Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Nappie, ontbijtkeuken vordert, natuur is prachtig

02/05/2015
Hallo allemaal,

Nappie is een mooi weer hondje, dat weten we maar al te goed. Regen is niet zijn ding. Het zal wel te maken hebben met de constructiefout (korte pootjes) want zo laag bij de grond, in combinatie met hoog gras en bos, betekent dat hij gelijk zeiknat is. Toch loopt hij blij mee om de ronde door het bos te wandelen en gelijk de paarden eten te geven.
"Paardjes doen" je hoeft het maar te zeggen en hij is helemaal blij.
Toch heeft hij ook uitgevonden dat je tijdelijk opdroogmogelijkheden hebt tijdens dat " paardjes doen".

Want terwijl het hooi voor de paarden de weide in wordt gebracht staat onze stoere Nappie in de oude paardentrailer.
Droog....... naast het hooi.
De volgende etappe is weer het pad af naar huis lopen.
Normaal treuzelt hij en is hij soms uren weg , nu loopt hij bij regen voor ons uit vindt ons maar sloom gaan en wil naar huis;Bestemming: ..... achter de houtkachel opdrogen.Onze vriendjes, de trekpaarden, hebben geen last van de regen, hun vacht heeft een mooi afwatersysteem.

Voorjaar blijft zo mooi op het landgoedEn dit was allemaal 1 mei, een Nationale Feestdag waarbij het de hele dag heeft geregend.
Gelukkig wordt het weer lekker weer en de natuur explodeert.... zo mooi.


Dan mag het afgelopen week fors nat geweest zijn, het voorjaar blijft prachtigDe eerste wilde bloemen staan in bloei


We hebben wilde weidemengsel op verschillende plekken uitgezaaid. Het is alleen lang niet altijd zeker of het wat wordt. Want we strooien het op het gras en hopen dan dat het goed gaat. Vorig jaar hebben we zo een stuk uitgetest en dat ging goed. We zullen het zien.

ONTBIJTKEUKEN in de chambres d´hôtes

De vorderingen van de ontbijtkeuken naast de ontbijt/woonkamer in de chambres d´hôtes gaat langzaam maar zeker door.
Het was veel stuucwerk, heel veel bikwerk van heel veel natuurstenen blokken.

De gasten merken er niets van, de deuren zijn dicht en we werken eraan als de gasten op pad zijn.

De ruimte heeft naast de doorgang vanuit de ontbijtruime nog 2 openingen. Een opening met vergrijsde deuren die we alleen nog schoon moeten maken en een opening richting een gang waar we een oude deur op maat gaan maken.

De vloer bestaat uit grote stenen blokken die stuk voor stuk schoongeschrobd moeten worden, de naden uitkrabben en dan weer opnieuw voegen.

En dan begint het opbouwen van het keukenblok, alles staat klaar in de schuur, ben benieuwd hoe ver we volgende week zijn.


De ontbijt/woonruimte voor onze gasten. Achter de vergrijsde deuren zijn 2 ruimtes. Een van de ruimtes was de vroegere zadelkamer. De ruimte direct achter deze ruimte zijn we aan het opknappen tot keuken voor het ontbijt.De ruimte heeft een verlaagd plafond gekregen ( en is dan nog steeds heel hoog) De muren zijn gestuucd, al het steenwerk is schoongebikt en vandaag is voor de laatste keer de stenen vloer nog een keer met een staalborstel geschrobd.Vanuit deze extra ruimte zicht op de ontbijt/woonkamer.een van de vergrijsde deuren in een van de andere openingen van de nieuwe ruimte.
Het hang en sluitwerk is prachtigDe enige muur die geen deuropening heeft, heeft een groot raam , de muur bestaat uit een lappendeken van blokken die we zoveel mogelijk hebben schoongemaakt. Onder het raam komt isolatie en een vensterbank


ORANGERIE perikelen

En dan de orangerie, de renovatie van het gebouw tot luxe vakantie huis. Het is nog heel veel werk. Het prachtige gebouw daterend uit de periode rond 1810 heeft er heel lang verlaten bij gestaan. Die tijd is over.

Met Jan Paul heeft Matt nog bijna 2 dakdelen kunnen voorbereiden voor het plaatsen van het zinken dak. Uitleg volgt hieronder


Het is een onderdeel van onze werkzaamheden, opbouwen en heel veel later weer afbreken van steigers. Ook deze constructi was weer een fraaie puzzel want het rechterdeel staat in de rivier.de steiger is alleen aan de achterzijde van de Orangerie gebouwd. Voor de overige zijdes wordt een mobiele steiger gebruikt. Ja, de aanhanger met steiger die we gebruiken om zware blokken te verplaatsen is nog eens verhoogd, verstevigd en beveiligd en kan overal ingezet worden. Als hij gebruikt wordt blijft hij gekoppeld aan de landrover en staan er 4 palen uit als een soort spin voor stabiliteit. Hoe dan ook veiligheid voor alles , er wordt goed over nagedacht.De hoek van de dakrand wordt bevestigdEr gaat ontzettend veel tijd zitten in het uitdenken en berekenen van de positie van verschillende materialen. Want als je op een dakvlak verkeerd begint heeft dat grote gevolgen. En zo wordt het passen en meten met de planken die op het dak moeten komen , de zinken platen in de vorm van wiebertjes die weer op deze planken moeten komen en de zinken rand die op de zijkant van de panelen moeten komen. Is de ´ denkfase´ voorbij dan wordt het meters maken. Maar die ´denkfase´ is oh zo belangrijk.Een aantal dagen later is het dakdeel aan de achterzijde ( waar de vaste steiger staat) helemaal voorzien van brede daklatten. Een stuk daklijst is vastgezet en het begin is gemaakt van het 2e dakdeelDe daklatten zijn 8 cm breed , ze worden met een ruimte van 2.5 cm op het dak vastgeschroefd. Dat betekent heel veel daklatten ( 120 m2 aan daklatten)Zo ziet een dakvlak er uit. Het is aan de rechterzijde nog niet gelijk aan de daklijn afgezaagd. Al deze latten zijn nodig om het zink te bevestigen en te zorgen dat we daadwerkelijk over het dak kunnen lopenHet dakdeel waar aan gewerkt wordt ligt open. ´s avonds gaat het zeil er weer op. De mobiele steiger werkt prima en is vooral veilig


Het zeil is er weer op, we gaan zorgen dat de "ontbijtkeuken" in de chambres d´hôtes eerst helemaal klaar en verder is er ontzettend veel te doen in de tuin want met prachtig weer en afgelopen week veel regen is er een explosie aan groen.

JACHTHUIS

We hebben door een annulering het Jachthuisin de week van PINKSTEREN weer beschikbaar gekregen.
Van 23 mei tm 30 mei

En dan nog van

In juni
30 mei - 6 juni en van
13 juni - 20 juni


in juli
in juli alleen nog 4 juli tot 11 juli

En ... FACEBOOK gaat heel goed, we zijn op 497 Likes ... ons doel is nu 500 Likes. Wil je elke paar dagen wat lezen , volg ons op Facebook.


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007