16 maart 2015
Het is prachtig mild weer geweest de afgelopen dagen. Weinig tot geen nachtvorst. Het moment om het laaste schilderwerk van de grote pui van de chambres d´hotes te doen.
de chambres d´hotes, de grote openslaande deur partijen waren aan de beurt
Het saaie verweerde bruin wordt vaal blauw
De laatste bruine verweerde lak van het houtwerk van de rmaen is vervangen door een vaal blauwe lucht die qua kleur verandert met de lichtval en hoeveelheid zon. We zijn er blij mee.
Samen met de graaf hebben we anderhalve week geleden gekeken naar de 3 oude Acacia´s die in de heg van de weide van de paarden staan. Ze zijn gevaarlijk,
- 1 boom helde helemaal over terwijl er een electra kabel dichtbij is plus de aarde kwam rondom de stronk omhoog en dat is geen goed teken.
- 1 boom had storm schade en
- 1 boom was hol van binnen.
een van de Acacia´s die ommoeten, hij staat veel te schuin en er achter zie de zwarte lijn van onze electra. Bij een storm zou hij dwars door de lijn gaan.
Alle 3 hadden een forse omvang ze zijn niet onze verantwoordelijkheid sterker nog ze zijn niet van ons dus we mogen ze niet zomaar zelf omzagen. Wij gaan daar niet over , ze staan op een stukje van de weide die we van de graaf huren. Het besluit werd snel gemaakt want men wil uiterlijk tot half april loofbomen omzagen.
Jean Pierre, de houthakker en hulp van de graaf zou ze omzagen met ondersteuning van ons. Nou is Jean Pierre heel aardig maar niet zo betrouwbaar qua afspraken.
Dat hij niet op de afgesproken dag ( laat staan de afgesproken tijd) komt opdagen vinden we heel gewoon. We waren dan ook heel verbaasd dat hij afgelopen week het terrein op kwam rijden om te vertellen dat de eerste boom al om was en hij graag hulp had bij de andere 2 bomen.
Het werd een middag werk, de bomen denderden neer en vielen deels uitelkaar. De houthakker van de graaf had weinig zin om alles te verzagen en op te ruimen.
het omzagen was echt nodig
de boom van de stronk die je net zag. Hij spatte bij zijn val uitelkaar. Toch komt er nog goed stookhout vanaf.
We mogen daarom het stookhout houden als we het terrein maar opruimen
De bomen zijn vorige week vrijdag gekapt, zaterdag arriveerde de vader van Matt en die vindt kloven leuk.
Een week lang zijn we met zijn 3-en bezig geweest met alles verzagen, kloven, opladen op de aanhanger, stapelen achter het huis, terrein opruimen en vuur stoken. Het moet goed opgeruimd zijn want de stekels van de Acacia zijn gemeen, ze kunnen zo door een zacht gedeelte van de zool van een hoef gaan met een nare infectie als gevolg.
We hebben een stuk weide afgezet zodat we rustig aan het werk kunnen zonder dat de vriendjes in de weg lopen. En ondertussen hebben we een continue gecontroleerd vuur branden.
Het is trouwens bijzonder hoe onze vriendjes reageerden op al het werk in hun weide. Het geluid van kettingzagen zijn ze gewend ,
Ze stonden aan de andere kant van de geimproviseerde lijn te kijken.
Bij het kraken van de boom, net voor ze vielen , liepen de vriendjes in stap rustig naar de verste hoek van de weide,
ze wisten; dit is is geen betrouwbaar geluid.
Zodra de boom op de grond lag, kwamen ze weer terug gewandeld. Geen stress maar wel doordacht weglopen en dat gebeurde bij alle 3 de bomen. Was mooi om te zien.
Matt zijn vader aan het klieven
3 stapels dik allemaal Acacai stookhout, inmiddels 10 cuub en er komt nog meer. Uiteindelijk komen we uit op 12 tot 15 cuub wat nu moet drogen en over 2 jaar gestookt kan worden
Het is fijn dat we zoveel bos , zoveel bomen hebben, daardoor hebben we een continue voorraad aan balken en planken en inmiddels ook een goede voorraad stookhout . Maar wat is het een werk. Alles is altijd in het meervoud, bergen werk maar dan ook bergen resultaat.
Het is jammer van de 200 jaar oude markante Acacia´s langs het pad bij de paarden weide maar het was niet anders bij een forse storm was het niet goed gegaan.
De verbouwing van de orangerie is van de winter een stuk verder gekomen mede dankzij de vele hulp van Jan Paul die een aantal weken is komen helpen om te werken aan de dakconstructie..
Deze keer de dakbalken constructie ,met best veel foto´s, zo is het makkelijker uit te leggen. De dakbalken zijn allemaal van Douglas van onze eigen bomen uit ons bos. . De hele constructie, balken/pen gat verbindingen en nog veel meer was in de schuur gemaakt, daarna in stukken in elkaar gezet zodat we zo min mogelijk problemen zouden kunnen tegen komen als we eenmaal op de steigers stonden.
Veel gasten hebben de balk constructie afgelopen seizoen in onze schuur zien liggen en deze winter was dan zover.
Het naar de bouw plek brengen, alle steigerwerk constructies maken en de eerste 2 dakbalken op zijn plek krijgen heeft Matt samen met Jan Paul gedaan . De 2 andere dakbalken hebben Matt en ik samen gedaan.
Zodra de balken op de aanhangers liggen is het niet zo zeer zwaar werk maar meer puzzel werk en overal ogen hebben om te kijken wat er gebeurd als je met verschillende kettinglieren werkt
De eerste grote balken voor de dak constructie worden mbv de lier van de landrover naar binnen ´gelierd´. Als je goed kijkt zie je een spanband en kabel vanaf de balk door het gebouw overlangs naar de auto
Het steigermateriaal is tot in de queenpost opgebouwd. De dakbalk gaat op zijn plek. Alle verbindingen waren in de schuur gepast zodat er op hoogte niet te veel problemen konden zijn. Zodra hij goed zit wordt de balk met eiken pennen vast gezet.
Tegelijkertijd moet de staander in de hoek van het gebouw ook goed zijn. Passen, meten, wiggen ergens tussen, veel werk
Vanuit het gebouw gezien. de ijzeren binten aan de voorzijde en het lelijke metselwerk rondom de grote blokken was ooit rond 1920 gedaan door Engelsen of Ieren, heeft onze buurman verteld. De balken en de ijzeren zijbint hebben wij er in gezet. De staander van de dakconstructie rust daar op.
Na veel puzzelen en hard werken zijn de eerste 2 dakbalken met staanders op hun plek. Foto zoals altijd vanaf de achterzijde want dan zie je de constructie beter
Vanaf de eerste verdieping ziet het er zo uit. Een wirwar van slimgeplaatste steigers, veilig geborgd met spanbanden en een aantal kettinglieren waar de balken mee opgetild kunnen worden. Het uitzicht is nu al prachtig
Vanaf de voorzijde lijkt het alsof de bovenverdieping geen hoge constructie is. Schijn bedriegt. Vandaar dat Matt op de stenen omlijsting van de orangerie staat en Jan Paul op de vloerbalken. De uiteindelijke vloer komt natuurlijk nog wat hoger, zowel de beide zijkanten als de voorzijde krijgen bijna alleen maar raampartijen
constructie vanaf de grond gezien. in de nok boven de klavers zit de hoogste kettinglier
Dakbalk nr 3 wordt naar binnen geloosd. alleen dat al is een moeilijke klus omdat de staander al vast zit aan de dakbalk ; De constructie zit met opzet verkeerd om in de kettingen want zo kan hij in het gebouw gedraaid worden ( de punt waar Matt bij staat wodt omhoog getakeld. De aanhanger hebben we ooit als bouwval gekocht, opgeknapt en voorzien van steiger. zo kunnen we dikke blokken en balken verplaatsen en met lieren takelen
Oude katrol, dit soort materiaal maar ook zware harp sluitingen vinden we regelmatig op de brocanties. We kopen het nooit nieuw
De dakbalk met staander is door het gebouw om hoog gekanteld en moet nu naar de hoek geplaatst worden. Zij aanzicht van de orangerie (de kant bij de vervallen watermolen)
De derde dakbalk gaat op zijn plek. Soms kom je in de knoop met het steigerwerk en moeten er eerst weer delen (tijdelijk) afgebroken worden. Veiligheid je werkt op hoogte, op steigers met zware balken. Goed nadenken en elke keer borgen van balken is belangrijk Vandaar ook extra touwen om balken heen die weer vast zitten aan de bestaande constructie of steigerwerk
Dakbalk en staander 3 zit op zijn plaats. Optisch gezien lijkt deze op een heel andere helling te zijn geplaatst. is niet zo. het komt deels omdat ik met de camera op een helling sta
Takelen van dakbalk nr 4 bij koud en mistig weer. De ladder werd in dit geval ook misbruikt als hijsapparaat, hij stond op de hoogste stand met bovenaan een touw waardoor de balk omhoog gehesen kon worden
Detail van de staander, bijna op zijn plek op de uiterste linker hoek (als je voor het gebouw staat) De staander is de balk bij de trap die uiteindelijk op het houten plaatje met de 2 steunen moet komen staan
De staander moet op de steun en tegelijk moeten de balk met de ondersteuning in de gleuven gepast en geduwd worden zonder de constructie te beschadigen. Matt duwt met een houten balk de constructie verder in elkaar. Zoals al eerder gezegd, alle verbindingen waren in de schuur gepast en daardoor was het fijn maar niet minder makkelijk werken.
En dan is het zover, alle 4 de spanten staan op zijn plek, de eikenhouten pinnen worden erin geslagen. De constructie ziet er bizar uit later heb ik foto´s vanaf een ander punt genomen en dan zie je dat alles symetrisch is.
Vanaf de voorzijde, de spanten staan;
Dit was het weer.