Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


We hebben weer tijd voor het jachthondenhuis

30/10/2009

Het kasteel in de najaarszon.

Het is al weer november, vandaag zag ik bij de gemeente dienst de grote
vrachtauto met sneeuwschuiver erop buiten staan.
Ze waren het onderhoud aan het plegen.... Het kan zo maar gaan sneeuwen als het wat kouder wordt.Ook de boeren zijn in de maand oktober bezig met het voorbereiden op de winter. De stieren zijn uit de kuddes gehaald en staan vaak met een paar bij elkaar in de hoger gelegen weides. De oudere kalfjes , van vroeg in het voorjaar, zijn gescheiden van de koeien. Jean Noel, onze buurman had dat ook gedaan en had de koeien in de hoge weide naast de paarden losgelaten. Gevolg, een hoop geloei en veel koeien pal bij het hek.

Onze Percheron trekpaarden vriendjes Titan en Troy vinden het maar wat leuk om weer buren te hebben.
Af en toe krijgen de vriendjes een baaltje hooi, ze zijn nog niet echt geïnteresseerd. Ze worden weer helemaal wollig , een soort Shetlanders in super formaat en blijven nu voornamelijk in de hoge weide bij het meer omdat de grond daar veel droger is dan de weide voor het kasteel. Ik vind het erg ongezellig maar het is veel beter voor hun hoeven.
Titan en troy suffend in de ochtend mist.
Ook Troy zijn hoofd begint langzaam maar zeker grijs te worden.

Vooral Titan is al volop aan het verkleuren en is nu appeltjes grijs zoals ze dat in Frankrijk zeggen. Ik zou willen dat hij deze kleur blijft maar volgend voorjaar zal hij wel weer een heel stuk lichter zijn.

Mijn ouders waren inmiddels voor 2 weken gearriveerd. Altijd fijn en gezellig en het ontlast ons echt ook al vinden zij dat ze niet veel kunnen doen.
Het tegendeel is waar, want alleen al het heen en weer rijden van de kids, huiswerk helpen , was opvouwen , honden wandelen enz zorgt er voor dat we echt tijd over hebben. En zo konden we aan het volgende stukje van het jachthonden huis werken.

Een van de zijdaken van het huisje. De zijdaken hebben op de begane grond een rond gemetseld plafond. Als je op het dakje staat hoor je op een soort tunnel model te staan. In de loop der jaren was er echter zoveel troep via het kapotte dak naar binnen gevallen dat het leek alsof je op een recht dak stond.
In een ochtend hadden we een nieuw stuk steiger opgebouwd met de bouwlier zodat we makkelijk spullen naar boven en beneden konden takelen.
12 kruiwagens vol met grond konden we via een geïmproviseerde lift naar beneden brengen waardoor het tunnelmodel van het dakje weer zichtbaar werd..
De 3 balken voor de constructie waren vrij snel geplaatst, het inmetselen is mijn werk geworden.
Vorig jaar heb ik met natuursteen metselen kunnen oefenen op de paardenstal muur en ik moet zeggen het werd best netjes.
De zijmuur is met een staalborstel schoon geborsteld waardoor de natuurstenen weer mooi in het zicht zijn.
De ruimte onder het zijdak wordt gebruikt om 2 boilers onder te brengen. Waarom 2 ? Omdat een boiler niet duur is en mocht de boiler het ooit begeven, dan kunnen we zo omschakelen. Nu is het plaatsten van de boilers nog makkelijk, straks als het dak erop zit is het natuurlijk een heel ander verhaal.
Aan de achterzijde van het zijdakje hebben we daarom een velux raam gezet zodat Matt in nood bij de boiler kan. En als we het velux raam inclusief het hele kader uit het dak slopen zouden we in theorie er nog weer een volgende boiler doorheen kunnen persen. Het is er allemaal op berekend.
In een dag hadden we de panelen inclusief dakraam op de balken geplaatst, de overstek , daklatten en pannen moeten er nog op maar we gaan hier nu niet mee verder.de eerste balk gaat op zijn plaats.
Met een loopplank konden we vanaf het zijdakje met een kruiwagen op de steiger rijden.
Aan de linkerkant zie je een soort piramide vorm gevormd door breed band, daarin zit een pallet gefixeerd.
Met de zwenk arm van de lier die boven de piramide vorm is gemonteerd kan je de pallet op de steiger plaatsen.
De kruiwagen erop rijden, de zwenk arm weer weg duwen van de steiger
En met de lier de pallet met volle kruiwagen rustig naar beneden laten gaan.
En dat zo 12 keer. We worden er erg handig in.het dakje is voorzien van de isolatie platen. Op de steiger liggen de planken voor de overstek.
We gaan echter nu eerst verder met alles met wat beton storten te maken heeft want als de vorst eenmaal echt komt is dat niet meer mogelijk.


Inmiddels hadden de kinderen vakantie.
We hadden veel op ons lijstje staan en dat is aardig gelukt
-De zeilboot ligt inclusief spullen schoon en wel in de ´winterstalling´
- Het kinderzwembad hebben we leeg laten lopen, schoon geschrobd en met de hogedrukspuit schoongemaakt en droog en wel in de ´winterstalling´ gedaan.
Beide dingen liggen heel oneerbiedig in de tolpoort van het kasteel.
- Julius heeft geweldig geholpen met bollen poten. Inmiddels hebben we 400 bollen , allerlei gele exemplaren, in het grasveld bij de taxux boom gepoot op een wel heel leuke wijze. Met opzet in het grasveld omdat we ze dan de bollen niet in perken tegen komen ( dat vind ik namelijk heel onhandig) En zijn ze in het voorjaar uitgebloeid dan gaan we er gewoon met de maaier overheen. Maar ja de grond was hartstikke hard en de tulpen en narcissenbollen groot.
De oplossing was misbruik maken van de inmiddels vele molshopen in het gras.
De grond hoopjes schepten we weg. Met een afgebroken steel van een schep hebben we gaten geprikt in de omgewoelde grond.
Regelmatig kwamen we in de gangen van de mollen terecht . Voor Julius een extra uitdaging want hij stopte per gemaakt gat een bol in de grond die soms in een gang en verdween. Volgens de buurman zijn mollen echter geen vegetariër en zullen de bollen met rust worden laten.
We zullen het in het voorjaar zien, wij hebben plezier gehad.
- heel veel huiswerk gedaan, helaas een vast onderdeel in franse vakanties.
- daar tegenover stond weer dat de kids af en toe een dag naar de poneyclub gingen waar allerlei dingen georganiseerd waren.
- we zijn naar 2 verschillende troc plantes geweest. Het zijn ruilbeurzen voor planten met gesloten beurs. Ik neem mee wat ik over heb in de tuin en kan weer andere planten mee nemen die ingebracht zijn. Een geweldig leuk systeem waardoor we inmiddels o.a. heel veel irissen in de tuin hebben.
- En we hebben voor de laatste keer dit jaar gemaaid. Ook het hoge gelegen gedeelte in de weide bij het meer hebben we gemaaid omdat er erg veel hoog onkruid stond wat de paarden toch niet lekker vinden.

Het was inmiddels de laatste week van oktober
Het was best koud medio oktober, maar in de laatste week van oktober is het weer totaal omgeslagen, heerlijk najaar weer , volop zon, we konden zelfs de hele week met gemak buiten lunchen.
Kortom , geen nachtvorst , dus....... voorbereiden voor vloeren storten.
En dat betekent heel veel voorwerk.

Matt zijn vader was 24 oktober aangekomen en was 25 oktober jarig.
Mijn ouders vertrokken maandag 26 oktober weer
Al het steigermateriaal aan de achterzijde moest weggehaald worden. Want hier in het middengedeelte komt de uitbouw voor de keuken/badkamer/balkon.

Monsieur Benoit had twee jaar geleden met zijn bulldozer 4 gaten in het graniet achter het hoofdgedeelte van het jachthondenhuis gegraven. Nu dat we de exacte plannen hebben bleken deze gaten niet diep genoeg en ook niet allemaal op de juiste plaats te zijn uitgegraven.


gaten maken met de drilboor, in het graniet valt dat niet mee

Het werd een paar dagen afzien met de drilboor voordat de bekisting op zijn plaats kon. Een groot gedeelte van het landgoed staat namelijk op een graniet plateau waardoor afgraven bijna onmogelijk is.
Betonijzer, cement maken en storten en na 2 dagen waren de gaten gestort.de bekistingen zijn gemaakt, het ijzerwerk zit op zijn plaats, tussen de bekistingen zie je de vlak gemaakte gedeeltes voor de muur van polystyreen.
Het beton storten van alleen al deze 4 blokken, die 90 cm de grond in waren, was een aardige klus.
8 kruiwagens beton per gat

We hadden eind oktober voorlopig de laatste gasten., de kids hadden nog steeds vakantie, gelukkig hadden we nog steeds erg mooi weer.
Er komt langzaam maar zeker steeds meer tijd vrij voor renovatiewerkzaamheden.

Onze weken gaan er nu heel anders uitzien. Best weer wennen hoor.
(hoe dan ook slapen we halve avonden op de bank)Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007