Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Van boomstam tot balk - sneeuw, regen en toch werken aan een dakdeel

02/01/2010
Het weerbericht voor 1e kerstdag was sneeuw, het werd regenbuien, de temperatuur ging steeds meer omhoog waarbij we zelfs geen nachtvorst meer hadden.Dat het niet vroor was op zich niet erg want daardoor konden we een paar fraaie wandelingen in de buurt maken.
De kids genoten van alle aandacht en familie. Ook wij deden even rustiger aan, de wekker werd niet gezet, er werd laat ontbeten en heel veel spelletjes gespeeld.

Matt zat regelmatig achter de computer om alle definitieve berekeningen te maken voor de eikenbalken constructie van het dak van de uitbouw.
Want nu dat de uitbouw tot en met de vloer van de eerste etage is opgebouwd kan hij werken met de daadwerkelijke afmetingen.

We hadden nog extra balken nodig voor de constructie, een dode eik in het bos achter het jachthondenhuis moest er aan geloven.
Matt vind bomen omzagen leuk werk en Tim wilde wel helpen. In twee middagen hadden ze 4 bomen omgezaagd. De dode eik, die in stukken naar de houtzagerij moet, 1 gigantische boom van 38 meter die dood was en 2 hoge dennen van meer dan 20 meter die beide al half ontworteld waren door de storm van jan 2009 maar al die tijd samen in een andere den hadden gehangen.1 van de twee ontwortelde dennen is al geveld , deze is doorgezaagd en wordt voorzichtig met de lier van de landrover omgetrokken.Die laatste 2 waren gevaarlijk. Doordat er tractie op een al deels omgevallen boom staat moet je ontzettend goed oppassen dat ze goed vallen en niet weer nog een boom mee nemen of nog erger uiteindelijk van de afgezaagde boomstronk afschieten. Met behulp van de lier van de landrover is het goed gegaan. Het kost echter wel aardig wat tijd om dat zorgvuldig te doen.


Matt verzaagt de eikenstam in het bos tot stammen van 4 meter
Daarna worden ze met de lier van de landrover uit het bos getrokken en op de aanhanger geladenOp maandag konden 2 eiken boomstammen van 4 meter schoongespoten worden met de hogedrukspuit.
Met het opladen op de aanhanger waren ze door kleine kiezels gesleept. Dat moet uit de bast gespoten worden anders verzaagt de houtzagerij de bomen niet.
Met 1 kiezel verknal je al heel gemakkelijk een dure lintzaag.

Schoon en wel gingen de boomstammen stuk voor stuk naar de houtzagerij en hadden we aan het eind van de middag fraaie balken en planken terug.
Als het goed is hebben we nu echt genoeg eikenhout om de constructie te maken..
Familie vertrok en andere familie arriveerde om later in die week Oud en Nieuw met ons te vieren.

Joka, onze nicht, is prachtige schaakstukken (ongeveer 40 cm hoog) aan het maken voor een buiten schaakspel van 3 x 3. Joka is ceramiste (kijk maar eens op www.jokaboeke.nl) Ze had een aantal stukken bij zich die er meer dan prachtig uitzien. De tegels voor het schaakbord hebben we inmiddels binnen, het schaakspel gaan we waarschijnlijk voor de zomer, voor het kasteel maken. Wordt weer een leuk en vooral mooi project.Ondertussen waren we allerlei klussen aan het doen.

Waaronder het kasteel controleren. Na de forse vorst en daarna het extreem zachte weer heeft het kasteel het erg te verduren.
De vrieskou zit in de muren en moet er weer uit met als gevolg dat het kasteel zweet, zoals wij dat noemen. Waar je ook loopt, langs alle muren lopen straaltjes van condens. Tja , dan ziet het er in het kasteel echt troosteloos en grauw uit.
Gelukkig duurt zoiets een dag of twee en dan zijn we mede door het continue ventileren het meeste vocht weer kwijt.
En oh wat zijn we blij dat we in september dat grote gat van het dak van de donjon toren hebben gerestaureerd. Dat scheelt zoveel ellende

Ook zijn we weer aan het werk voor het jachthondenhuis (1820) , de toekomstige gite.
De ontbijtruimte van de chambres d´hote hebben we voor een groot gedeelte leeggehaald waardoor we een droge, schone, te verwarmen ruimte hebben om al het schilderwerk te doen.
-De 8 grote dak isolatiepanelen voor de rechter dakzijde van het jachthondenhuis zijn 2x in de lak gezet.
-De eiken raampjes voor de oeuil de boeuf (de stenen ronde kaders op de eerste verdieping van het huisje) zijn een paar keer in de aflak gezet .
- Al het steigerwerk en alle stempels konden eindelijk uit de toekomstige keuken gehaald worden waardoor je nu pas goed ziet dat het een mooie ruimte wordt.
-En Matt en Binnert zijn weer doorgegaan aan het lage linkerdakdeel van het jachthondenhuis.
Door de plotselinge sneeuwval was dat een beetje in ´de sneeuw ´ gevallen. Daarna heeft het zo veel geregend. Het lijkt wel of er een soort vloek op dit dak deel ligt. .Of het sneeuwt, of het regent. Al deze neerslag is niet best geweest voor de panelen ook al moeten ze er in principe tegen kunnen.
Nu hadden we heel zacht weer , zelfs 12 graden, maar........... heel veel regen.
Tussen de buien door waren ze bezig met nog steeds de laatste panlatten en overstekken, elke keer werd er gezegd ´we gaan binnenkort pannen leggen´
Uiteindelijk duurde dat nog tot zaterdag..


het plaatsen van de cederhouten overstek, ook hier gebruiken we het gezaagde hout van onze bomen.
Oud en nieuw hebben we thuis gevierd, de kids mochten allemaal opblijven.
Niet dat het de moeite waard is hoor. Er gebeurt namelijk helemaal niks.
Het werd 12 uur , we zagen al het vuurwerk op tv, David en ik liepen naar buiten en hoorden..... niets.... alleen maar het razen van het water door de sluis.
Het blijft na al die jaren bizar. Totale stilte buiten. Geen feesten, geen vuurwerk, zelfs niet in Autun of Chalon sur Saone.
Hier in de Bourgogne wordt gegeten. De restaurants hebben speciale uitgebreide diners samengesteld voor 31 december waarbij je de hele avond makkelijk onder de pannen bent en reserveren is echt noodzakelijk. En anders nodig je familie of vrienden uit . Meer niet.
Onze buren vertelden eergisteren zelfs dat ze om 11 uur maar naar bed waren gegaan, want waarom zou je op blijven voor wat hun betreft een gewone nacht is.....
Nou moet ik eerlijk zeggen dat wij ook om 11.30 al afgeteld hadden omdat we het ook wel gezien hadden.
Uiteindelijk hebben we het nog tot half 1 volgehouden.

Oud en Nieuw in Frankrijk vieren geeft een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant is het heerlijk rustig zo in de stilte het nieuwe jaar te vieren. Aan de andere kant:: we woonden in Scheveningen en daar was het toch wel wat bruisender om 12.00 uur, dat had toch ook wel wat. Nou ja, we wonen in Frankrijk en wij hebben gelukkig wel fraai vuurwerk op 14 juli.

Inmiddels is het 2 januari: Eindelijk, het linker zijdak is zover af dat de pannen op het dak kunnen.

Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007