordat je weet van de ander bedoeltHet werd laat, erg koud, het resultaat een van de 3 toppige Douglas boom was naar de stook plek gestookt.Dag 2 van onze bomen vallen op het ijs aktie
Inmiddels waren de toppen van de Douglas naar de overkant van het ijs gesleept. De enorme boom lag er nog met een wirwar van dikke takken die wel of niet meer aan de boom vastzatenZaterdag hebben we onze buurman gevraagd om met zijn zware tractor te komen. inmiddels waren er zoveel mogelijk takken van de stam doorgezaagd, was de stam met kabels met de landrover een beetje gedraaid waardoor ook de in het ijs gepinde takken vrijkwamen en die ook zoveel mogelijk los gezaagd konden worden. Onze buurman kon met een staalkabel met heel veel moeite de Douglas op het droge trekkende Douglas ligt op de kant en hij ligt er nu ook nog zo bij.
We moeten gaan bedenken hoe we deze reus bij de houtzagerij kunnen brengen. Want ondanks de vele zijtakken (dus niet geschikt voor planken vanwege de vele knoesten) is de boom wel heel mooi recht en goed voor balken. Voor nu ligt hij er prima, hij is van het ijs. De sleepaktie en het meesleuren van de wirwar van dikke takken hebben wel een groot wak laten ontstaan.klaar om met kleinere kettingzagen aan het werk te gaan bij het meer.
Meestal zaagt Matt alleen, deze keer was ik ook aan het helpen met het verzagen . Het werd zaagbroek aan, gehoorbescherming, jas goed dicht, sjaal weggewerkt en wandelen naar het meerAl met al aardige schoonmaak actie gehouden langs de wal van het meer bij de oprit en langs de wal richting het bootje
Mocht het weer een periode fors gaan vriezen dan zouden we ook nog graag aan de kant van de weide het nodige opschonen.
We zullen het zien,


Sinds eind januari dooit het, de damp komt van het meer.
Vandaag was het plus 6 graden
Er liggen nog heel veel dikke takken en groen in/op het ijs
Als het ijs gesmolten is gaat dat vanzelf richting een van de sluizen drijven en kunnen we het daar weghalen.
Er is nog heel veel te verzagen en dan moeten we nog een heel groot vuur maken.
Kortom het werk is nog niet klaar.

In de orangerie is het sinds vandaag weer boven nul.
We stoppen met het bos voor nu en gaan weer door met de orangerie


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007