Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Werkpaard, bagger en bramen

09/02/2007
Hallo allemaal,

De afgelopen 2 weken hebben we uren achter internet gezeten en hebben we alle mogelijkheden van transport de revue laten passeren.
Zo was het dan toch weer gunstig dat het even zo koud was want zo konden we niet hele dagen klussen en veel op het internet zoeken.
Maar............. we zijn geslaagd.
We hebben dinsdag ons werkpaard gevonden.
Een landrover Defender TD5 Pickup dubbele cabine.
Het is een auto van 8 jaar oud, net weer door de Controle Technik (franse APK) heen en motorisch perfect, 6 maanden garantie.
Het is natuurlijk een zware auto maar gelukkig bestaat hier geen wegenbelasting.
Het plaatwerk heeft wat deukjes en er zijn een paar roestpuntjes waar we wat aan moeten doen maar voor de rest de auto die voor ons de ´best of both worlds´ is.
De kids kunnen allemaal mee omdat het een 6 zitter is (3 zitplaatsen voor, 3 achter) Dat vond ik best belangrijk . En we kunnen er maar liefst 3,5 ton mee trekken, zand, grind rechtstreeks met de pickup ophalen en de Espace ontzien want nu hoeft de paardentrailer niet meer achter deze auto aangekoppeld te worden.. En hoofdtaak, de defender kan dus overal in het bos ingezet worden.
Dat gaat ´kruiwagenwerk´ schelen.
Een echt werkpaard dus. Volgende week zaterdag gaan we hem ophalen.
Het was een hoop wikken en wegen want ook een tractor stond nog steeds op ons verlanglijstje. Nou die is inmiddels geschrapt en komt er voorlopig niet meer op.
Het bezoek aan de garage in Dijon waar de auto stond was weer een typisch staaltje van ´fransen en hun heilige lunch´
We vertrokken namenlijk dinsdag vrij laat in de ochtend richting Dijon omdat we gasten hebben. Foutrijden was ivm met de tijd dus niet echt een optie.
Natuurlijk reden we wel verkeerd en kwamen we in een zone terecht met allemaal mega winkels. Na wat navraag bleken we ongeveer 12 km verderop te moeten zijn. En daarom wil ik nou ooit een Tom Tom want een Matt Matt komt er wel maar regelmatig gaat dat toch via een omweg.

En ja dan kom je om 10 voor 12 aan. Dat ligt al moeilijk. De verkoper liet ons de auto zien en kwam na 5 minuten even kijken of we vragen hadden. Daarna begon hij ernstig op zijn horloge te kijken vooral ook omdat zijn collega´s vertrokken en er al een eerste hek dicht ging. Hij vroeg of we een proefrit wilden maken. Ja, graag als dat kon. Hij zei, ´Dat kan u bent van harte welkom om na 14.00 uur terug te komen.´ (dat betekende dus 2 uur later terugkomen)
Daar valt niet aan te tornen. Een fransman heeft lunch en daar moet je niet licht over denken.
Discussies daarover zijn dus ook niet mogelijk, ook als je misschien een auto kan verkopen.
Gelukkig was er een IKea in de buurt. Klinkt natuurlijk raar. Maar in Frankrijk zijn ze dun bezaaid en kost het ons 1,5 uur om bij de dichtsbijzijnde Ikea te komen.
We hebben er braaf wat rondgestruind een paar kleine dingetjes opgehaald, gegeten en toen maar weer terug naar de garage.
Nu had de verkoper alle tijd (zijn lunch was veilig gesteld) en we konden een proefrit maken met de landrover zonder een rijbewijs of iets anders achter te laten.
En zo is het gekomen dat wij zijn dag toch nog goed hebben gemaakt en een auto bij hem hebben gekocht. Al met al heeft het ons dankzij de lunch van de verkoper een hele dag gekost.
Maar matt is blij en verwoordde het naar zijn vader als volgt : I am as happy as a pig in shit.
En matt heeft toch weer gelijk. Een naar ongeluk en een negatieve gebeurtenis hebben we het toch weer om kunnen zetten in iets positiefs in de vorm van een goed werkpaard waar we als het goed is de aankomende TIG jaar profijt van hebben.
En..... ik heb voor het eerst een stukje Dijon gezien, de moeite waard om het een keer echt te bekijken..

Het meer
We hebben de eerste offerte binnen voor het uitbaggeren van het meer. Een waanzinnig bedrag. Giles viel stijl achter over. Wij hadden, zoals al eerder vermeld, wel verwacht dat het een kostbare actie zou worden, maar zo kostbaar, nee dat toch ook weer niet. Gisteren liep Giles nog met een van de andere baggeraars rond het meer. We zijn benieuwd maar we gaan er nu eigenlijk van uit dat de sluis ergens in maart weer dicht gaat. Nog niks gehoord van de houthakker voor de kap van de populieren, hij heeft nog 3 weken de tijd.

Bramenstrijd
Het is een eindeloze strijd van landje pik die ik weiger op te geven. Een groot gedeelte van de voorweide en ook rondom de huizen en bij het kasteel heb ik inmiddels overwonnen. Tijd voor een nieuwe veldslag. Dus ik ben weer begonnen om bramen uit de grond te trekken. Het werkt verslavend want de meeste trek je met wortel en al uit de grond. Het is de enige manier om ze kwijt te raken want het heeft geen zin om gif te spuiten als de bramen lange scheuten hebben.
Bovendien ben ik niet van plan het hele landgoed te vergiftigen. De truuc is de truuc, de braamscheuten uit de grond trekken of als ze koppig zijn weg te snoeien. Wat dan weer op komt ( en dat is niet veel) bestrijden met speciaal daarvoor bestemd spul wat alleen agressief is tegen bramen, brandnetels en distels. En dan ben je bramen vrij.
Matt vindt me volslagen idioot. Noemt het water naar de zee dragen, nutteloze actie enz ..... En zo zijn we het geloof ik toch eens met wat ik doe, hij berust zich in iedergeval.
Dit maal is een nieuw stuk aan de beurt: het gedeelte bos langs onze oprit.
Het werkt voor mij prima, ik noem het mijn hoofd leeg maken en dan ook nog (tot op zekere hoogte volgens Matt) nuttig bezig zijn.
Als je het goed bekijkt is het toch nuttig want ik loop wat vroeger richting het maria beeld om de schoolbus op te wachten en in die wachttijd ben ik in het bos met zicht op de weg bramen aan het weghalen.
Is de bus later , geen nood, ga ik gewoon wat langer door. Ik wordt er blij van, je ziet resultaat en ach mijn hoofd is weer leeg.
Is ook hard nodig met alles wat hier zo gaande is.. Gelukkig zijn er nog heeeel veeeel bramen om uit te trekken.

En gebeurt er nog wat meer dan de bramenoorlog;
Ja hoor.

- Alle 4 de raampartijen voor de logeerkamer, buanderie en ander gedeelte zijn geplaatst en gelijk afgekit.
- de 2e toegangs deur voor de buanderie is geplaatst.
- de muren van de buanderie zijn geplaatst
- veel electra draden getrokken want het is toch een hele actie omdat we wasgedeelte en badkamer en verlichting etc moeten hebben.
- hele plafond geisoleerd.
- - begonnen met het wegkrabben van de voegen rondom de stenen. We gaan namenljk in de logeerkamer tot lambrizering hoogte afwerken. Daarboven houden we de mooie oude stenen in het zicht maar dat betekend wel dat alle voegen uitgekrabd moeten worden, opnieuw gevoegd en de stenen geimpregneerd moeten worden anders blijft dat stof geven.
Mijn taak dus.
- met de kids afgelopen weekend 1050 blauwe druiven bolletjes gepoot. Vorig jaar heb ik eind januari als test een paar zakjes in de uitverkoop bij de bouwmarkt gekocht. Die zijn prima gaan bloeien. Dit jaar heb ik het groots aangepakt en heb dus de hele voorraad zakjes gekocht van 1050 bolletjes voor een totaal bedrag van nog geen 5 euro ! Ik had verwacht dat we echt een aantal grote velden konden maken maar met ons uitgestrekte terrein valt dat ontzettend tegen. We hebben een aantal velden gemaakt om de oude kastanje boom en een veldje bij de steen van Balou en toen was het op.
Ik ben benieuwd hoe dat er straks uit gaat zien.

Inmiddels is de sneeuw weg en komen nu wel alle sneeuwklokjes te voorschijn. De eerste tekenen dat de natuur weer tot leven komt.
- gebouwen opruimen, dat staat ook in onze hele lange lijst van wintertaken.
Deze week de paardenstallen. Het was een opslagruimte van troep, bouwmateriaal en kinderspeelgoed. Al heel lang wilde ik hier tijd voor vrij maken
Een hele klus maar de kids hebben goed meegeholpen. De leraren zijn weer in staking vandaag dus dat betekende een extra vrije dag. Het gebeurt zo regelmatig dat ik niet eens de reden wil/hoef te weten. Ik teken het berichtje en plan een leuke klus in. Dus de donderdag hebben we deels besteed aan de extra hoeveelheid huiswerk die ze meekregen en deels aan het verder opruimen van de paardenstallen.
Ik had namenlijk van het weekend al heel veel troep afgevoerd. Annabelle en David waren aan het vegen en opruimen. Juultje had als taak alle uitstekende spijkers uit het hout te halen. Deed hij erg goed. Resultaat van dit alles op de foto´s. Volgende actie is het voorste gedeelte van de schapenstal verder opruimen. Hopenlijk dit weekend.


Ik doe dit werk als de kids dus vrij hebben omdat ik dan niet de hele tijd boven mee kan helpen. Op die manier kan ik toch bezig zijn en bij hun in de buurt blijven.
Ze vonden overigens nu wel dat we genoeg gedaan hadden om een paard of pony te kopen. Gaan we dus echt niet doen.

En verder ?
- De afvoer van de wasmachine was weer eens bevroren. Niet goed opgelet en toch een was gaan draaien. Nu staat de wasmachine op de bovenverdieping terhoogte van onze leren bank op de begane grond. Julius zat daar te spelen en merkte de eerste druppels. Wasmachine uit, alles droogmaken en hopen dat het plafond niet te veel schade op had gelopen. Het kwam allemaal goed. Nog een week of 3 en dan gaat de wasmachine naar zijn nieuwe standplaats in de buanderie.

- de vuurplaat in onze huiskamer kachel is doormidden gebroken. Levertijd een week. Gelukkig kunnen we met wat gefreubel van Matt toch nog veilig stoken.

- Ik heb een boete van 375,00 euro waar ik over aan het vechten ben. Vorig jaar juni ben ik namenlijk aangehouden door de politie omdat ik te hard reed. Ik heb toen een briefje gekregen en ik was in de veronderstelling dat ik een officiele boete kreeg. Dat blijkt dus van niet. De originele boete was 90,00 euro en ze hebben hem stilzwijgend verhoogd naar 375,00 euro.
En als je bedenkt wat je daar allemaal voor kan doen dan wordt je erg strijdlustig.
Inmiddels heb ik het tribunaal van Le Creusot, De gemeente en de politie gesproken. Allemaal zeggen ze wat anders en verwijzen ze naar elkaar. Uiteindelijk ben ik afgelopen woensdag naar het tribunaal van Autun geweest. Helaas. Ook zij verwezen mij weer door naar een instantie die ik al gesproken heb.
Ik betaal niet ! Als ik namenlijk betaal en bezwaar indien schijn ik mijn geld nooit meer terug te krijgen.
Mijn hoop is gevestigd op een mevrouw die ik maandag mijn probleem moet voorleggen. En nu maar hopen dat ze accoord gaat dat ik alleen de originele boete betaal.
In juni vorig jaar had ik er overigens over geschreven in de weekmail en was er maanden later ook verbaasd over dat ik nooit wat gehoord had. Nou ze waren me niet vergeten.
Hopenlijk willen ze me wel vergeven.

Dat was het.
Aankomende dagen wordt het stucen, tegelen en zoveel mogelijk doen aan de logeerkamer en buanderie
We lopen namenlijk achter doodat we deze week te veel andere dingen te doen hadden..
-Dinsdag de hele dag naar Dijon geweest voor de auto.
-We beginnen later omdat we al de hele week gasten hebben.
-En de kids hadden dus woensdag vrij en de extra stakingsdag waardoor ik minder kan meewerken

Kortom een tandje hoger voor de aankomende week

Jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007