Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Renovatie jachthondenhuis vordert, Titan wederom kreupel

30/09/2010

Duchesse, onze Leonberger, vindt het water van de waterpomp bij het kasteel niet echt lekker


Begin september hebben we na een week droog en zonnig weer, 20 cuub gekliefd eikenhout geleverd gekregen.
We kopen het sinds een paar jaar in de Morvan omdat zij het aan huis afleveren in hapklare brokken van 50 cm droog eiken.
En zo kwamen twee vrachtwagens, verspreid over 2 dagen , per lading 10 cuub hout lossen.


Het is niet genoeg. Om de winter door te komen zullen we waarschijnlijk nog 10 kuub nodig hebben die we waarschijnlijk zelf gaan verzagen van boomstammen die we nog overal hebben liggen.


Begin september betekent voor onze kinderen ook weer terug naar school.
Julius en Annabelle zijn inmiddels in de 5e klas/ cinqieme . In Frankrijk tel je de middelbare school namelijk anders. Je begint in de 6e en eindigt in de 3e.
Gelukkig zitten beide in de zelfde klas met hun vriendjes. We hadden ook gevraagd of ze in dezelfde klas mochten blijven omdat dat ons ontzettend helpt met huiswerk vanwege Julius zijn dyslexie. Zo kunnen we huiswerk en vooral schrijfwerk controleren met Annabelle haar schriften.
David is ondanks dat hij pas 9 jaar is, in de laatste klas lagere school. Hij begon vrijdags begin september met zijn eerste dag en ............ de week er op op dinsdag (na dus 2 dagen school) was er alweer de eerste staking. De staking is omdat men de pensioen leeftijd in Frankrijk omhoog wil brengen van 60 naar 62 jaar.
En ja hoor halverwege september was er al weer een stakings dag.
Het is weer goed dat de kids naar school zijn, wij komen daardoor ook weer in een ander ritme waarbij we helaas onze vrije avonden spenderen aan het begeleiden van de bergen huiswerk. Ik blijf dat toch een kleine ramp vinden.

Het werk aan het jachthondenhuis vordert gestaag.
De gewelven van de entree en de woonkamer zijn helemaal klaar.
We gaan nu weer verder met de uitbouw waarbij je vanaf het balkom prachtig uitzicht krijgt op ons meer,


Jan Paul, een goede vriend van ons, was er nog een paar dagen waardoor er heel veel zichtbaar werk werd verricht.


De basis van een aantal wanden is opgezet.
Dit wordt de toekomstige badkamerDe uitbouw van het jachthondenhuis, gezien vanaf de achterzijde (het bos) met een aantal zijwanden geplaatst


De schoorsteen op het dak is verder afgewerkt.


Het systeem voor de openhaard is gearriveerd en voor een groot gedeelte geinstalleerd. Hierdoor kunnen we de 14e eeuwse stenen schouw echt gebruiken als openhaard.
EEn onderdeel van de openhaard is een zware ijzeren bak, met schuif systemen waarop allemaal roosters, grote pijpen voor lucht aanvoer en afvoer naar toe moeten en ga zo maar door.


De gehuurde boor met een diameter van 130 mm met diamanten ingelegd in de kop om door het harde gesteente te komen. De boor kwam met 6 mm diamant, we brachten hem weer terug met 3 mm.


Het was niet makkelijk.
Het langste gat dat hij onder een hoek moest boren was meer dan een meter lang door een dikke wand van graniet blokken.
Het heeft hem, samen met mijn vader, een dag gekost om 3 gaten te boren.


Matt heeft de meterkast geinstalleerd, leidingen voor toekomstige stopcontacten en lichtpunten voor de begane grond in de stenen muren ingehakt, of eigenlijk om de blokken steen in de voegen ingehakt.


Al met al heeft hij een week gespendeerd aan ´de spagetti van draden´ zoals hij het noemt. Als symbool hebben we de eerste lamp in de toekomstige hal opgehangen. Verder zijn er overal draden naar de bovenverdieping getrokken en hebben we al draden trekkend besluiten genomen waar en wat voor lichtpunten er overal komen . De meterkast zit inmiddels dicht, het meeste werk is verricht.


Voor het hele huis hebben we voor de buiten zijde nieuwe ramen en deuren met dubbel glas gekocht.
Voor het interieur gaan we de bestaande deuren herstellen/hergebruiken.
Een van die deuren is deze. Het is de oude voordeur van het lage rechtergedeelte van het jachthondenhuis met een fraai hondenluik erin. Vivaldi dient als figurant.


De training van onze trekpaarden ging tot halverwege september heel goed.
Daarna werd Titan (de lichtgrijze) wederom kreupel . Hij is degene die al 2 keer een hoefzweer heeft gehad en ook nu liep hij weer met dat beruchte voorbeen kreupel en hadden we het idee dat hij weer een zweer in zijn hoef had.
Nou spelen de vriendjes regelmatig met elkaar waarbij er ook vanuit spel toch wel eens wat klappen worden uitgedeeld dus we besloten het toch even een paar dagen aan te zien. Toch maar de smid gebeld die net als vele anderen in de Vendange /wijnoogst op een tractor rond reed.
Hij zou wel wat eerder stoppen en even langs komen. Al met al hebben we met hem een uur tussen de benen van Titan gezeten.
Het is zo een lieverd, ons vriendje, hij vindt alles goed. Ook de smid dacht aan een hoefzweer maar kon die niet vinden , wel vonden we na lang zoeken een opgezette pees tussen het kniegewricht en de kogel. Volgens de smid was dat het euvel.
We moesten speciale klei halen bij een agrarische winkel en daarmee Titan elke dag behandelen. Eerst 10 -15 min met een tuinslang de spier koelen dan de klei goed inmasseren, huishoud plastic folie erom heen en dan een bandage erom heen wikkelen. En zo een aantal dagen/weken doorgaan.
De klei onttrekt de pijn en haalt ook het vocht uit de opgezwollen pees. Daarnaast schijnt het alleen de foute cellen aan te pakken. Het heeft gewerkt, hij loopt inmiddels sinds 6 oktober niet meer kreupel.
Toch zullen we zijn training nog wel even opschorten.
Al met al heeft het ons veel tijd gekost , wat ten koste ging van de training van Troy.
Die training hebben we inmiddels weer opgepakt, die we zijn overigens Annabelle en ik.
Vandaag 13 oktober hebben we voor het eerst in de weide bij het meer gelongeerd ( dus niet in een afgesloten ruimte) We hebben Troy een paar keer aan de longe in draf over een dikke stam laten springen, vond hij erg leuk, wij ook.

Verder hadden we gezellig familie bezoek en volop gasten, kortom een drukke September maand die omgevlogen is.

Ondertussen is het Oktober geworden.
We hebben heerlijk weer en maken er volop gebruik van.
We weten echter, de winter komt eraan want inmiddels hebben we al een paar keer de ruiten van de auto moeten krabben....

Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007