Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Veel bullen aangeschaft (... voor de gite !?)

19/05/2008
Hallo allemaal

Het ging afgelopen week niet allemaal zoals wij gepland hadden.

Want:
de wasmachine ging stuk in het Pinksterweekend. Hij deed niks meer, zelfs geen water afpompen. En wij zonder wasmachine (wij hebben een 8 kilo machine) dat is een ramp.
Gelukkig was ik bij met de was en besloten we om na het weekend GITEM te bellen, een electronica bedrijfje in St. Leger sur Dheune.
Ik moest alleen wel het judopak van Julius op dinsdag in een handwasje doen, want die had hij die middag nodig.
Het handwasje was geen succes, de vlekken van buiten spelen met judopak aan, bleven zichtbaar. Dan maar even de paar plekken in de verdunde bleek.
Het werden een paar vaal blauwe vlekken ! Hup in de super Vanisch white, leek goed te gaan. Het blauwe was weg, ik kon natuurlijk ook niet centrifugeren.
Maar ach het zonnetje scheen, de oplossing, het pak kon buiten drogen. Ondertussen had ik het helemaal gehad omdat ik zowat een hele ochtend bezig was met 1 judopak.

Chagerijnig meldde ik Matt dat het zo niet verder kon.
Gitem kwam natuurlijk niet opdagen. Gelukkig hadden we een noodoplossing. We konden een wasmachine lenen van nederlandse kennissen in Epinac.
Matt ging op dinsdag middag met de landrover naar Epinac om de loodzware Miele op te halen. Omdat hij zo zwaar was was hij niet van plan om het ding naar boven te slepen. Hij moest maar zolang in de keuken staan. Het betekende wel dat er een tijdelijke afvoer, watertoevoer, electra gemaakt moest worden in combinatie met de vaatwasser.
3 uur later werkte de wasmachine en werd mijn humeur een stuk beter.
Ondertussen was het eind van de middag, Julius moest naar judo.
Ik haalde het pak buiten van het droogrek en wat bleek? Het pak was wit met vage licht gele vlekken geworden. Alsof er een fors plas ongeluk was gebeurd.
Maar ja tijd om weer te wassen was er niet. Julius trok zeer ongelukkig het pak aan en ik vertelde hem in de auto dat hij bij judo les maar moest uitleggen dat we problemen hadden met de was en dat het allemaal mijn schuld was.
Dinsdagavond het pak weer in de vanish gezet en daarna in de wasmachine en voila hij was weer wit.
Ik denk dat ik gewoon niet genoeg gespoeld had waardoor er nog zeepresten van de vanish actie in het judo-pak zaten.

Woensdag nog steeds geen GITEM.
Matt ging kijken naar onze wasmachine, misschien was het een kleine reparatie en kon hij de onderdelen via internet bestellen.
Na een halfuur had hij het euvel gevonden. een verfrommeld luchtballonnetje zat vast in de pomp en veroorzaakte de verstopping.
Alles schoongemaakt en weer in elkaar gezet en gelukkig de wasmachine deed het weer.

Donderdag ochtend kon Matt alle noodvoorzieningen voor de wasmachine in de keuken weer ongedaan maken en waren we bijna 3 dagen kwijt aan wasperikelen en dat terwijl de bergen was er nog steeds lagen.

Of dat nog niet genoeg was, hadden we ook nog een probleem met Titan ons licht grijze veulen.
Dinsdagavond ging hij nog fief naar de andere weide en woensdag ochtend kwam hij zwaar kreupel aangestrompeld.
Weer de beruchte hoef waar hij al eerder last van had gehad.
Donderdag ochtend toch maar weer de smid gebeld die van alles vroeg om te controleren en zei dat hij zaterdag langs zou komen, tenzij het erger zou worden.
We liepen een paar maal per dag naar de weide en controleerden zijn been.en hoef.
Gelukkig werd het minder erg. Het blijkt dat hij waarschijnlijk een klap tegen zijn hoef heeft gekregen want er zit halverwege een soort scheurtje in aan de buiten zijde.
Hij liep vandaag al weer een stuk beter dan gisteren en heeft stout gedrag wat in dit geval alleen maar een goed teken is. Smid afgebeld, hij vond dat we het goed moesten blijven controleren.

Uiteindelijk kwamen beide problemen wel weer goed maar het heeft een groot deel van onze week opgeslokt .

Gelukkig ook hele leuke dingen deze week.

We hebben een oude brandweerpomp die in een van de ´rommelschuren´ stond verkocht aan iemand in Epinac.
Hij wil het in een soort privé museum zetten.
Voor de opbrengst van deze pomp hebben we een prima stevige aanhanger gekocht die ergens achteraf stond op een terrein vlakbij vrienden van ons in St Leger sur Dheune.
Ter plaatse onderhandelen is altijd beter dan over de telefoon, dat hebben we al lang geleerd. De afspraak werd gemaakt en zo waren we maandag middag bij onze vrienden terwijl we wachtten op de monsieur Bertout. Na wat onderhandelen kwamen we er uit met de prijs met als eis dat we wel de opstaande profielen van de aanhanger erbij wilden hebben zodat we er eventueel zijschotten in konden zetten.
Hij zei dat hij ze thuis had liggen en zou ze ´even´ halen (10 km verderop). Twee uur later kwam hij aanzetten......... met gloednieuwe net verzaagde profielen.
Wij waren stomverbaasd, hij had de oude natuurlijk niet gevonden en was zelf wat gaan fabriceren waardoor het zo lang duurde.
Het is weer typisch frans en eigenlijk zo leuk. Ook hebben we bij hem 5 op te knappen stoeltjes gekocht en (waar we heel blij mee zijn) 2 dozen met oud glas waarmee we ramen van het kasteel kunnnen restaureren.


De brandweerpomp uit de schuur achter de chambres d´hotes.


David op de aanhanger met de nieuwe profielen op het houtenvloertje. Een prima aanhangertje voor grof werk, voor een prima prijs.
En tussen al deze leuke Citroën busjes stond dit aanhangertje, achter op een boerenerf.


Goede zaken allemaal maar wel allemaal restauratie objecten.
De aanhanger wordt door dezelfde man als van de leenwasmachine voorzien van een goede aansluiting op een gewone trekhaak en zodra dat gebeurd is ga ik het ijzerwerk onderhanden nemen en gaat Mattt de zijplanken maken. Een goed te overzien project en ik denk dat we er heel veel plezier van zullen hebben.

En ondertussen hebben we natuurlijk ook nog David zijn kamer.
Balend van mijn handwasje ben ik maar aan het steenbikken verdergegaan bij de doorgang van David. Geen leuke klus omdat het flinterdunne stuuclaagje er alleen maar afgaat als je het centimeter voor centimer er af bikt.
Maar............. het is klaar, de stenen muren zijn met de staalborstel bewerkt en de randen rondom het steen heb ik in 2 etappes netjes gestuucd.
Ook het houten frame van 1 van de muren , wat helemaal weggeschilderd was, heb ik weer met de bandschuurder schoon gekregen.
Het zijn leuke details die de kamer van David een stuk mooier maken.
Zaterdag was ik 1 grote stofbaal van al dit borstel en schuurwerk terwijl Matt alle andere taken en de kids voor zijn rekening nam. Zaterdagavond geen gasten, ik kon goed doorwerken. En zo zijn we nu zover dat we morgen - zijnde maandag - de muren in de St. Marc gaan zetten, dit is een soort ontvettingsmiddel wat je oplost in water.
En dan morgen middag verven heen. Alles wit en 1 blauwe muur. En dan dinsdag beginnen aan de vloer.
Want dat die er niet uitziet is nog voorzichtig uitgedrukt. Een loszittende, roodgeverfde tomette vloer met deels erover heen stukken egaline en stukken gestort beton.
Ook hij krijgt de mooie eiken houten vloer. Nog een paar dagen en hij kan over.
De toegangsdeur is al helemaal kaal gemaakt.


Raam met steen zichtbaar gemaakt. Rechts de doorgang waar het dunne stuuclaagje af moest, een rot werk. Ook zie je hier dat de vloer er vreselijk uit ziet.


Het houten framewerk van de muur aan de rechterzijde van het grote raam en een detail van de vloer met de rode tomettes, egaline en en deels beton.
Het is lange tijd Annabelle haar kamer geweest en al die tijd hadden we er gewoon een paar grote kleden overheen gelegd zodat dit zo min mogelijk zichtbaar was.


Vandaag (zondag) was een leuke brocante dag.
Voor het eerst sinds tijden hadden we geen gasten en konden we zowaar deze ene keer op tijd naar de Chagny brocante. Een van onze favoriete brocantes.
Het resultaat van 3 uur rondslenteren was imponerend:

-Yugioh kaarten voor David en Julius
-Pokemon kaarten voor Julius en Annabelle.
-2 Antieke speciale bijtels om vierkante gaten in balken te maken.
- Een prachtige ovale antieke spiegel waarschijnlijk bestemd voor de chambre de Musy of anders de gite.
- Een licht notenhouten badkamer meubel met lade en opstaand gedeelte van marmer. Erg mooi en voor de gite.
- Een mahonie tafeltje voor de gite (moet nog met anti houtworm worden behandeld).
- Een ambtenaren stoel met houten zitten en verticale latjes als rugleuning. Voor de gite.
- 40 meter nieuw klimtouw met certificaat. Erg mooie prijs voor betaald en bedoeld voor Matt als hij met zijn harnas op een dak bezig is.
- Een smeedijzeren hele grote ronde hooiruif voor de paardenstal.
- Een antieke eg om de weide om te woelen.
Het is een soort ruitwerk van gietijzer met allemaal gemene pinnen eraan. Dit type werd vroeger getrokken door paarden maar met een kleine aanpassing kunnen we het gebruiken voor achter de landrover en wie weet zetten we er over een paar jaar een van onze Percherons voor. Het was dezelfde man als de hooiruif en zo konden we het apparaat voor een heel goede prijs kopen.

en.......

Matt heeft door fors af te dingen een prachtig boek gekocht uit 1880 met 110 gravures van houten constructies zoals trappen, deuren, kozijnen, kerk meubels, vitrinekasten enz.
Het zijn allemaal losse bladen maar helemaal compleet en meer dan prachtige tekeningen en detail informatie.

In 3 uur tijd hadden we dus veel gekocht en gelukkig bij alles ook heel veel afgedongen. Want dat kunnen we onderhand goed.
Was ik er vroeger nog heel voorzichtig, inmiddels ken ik het spel en hebben we er veel profijt van.
Natuurlijk paste dit allemaal niet in de auto.
Een van de standhouders bood zelfs aan dat de kids wel even bij hem mochten blijven totdat wij heen en weer zouden hebben gereden.
Erg lief maar nee. Uiteindelijk boden kennissen uitkomst, zij konden de spiegel en het marmeren bovenblad in hun auto meenemen en Matt heeft het vanavond bij ze opgehaald.
En zo ging alles mee behalve de eg. Die heeft Matt later op de middag met de landrover opgehaald.

Het is niet vaak dat we met zoveel verschillende dingen van een rommelmarkt vandaan komen, maar het is ook niet vaak dat we al zo vroeg naar een brocante kunnen.

En terwijl ik dit allemaal zondagavond laat zit te schrijven vliegt er een vleermuis boven mijn hoofd.
Ik heb de deur naar het schuurgedeelte op de eerste verdieping opengelaten. De poes vind het erg interessant maar het is ons gelukt om de vleermuis heelhuids via een raam naar buiten te laten vliegen.

En zo is de week weer opgevlogen en gaan we deze week weer vrolijk verder.

En Duchesse, nee ze is niet zwanger want anders zou ze onderhand wel chronisch overtijd zijn.
Aan 1 kant toch jammer want we vonden het toch ook wel weer een happening maar praktisch gezien is het veel beter.

Jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007