Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


baggerbaal, orangerie

25/03/2015


25 maart 2015
Before and after, baggerbaal Nappie (Napoleon) op zijn best nadat hij bijna 2 uur lang in gangen bij een oude stronk bij het meer heeft lopen vroeten. We hoorden hem in de verte al een hele tijd blaffen en dat weten we wat er aan de hand is. Of hij heeft een egel gevonden of hij heeft gangen gevonden. Meestal komt hij zelf wel terug, deze keer moesten we hem halen en met geimprivoseerd touw terug naar huis meenemen. En daar zit hij dan balend en wel met partner in crime Vivaldi die meestal niet mee doet met dit spelletje. Hij is altijd los maar als we hem op zo een moment niet vast zetten is hij in no time terug naar zijn baggerplek. We hebben gitzwarte en stinkende Nappie gewassen,Vivaldi hebben we in het meer laten zwemmen. Ze zijn weer schoon voor nu .......


Nappie, zwarter dan zwart, het touw is psychisch, hij zou zo los kunnen . En ondertussen staart hij naar het meer want daar wil hij terug.



Partner in crime Vivaldi, iets minder erg maar toch, hij stonk verschrikkelijk. Het verschil is dat Vivaldi heel goed weet dat dit niet echt de bedoeling is en dat Nappie denkt: ...... Nou en dan ben ik maar vies dat geeft toch niks


hij was net een paar dagen schoon en toen kwam zijn volgende actie.
Want je zou het bijna niet durven zeggen maar ook dit is Nappie nadat hij weer op stap is geweest. De kleur is een beetje goudbruin het is zachte opgedroogde modder gemengd met zand en het zit overal. Dat betekent maar 1 ding, hij is in de holen van de vossenburcht of dassenburcht geweest in het bos achter ons huis. Er zijn nog een aantal actieve holen waarvan we niet zeker weten wie de bewoner(s) zijn. Volgens onze buren waren er voor heen zowel dassen als vossen. Ik hoop altijd maar dat hij niet vast komt te zitten in een van de gangen, het is in iedergeval DE reden dat hij nooit een halsband om heeft. Het effect van de douchebeurt van zijn bagger actie bij het meer was van korte duur. En nu is hij na een wandeling door het bos kleddernat maar ik denk schoner dan voor de wandeling. Hij ligt achter de kachel te drogen.




na de shampoo sessie opwarmen bij de kachel, hij was inmiddels al bijna droog maar nog steeds niet blij met mij. Ik had hem nl onder de douche gestopt en daar baalt hij van.




Het schilderwerk van de grote pui van de chambres d´hotes is klaar.
Ik ben nu nog bezig met de laatste laag van de voordeur boven aan de trap aan de andere kant van het gebouw.

We kwamen we er ook achter dat het electra bij de paarden niet meer werkte ook daar moest materiaal voor gehaald worden en gerepareerd.
Zo gaan de dagen snel.

Toch zijn we mooi op schema, een aantal perken zijn helemaal netjes ( een aantal zeker nog niet maar het is nog vroeg in het seizoen.
We hebben heel veel wilde bloemen gezaaid, ben benieuwd wat er op komt als het goed is o.a korenbloem, wilde margriet en klaprozen
En de eerste wilde primula´s staan overal op het landgoed in bloei.



Een van de grote ergernissen waren de kruiwagens met lekke banden. Op ons terrein kan je niet genoeg kruiwagens hebben en als ze dan allemaal lek zijn is het een drama want iedereen gebruikt een kruiwagen voor een andere reden (tuinafval, hout halen voor ons huis, hout brengen bij Jachthuis, gereedschappen vervoeren naar orangerie, nu was het continue zoeken waar de enige bruikbare kruiwagen nu weer was. En zo was het al jaren, klussen blijven liggen omdat er gewoon zoveel te doen is. Acacia is de grote boosdoener van de lekke banden. De banden zijn met vloeistof gevuld/ gerepareerd en nu hebben we een vrolijk kleurend stel kruiwagens, in totaal 7 en we gebruiken ze allemaal.


kruiwagens zonder lekke banden, eindelijk tijd voor gemaakt.


En dan iets heel anders
In de woonkamer/ontbijtruimte op de begane grond zijn de fraaie oude vergrijsde deuren. Daarachter bevindt zich de oude zadelkamer en een vierkante tussenruimte waarvan we altijd gezegd hebben dat die bij
de ruimte zouden willen voegen, het is zover.


Met een gipsplaat lift kan je vrij gemakkelijk grote platen gipspaat op zijn plek krijgen. Het plafond is verlaagd om de verhoudingen van de ruimte beter zijn,om leiding werk weg te werken en om gelijk de ruimte te kunnen isoleren


We zijn begonnen aan de renovatie van deze ruimte zodat we in de chambres d´hôtes het ontbijt klaar kunnen maken/af kunnen ruimen.
Er komt een keukenblok met natuurstenen aanrecht met vaatwasser, koelkast, koffie en thee mogelijkheden
Het belangrijkste was het leegruimen van de ruimte, het moeilijkste was de indeling zodat het zowel voor de gasten practisch is om koffie en thee te halen en voor ons praktisch is
om ontbijt te maken en daarbij zoveel mogelijk na te denken over hergebruik van meubels en materiaal. Na heel veel puzzelen zijn we eruit. Meer details volgen later als we weer wat verder zijn.


de leidingen voor electra zijn in de muur gebikt



Matt zijn vade heeft volop geholpen met de extra ruimte. De houten latijen zijn schoon geborsteld, al het fraaie natuursteen is schoongebikt. Wat nu volgt is het klaar maken voor stucen, opzich goed te overzien omdat we zoveel grote blokken natuursteen in zicht laten.


Het bijt niet met het seizoen , de vergrijsde deuren kunnen net zo lang dicht blijven totdat we klaar zijn.
Het gaat goed, de vloer is prachtig, dezelfde als in de ontbijtruimte, de deuren die er zijn, zijn ook met de vergrijsde tinten, het raam is geschilderd, het sloopwerk is klaar, we zijn volop in de opbouw fase.


Voor het eerst sinds het najaar zit Annabelle op Titan. Met dekje ( vanwege de vele losse haren van de wintervacht) en een band met handvaten als extra veiligheid. Onder haar jas zit een bodyprotector En dan was er Tiger de kater die heel vervelend rond liep door de bak, een stoorzender die niet weg wilde.


De training van de paarden gaat goed, momenteel is het longeren meestal samen met Annabelle. Vorige week was ze weer voor het eerst op Titan na het longeren om hem even uit te laten stappen.

Al het werk in de weide waar de 3 grote Acacia om waren is klaar.
Achter ons huis ligt rond de 15 cuub gekliefd op goede lengte stookhout.
Over 2 jaar kunnen we het stoken. In de weide hebben we heel wat werk gehad om de restanten takken op te stoken en het terrein zoveel mogelijk aan te harken. Het hekwerk is weer op zijn plaats. Het was heel veel werk wat zomaar weer tussen door kwam maar waar we heel blij mee zijn dat het klaar is.

Afgelopen week zijn er weer boomstammen naar de houtzagerij gebracht, deze keer bomen die langs het meer lagen. We hebben inmiddels een eigen plek bij de houtzagerij waar al onze bomen liggen 54 bomen , verschillende diktes, veschillende soorten, we moeten maar eens gaan denken waar we straks al het gezaagde hout kwijt kunnen om te laten drogen

En dan het vervolg van de renovatie werkzaamheden van de orangerie.
De orangerie ligt op een lager gedeelte van het landgoed, vlakbij het kasteel. Het gebouw wordt verbouwd tot luxe vakantiehuis voor 4 perosnen.
Deze keer de lateien met bijbehorende panelen voor de 1e verdieping van het gebouw.
Het vormt samen met de dakspanten, queenpost en opstaande hoek balken de basis van de eerste etage.
Al het voorwerk was in de schuur gedaan wat inhield, lijmen, pen/gat verbindingen maken en vooral heel goed passen en meten en zoveel mogelijk al in elkaar zetten zodat het als een soort bouwpakket naar de orangerie gebracht kon worden. Wij denken zo; alles wat je niet op hoogte hoeft te doen scheelt een hoop tijd en moeite. Zo ook al het schilderen van het houtwerk, het staat in een aantal lagen verf zodat we daar voorlopig geen omkijken meer naar hebben. Daarnaast wordt het straks beschermd door een overhellend dak.


de algemene ruimte is de hele winter omgebouwd tot verf atelier.
Dit is het framewerk van een 6 tal raampjes die in de achtermuur van de orangerie verticaal geplaatst gaat worden. We hebben het als 6 losse raampjes gekocht en vervolgens met extra houtwerk aan elkaar gekoppeld en geverfd. Anders hadden we iets op maat moeten laten maken en waren we veel duurder uit.



De hoekpanelen voor de bovenverdieping, met fraaie profielen erop. De verf lijkt hier blauw, het is antraciet grijs, een super Noorse verf die er voor zorgt dat je de houtstructuur blijft zien. Afhankelijk van de lichtval is de kleur donkergrijs tot donker blauw.



De tussenpanelen voor de ramen van de eerste verdieping van de Orangerie. Samengesteld uit watervast multiplex, gelijmd en gebouwd ( heel veel werk van Rogier) Daarna in de primer gezet en geschilderd (veel werk van mij) en nu was het plaatsten aan de beurt ( veel werk voor Matt en Jan Paul)



Het framewerk waar de ramen in komen voor de eerste verdieping van de Orangerie. Op de niet geverfde delen van de latei komt het volgende paneel. De bovenverdieping heeft aan 3 zijdes volop raampartijen afgewisseld met smalle panelen.



De garagelift is super handig om de panelen stuk voor stuk in de latei te passen en vast te zetten met houten pennen. Vervolgens gaat het als een bouwpakket naar de Orangerie om het in een keer te plaatsten.



De eerste latei met de panelen is klaar en ligt op de aanhanger .
De latei voor de voorzijde van het gebouw is aanzienlijk langer , alleen al de balans vinden met de garage lift en de panelen er elke keer tussen plaats is een puzzel.


De lateien met tussen panelen moesten op de een of andere manier getakeld worden en dan komt ons rare aanhangertje weer in beeld. We hebben er al jaren lang een vaste steiger op gebouwd waar we dan weer kettinglieren op kunnen zetten. De steiger was niet hoog genoeg voor deze klus, een extra laag steiger erop bouwen zou niet stabiel zijn en zo ontstond het idee om een balk aan de steiger te koppelen, in de top van de balk een ketting lier te plaatsen om zo de goede hoogte te krijgen om de panelen omhoog te kunnen takelen.


het oude aanhangertjes op zijn kant, zodat de balk makkelijker te monteren was. We hadden er echter niet op gelet dat we nog onder de telefoonkabel en electra leiding door moesten. Gevolg was dat we de aanhanger een aantal meters met de landrover over de grond moesten slepen totdat we voorbij de kabels waren en toen kon de aanhanger op zijn wielen gekanteld worden.



Dit is het resultaat, een constructie die verrassend was maar werkte !



De 2e hoek wordt op zijn plaats getakeld



Het opbouwen is een secuur werk dat Matt samen met Jan Paul goed heeft uitgedacht. Eerst wordt een hoekpaneel geplaatst. Dan volgt een latei met de panelen. De aanhanger met ´balk kettinglier constructie´ doet zijn werk.



En dan is het de beurt aan de grootste latei die heel voorzichtig naar boven gebracht wordt.



De latei hangt in de steiger/ balk hijsconstructie; De voorbereidingen worden getroffen dat hij gelijktijdig in bijde hoekpanelen gezet kan worden.



Het hoekpaneel past in de balkconstructie. de panelen rusten op de stenen rand van de orangerie die bijna 50 cm dik is.



Het is even de foto rustig op je in laten werken dan begrijp je het. Genomen vanaf de achterzijde van het gebouw staande op de eerste verdieping. Matt en Jan Paul zijn bezig om de latei van de voorzijde goed te potitioneren om de stenen rand van de orangerie. De vloerkomt nog iets hoger waardoor je prachtig uitzicht krijgt over het landgoed



Detail hoe de panelen op de stenen rand staan. Op een later moment worden ze in beton gestort.



de linker latei en voorzijde latei zit op zijn plaats. langzaam maar zeker vordert het werk en worden de contouren van de bovenverdieping zichtbaar



panelen, lateien, dakbalen, het past allemaal als een bouwpakket in elkaar. Maar vergeet niet hoeveel denk en maak werk hier aan van te voren van pas kwam



achterzijde van de orangerie met op de voorgrond het riviertje.
De 3 latijen met panelen zijn geplaatst. De basis van het gebouw is een stuk verder



het geeft een goed beeld hoe hoog de verschilldende etages worden.
Matt en Jan Paul zijn bezig met het waterpas stellen van de laatste latei



Veel resultaat , de contouren worden steeds zichtbaarder en de verhoudingen gaan kloppen.


Het was een heel verhaal, veel zoeken tussen foto´s de vele foto´s

Ondertussen zijn de forsythia´s in bloei, en het bos heeft enorme velden witte bos anemonen. ik ga weer foto´s maken


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007