Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


De intocht in het meer en een moordlustige kater (deel 1)

15/05/2007
Hallo allemaal,

Net door een druk op de knop mijn hele weekmail kwijtgeraakt.
Tussentijds natuurlijk niet bewaard, ik leer het nooit, ik kon weer opnieuw beginnen.

Plannen is dus een utopie.
We waren van plan om zoveel mogelijk aan de buanderie te werken maar het werd toch allemaal weer anders.

Ik ben volop bezig geweest met de belasting papieren en alles wat daarmee te maken heeft.
Want de gegevens van de belastingdienst worden gebruikt voor de kinderbijslag, basis ziektekosten verzekering en die laatste geeft de gegevens weer door aan het pensioenfonds etc.
Vandaag zijn we dus bij de belastingdienst en de CAF (kinderbijslag geweest) volgende week is de basis ziektekosten verzekering aan de beurt.
Het is een hoop werk .

En ........... de vissers gingen afgelopen zaterdag de gekochte vis ophalen in een klein meertje voorbij Chalon sur Saone.
Matt werd uitgenodigd om te helpen en zo gebeurde het dat zaterdag om 5 uur ´s ochtends de wekker ging en matt keurig om 5.30 bij de poort werd opgehaald.
3 grote waterbassins waren de dagen ervoor gevuld met water van het meer, daarin werden de vissen getransporteerd.
Dat 5.30 vertrekken was heel belangrijk volgens de vissers.
Maar wat gebeurde er toen ze aankwamen bij het meertje. Eerst werd er een wandeling van een uur gemaakt om een groot meer van de zelfde eigenaar.
Daarna kwam het meegebrachte ontbijt. stokbrood, croissants, zure zult, allerlei franse kazen, witte wijn, rode wijn en likeur.
Ook dit duurde een uur.
Ondertussen was het 9 uur en begonnen de heren met het vangen van de vissen. Met een groot net werd de vis naar een hoek van het meertje gebracht.
De eigenaar had de dagen ervoor al het waterniveau fors omlaag gebracht zodat het wat makkelijker was om de vis te vangen.
Met hand-netten werd de vis in emmers en plastic bakken vervoerd naar de waterbassins. Een rommelige actie want er moest ongeveer 300 kilo vis met netten gevangen worden.
Rond 12 uur waren ze weer terug bij ons meer. De kids had ik net van school opgehaald dus die konden het te water laten van de vis mooi mee maken.
Het water van de 3 bassins lieten de vissers langzaam weglopen totdat er nog een derde water, plus vis, overbleef
En toen was het weer vissen geblazen. Met netten werden de vissen uit de bassins geschept, in emmers en bakken gedaan en uitgezet in het meer.
De kids mochten mee helpen, Julius was visjes aan het redden en Annabelle en David mochten een paar grote karpers vasthouden. Eigenlijk griezelden ze er wel een beetje van.


een karper van 5 kilo

David met een karper van 3 kiloBij het laatste waterbassin was een extra moeilijkheids factor.
Het gat boven in het bassin was niet groot genoeg voor een net. Dit bassin werd omgekiept, de vis kwam in een plastic doek terecht, vastgehouden door iedereen die voorhanden was.Daarna ook hier het oppakken van de vis, in emmers doen en hup het meer in.Na 1,5 uur was de klus geklaard en kwam de zelfgebrouwen likeur weer op tafel. Wij worden dus ook geacht te proeven, soms is het best lekker en soms dus rond uit bocht.
Deze keer viel het mee, Marc (de boswachter) had het gebrouwen en het proefde als een soort port, best aardig. Kwamen we toch maar weer goed mee weg.
Al met al een erg leuke zaterdag.
De sluis is weer dicht gezet en het water is (ook dankzij een hele dag regen gisteren) weer hoog.


deze sluis is weer dicht


En nu zwemmen er dus weer grote karpers in het meer. Gisteren zagen we er al weer een aantal ´zonnen´ bij de sluis.
De cirkel is rond. Wat hebben wij en de vissers een werk gehad aan het meer en vooral rondom het meer maar het is allemaal de moeite waard geweest., we hadden het voor geen goud willen missen.

Totale opbrengst van een dagje vissen in een modderpoeltje 250 kilo aan karper waarvan een aantal grote van rond de 5 kilo en 50 kilo poisson friture.
Dat laatste zijn kleine visjes die zo op de barbeque gaan en in zijn geheel opgegeten worden. Toen het meer leeg ging in december kregen wij ook een bakje poisson friture mee.
Matt en mijn moeder hebben daadwerkelijk nog visjes gegeten. Ik niet, ik ben niet zo voor zulke experimenten.

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007