Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Enorme boom over de oprit, koud en voortgang orangerie

04/02/2015
4 feb 2015
Wil je nog meer lezen, dan kan je de nieuwsbrieven erop nalezen. Ze staan onderaan op de nieuwspagina

Het is een lang verhaal geworden, ( je kan natuurlijk ook alleen de foto´s bekijken)

Het was deze week koud, gevoels temperatuur -10 door een ongewoon koude sterke wind en vorst. woensdag had ik om buiten te zijn 5 lagen aan en dan nog een jas er overheen en dan ging het goed. Vandaag (zaterdag) vriest het nog steeds en blijft het gewoon waterkoud; Het verschil is dat het vandaag eindelijk eens zonnig was maar ja het betekent wel dat vannacht de temperatuur fors onderuit zal gaan.


Napoleon/Nappie achter de kachel
Floortje naast de kachel
Vivaldi en Tiger voor de kachel
Even later kwam ook Jackie er even bij zitten.
Zodra het koud is rondom de houtkachel ´the place to be´


Donderdag was het ook zo berekoud, in de ochtend -7 en een gemeen koude wind. Onze dieren lagen massaal voor de kachel, die hadden het goed bekeken. . We waren de hele ochtend op pand en reden
rond 13.00 onze oprit op en konden niet verder


Net de oprit opgereden, de ravage is enorm.
De enorme den heeft ook 2 toppen van loofbomen in zijn val meegenomen


Een enorme den was door de forse wind afgebroken. Het restant van de boom, ongeveer 5 meter was als een soort totum in het bos blijven staan, de rest was helaas door de afrastering muur heen gevallen en was vol over onze oprit gevallen. (In het gedeelte voordat je langs het meer rijdt.)
We hadden dit niet verwacht want zo hard had het nou ook niet weer gewaaid ( windvlagen van rond de 60 km)
Maar wat bleek, er zaten zwammen op de stam dus hij was al niet meer gezond.


Er loopt een muur over ons landgoed met aan beide kanten bosgedeelte; De boom is dwars door deze muur gevallen, er staat nog een meter of 5 van de boom overeind want hij is als een luciferhoutje afgebrokenNogmaals met de schade aan de muurOp de achtergrond zie je een stuk muur van het ommuurde tuin/bos gedeelte. De handschoenen geven de dikte van de boom aan, het was ooit een pracht exemplaar. Waarschijnlijk gaat hij in delen naar de houtzagerij in Epinac om er balken van te laten zagen. We hebben er eerst nog heel veel werk aan


De ingang bij ons parkeerterrein, via de andere grote ijzeren toegangspoort via onze buren, was ook geen succes want de hekgedeeltes waren aan de grond vast gevroren


als je goed kijkt je goed kijkt zie je contouren van het dak van de landrover.
De top van de boom was al door de aardige man doorgezaagd. Nu was het een kwestie van touw om de top en wegslepen


De top van de boom hebben we met de landrover weggesleept en de restant takken van de oprit gehaald


Het was afgelopen donderdag waterkoud., de top van de omgevallen boom hebben we met de landrover weggetrokken; momenteel ligt hij naast het pad wat vanaf het jachthuis richting de hogere paardenweide met de oudepaardentrailer gaat. Je kan niet echt goed zien hoe groot de top alleen al wasDe top is weggesleept, de wal naast de weg is iets zichtbaar.
helemaal links op de foto zie je in het verlengde de gevallen den , het restant van de boom staan. Hij is als een soort lucifer houtje afgebroken


De oprit was weer vrij daar ging het om.

Het is wel heel jammer dat deze boom door de muur heen gedenderd is, want dit is de 2e boom in 12 jaar tijd die schade aan de muur brengt.

En dan te bedenken dat ik de afgelopen weken juist bij de wal langs de oprit enorme ladingen bramenstruiken heb weggehaald. Ik was er bijna dagelijks bezig om het terrein op te schonen
Nou..... er is weer genoeg bij gekomen.


zo zag her er begin van de week uit. Meter voor meter verover ik de verhoogde wal van de bramen. Overal liggen stapels bramen die we eens in de zoveel tijd ophalen en op een verzamelplek opstoken
het ging hardstikke goed, nu ben ik weer terug bij af en dat niet alleen , alleen al al het takafval opruimen is een dag werk.


Vandaag hebben we nog eens kritisch naar de boom gekeken, hoogst waarschijnlijk is het een zilverspar, mooi hout voor binnen, minder goed voor buiten omdat het hout heel veel vocht opneemt.
Zoals onze buurman het zei: "dit type hout is net een spons".
Het is qua tekening in het hout in iedergeval heel mooi hout. We hebben eerder zelf een zilverspar in ons bos omgezaagd en tot balken en planken laten verzagen. Dat hout ligt voorlopig te drogen onder het afdak achter de chambres d´hôtes.

En dan het vervolgverhaal van het grote orangerie project
Vorige week vertelde ik al het een en ander.
We doen alle werkzaamheden zelf en worden regelmatig (fors) ondersteund door familie en vrienden.

Het interieur van het gebouw hadden we leeggehaald, het dak gesloopt en de grote raampartijen bij de vuilstort gebrachtDe volgende stap was het losmaken van de achtermuur van de mooie natuurstenen hoekblokken zodat hij veilig gesloopt kon worden.
En toen kwam de man met de buldozer met een man met een dumper (dat is een soort mega kruiwagen waar je op zit en die kan kantelen) Een super handig ding voor zwaar terrein.
Binnen 1.5 dag gebeurde er wonderen.
Het terrein achter de orangerie werd afgegraven , dikke boomstronken uit de grond getrokken.
Daarna volgde het terrein naast en voor de orangerie, alles werd uitgevlakt, het teveel aan grond werd met de dumper verplaatst en daar uitgevlakt.Toen was de achtermuur aan de beurt.
Doordat we hem al los hadden gemaakt van de hoekstenen was het slopen zo gebeurd. Zo voorkom je ook dat de zijmuren niet mee gaan tijdens het slopen.Het natuursteen werd hergebruikt als onderlaag voor de vloer en een deel werd op het terrein gestort zodat we later het steen voor reparaties van muren kunnen gebruiken.
Dag 1 zat erop, het gebouw zag er toegetakeld en eenzaam uit maar die dag was ook het omslagpunt. Vanaf dat moment hoefde er niet meer gesloopt te worden, de opbouw in de meest basis vorm was begonnen.Boven op de grove stenen laag werd een dikke laag kleiner steen gestort,
Het werd gebracht met 2 enorme vrachtwagens.
Vervolgens het tijdrovende werk van het voorbereiden voor de betonvloer
Bekisting , platen isolatie , zeil, ijzeren vlechtwerk, voorbereidingen voor leidingen die in het beton gestort moesten worden, steigerwerkplaatsen
Elke keer dacht je; nu is alles voorbereid en dan werd er toch weer bedacht dat er nog iets gedaan moest Het was heel veel werk ( maar voor later oh zo praktisch) maar uiteindelijk kon ik de betonwagen met pomp bestellen.

Het was wat , alle details kan je terug lezen in de mail uit die tijd maar om het kort te vertellen:
De betonwagen kwam maar de pompwagen niet en die moest juist het beton met een systeem van lange buizen het beton storten, het was zo jammer want het was december 2013, prachtig zonnig weer, niet ijzig koud, ideaal om beton te storten in de winter.
Helaas, de betonwagen vertrok, zonder pompwagen kon hij het beton niet bij de orangerie krijgen.


De betonwagen staat bij de weg naar onze buren toe. Daarnaast staat de pompwagen die via lange buizen het beton vanuit de betonwagen op de geprepareerde vloer van de orangerie stort.Om de bekisting en de loodzware buizen van de pompwagen van het beton te ondersteunen waren er steigers in de rivier gezet.


De volgende dag nieuwe kansen zowel de betonwagen als de pompwagen kwamen , het storten kon beginnen alleen was het weer zo beroerd. Het regende continue en daarbij bleek dat we ook nog extra beton nodig hadden en er dus een 2e betonwagen aan moest komen.
Al met al waren het 2 dagen van hard werken, veel aanpassen en weer beslissingen nemen maar dan heb je ook wat, een prachtige betonnen vloer
( dit was eind 2013.)De volgende fase was het van natuursteen opbouwen van een grote pilaar
Dankzij een gesloopte ruine hebben we naast ons huis een enorme partij prachtige blokken natuursteen in allerlei maten.
Het verplaatsen van die blokken is een systeem wat we jaren geleden hebben uitgevonden mbv een oude aanhanger die samen met een deel steigerwerk en kettinglieren omgebouwd is tot hijs apparaat.Doordat er boven in de steiger een zwenkarm is gebouwd kan je met de aanhanger eigenlijk overal komen. Daarnaast hebben we een garage lift ( dat is een hefapparaat op wielen die gebruikt wordt om motoren centimeter voor centimeter in en uit een auto te takelen). De eerste paar blokken konden we met dat apparaat plaatsenDaarna hebben we een steiger met kettinglier gebruikt voor het verdere opbouwen. De rechterzijde (korte muur) is trouwens inmiddels ook met natuurstenen blokken gerestaureerd.

Tijd om te laten zien wat het gaat worden aan de hand van een maquette die volledig waarheidsgetrouw 1 op 10 gebouwd is.
Met een reden: op deze manier konden alle berekeningen van de houtconstructies van vooral het dak nagekeken worden en konden we uitzoeken hoe de balken naar boven konden.Voorzijde van het gebouw.
Er komt een volledige bovenverdieping op met aan 3 zijden raampartijen
Het dak heeft een overstek over deze verdieping heen en wordt afgewerkt met zink.
De kantelen dakrand van de orangerie blijft volledig in tact en in zichtZij/boven aanzicht. Al het hout is afkomstig van bomen van ons bos, we brengen het zelf als boomstammen naar de houtzagerij 12 km verderop en halen het als ruwe balken en planken weer op.
De woonkamer is de gehele voorzijde met de 5 grote raamopeningen in het originele gebouw. In de verspringing in de binnenmuur komt een natuurstenen schouw met kachel systeem en openhaard.
Het trappenhuis komt rechts van de muur met daarachter het toilet
Helemaal rechts achterin van het gebouw komt de keuken. Hoe de opstelling gaat worden ? Geen idee, is nog ver weg.
Boven komen aan de voorzijde 2 grote slaapkamers; aan de achterzijde 2 volledige badkamers.De linker grote opening op de begane grond is de originele opening in de oude orangerie, Via deze enorme deuren werden de bakken met de sinasappelbomen naar binnen gereden.
De rechteropening wordt de ingang met het trappenhuis en achter het trappenhuis een toilet.De achterzijde grenst direct aan de rivier.
De opening op de begane grond gaat naar een schaduwterras aan de rivier.

We zijn inmiddels al een stuk verder in het volgende bericht laten we het zien.
Dan komt de balken constructie en dak constructie aan de beurt.

Voor nu is het denk is al heel veel informatie

En nog even dit:

Om de paar dagen plaatsen we berichten op Facebook over ons leven en werken met ons gezin en de dieren op ons landgoed in de Bourgogne
Volg ( LIKE ) ons ook op FACEBOOK

Jitt


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007