Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Vis ik heb je !

20/04/2008
Hallo allemaal.


De voorzichtige tekens van het voorjaar. We lopen achter, normaal is alles al in het blad.
Gelukkig gaat het nu wel snel. Vooral de oude tamme kastanje zie je per dag groener worden.


Het is nog steeds geen stabiel voorjaarsweer alhoewel, zodra de zon door komt kan je gelijk buiten zitten.
Door de vele regen is de waterstand van het meer regelmatig fors te hoog. Zaterdag was het zelfs zo dat de brug naar het eiland toe aan het drijven was.
De brug hoort normaal gesproken op een paar palen te liggen.
De sluizen kunnen de hoeveelheid water niet aan en laten het water met donderend geraas vallen.


Normaal gesproken heb je een forse ruimte onder de brug. Nu zag je de brug golven zodra kids er (voorzichtig) overheen liepen.We zijn verder gegaan met het heggen project, een mega klus.
Ondertussen zijn de vader van Matt en zijn vriendin gearriveerd en helpen ontzettend mee.
Woensdag is er een hele dag een groot vuur gestookt en zijn er 7 grote landrover ladingen met afval van de heg verbrand.
We zijn er nog lang niet. De haag is gesnoeid maar alle bomen, struiken, bremmen die allemaal naast de heg zijn ontstaan zijn nog niet gesnoeid.
Bij grote stukken is het overwoekerde gedeelte met volop bramen meer dan 4 meter dik en een dichte massa geworden.
In etappes werken we er gewoon verder.
Na de actie van vorige week waarbij Matt 155 meter in een keer met de kettingzaag had gesnoeid, kon hij 2 dagen later nog steeds de zware kettingzaag niet hoog genoeg optillen om hem gebruiken om te snoeien. De wat kleinere wel en ook dan kom je een heel eind.
Het leuke is dat we natuurlijk opschonen en het er beter uitziet maar ook dat je vanuit het hondenhok (de toekomstige gite) nu opeens een heel mooi zicht op het meer hebt.
Indirect werken we nu dus aan de tuin van de gite en dat geeft best een goed gevoel.


Vanaf de andere kant van het meer is nu goed zichtbaar dat de heggen onder handen zijn genomen.
Het hondenhok is duidelijk zichtbaar en de paarden zijn vanaf het pad naar het bos nu ook prima te zien.


Ook hebben we de beukenhaag bij de entree aangepakt. Dat is de haag rechts van de grote toegangspoort die deels ook om de hoek gaat.
Een klus van 2 uur in de stromende regen waar we eigenlijk niet eens veel van merkten.
Ook deze heg was de afgelopen 4 jaar niet gesnoeid en zo zijn we toch maar bezig met een aardige inhaalslag.
Verder heb ik op de enige dag waarbij het helemaal droog was alle brandnetels gespoten. Want door het natte weer van de afgelopen weken zijn die in enorme getale weer opgekomen. Maar............. bij mijn ronde vandaag zag ik tot mijn grote plezier dat ik ga winnen! Alle behandelde brandnetels (met 40 liter aan speciaal spul wat alleen maar brandnetels, bramen en distels doodt) hangen slap. Het is een super middel omdat de planten eromheen er geen last van hebben.

Er wordt volop gewerkt in de tuin waarbij de vriendin van Dad ook veel helpt. Het beruchte rozenperk bij de picknicktafel wat elk jaar tijdens de zomer al niet meer te redden is, wordt voor een laatste keer aangepakt. Voorheen was er 1 ingang van gras naar het kleine veldje gras in het midden.
Om het voor mij te vereenvoudigen (eigenlijk om onkruid wieden te voorkomen en ook het budget van rozen aankoop niet te overschrijden) hebben we het rozenperkplan aangepast. In plaats van 1 ingang van gras komt er tegenover ook een ingang van gras. Beide ingangen worden breder en aan de zijkanten ben ik bezig allemaal wilde bloemen te planten. Ook de breedte van het rozen perk wordt ingeperkt waardoor ook hier weer meer gras komt. Er worden extra rozen geplant zodat we als het goed is eindelijk dit jaar is een mooi rozenperk hebben. We zullen zien, ik heb nu de helft gedaan van het perk, het is een hoop spitwerk. En als het niks wordt dit jaar dan houdt het echt op.
Rozen is dan een gepasseerd station voor mij.

Matt en Dad hebben een van de problemen van onze goten aangepakt. Op de binnenplaats bij de schuren achter ons huis, loosde een afvoer op de muur.
Dat is niet best. Vrijdag hebben ze een geul in het nieuwe grind gegraven en wederom dwars door een plantenperk gegraven. Buizen zijn aangelegd, daarop hebben ze beton gestort zodat je de buizen niet kan kapot rijden als je over het grind rijdt. Daarna extra grind erop, we hadden gelijk ´s avonds de test met forse regen. Het werkt prima.
Nu is de andere kant nog aan de beurt.De vakantie van de kids zit er bijna op, maandag gaan ze weer naar school. Het is ondanks het matige weer prima gegaan.
De eerste week waren er allemaal activiteiten bij de poneyclub waarbij we ze een aantal dagdelen hebben ingeschreven.
1 middag hadden ze met in totaal 6 kinderen op shetlanders allemaal spelletjes, ook zonder zadel rijden hoort daarbij.
1 middag voltige les met 2 paarden en totaal 4 kinderen. Bij voltige loopt een paard met een band om zijn buik in de rondte waarbij zowel gestapt als gedraaft wordt.
Op het paard doe je dan allerlei balanceer-oefeningen. Inmiddels hebben ze een al drie keer les gehad en kunnen alle kids in stap staan op het paard (met een hulplijntje erbij) zonder iets vast te houden te draven en nog veel meer. Het is ontzettend goed om vertrouwd te raken met paardrijden, vooral David is er erg goed in en is volgens de juf voor niks bang. Verder hadden ze nog een buitenrit van 3,5 uur kortom die week was zo om.
Doordat het zo kleinschalig is worden ze in heel veel dingen betrokken. Zo hebben ze geleerd hoe ze moeten longeren met een jonge poney die de juf aan het africhten is.

Afgelopen week stond in het teken van huiswerk want zoals gewoonlijk krijgen de kids tijdens de vakantie enorme bergen huiswerk met gelijk op maandag een aantal proefwerken. Het was geen feest en het kost ons per dag ontzettend veel tijd. Het is niet anders, het franse systeem is nou eenmaal zo.
Om eerlijk te zijn, zijn we er niet eens aan toe gekomen om al het huiswerk te doen.
Voor de rest wordt er door Dad, Rie en de kids hele middagen fanatiek kaart gespeeld waardoor wij door kunnen gaan met andere dingen.

Vanochtend was onze Engelse vriend Roy van een andere chambres d´hotes aan het vissen bij ons meer.
Hij had de kids uitgenodigd om mee te vissen en zo vertrokken we vanochtend om 8.15 met de kinderhengels richting het meer.
En na een uurtje resultaat !!
Annabelle had haar eerste karper van ongeveer 700 gram gevangen. De rest had niets.
Doordat het contract met de vissers verbroken is, kunnen we nu zelf het meer exploiteren.
Het betekent dan ook dat gasten voortaan in ons meer kunnen vissen, maar vandaag hadden de kids de primeur.En morgen weer het gewone ritme van school en sport.
Dinsdag avond wordt een uitdaging. David zijn poneyles is namenlijk naar de dinsdagavond verhuisd omdat hij naar een beter groepje gaat en omdat wij in de knoei kwamen met de poneyles op woensdagochtend ivm werkzaamheden met de gasten.
Gevolg is nu:
Kids komen met vriendje van Julius om 17.10 uit de bus bij het Maria beeld, dan gauw naar huis, iedereen omkleden en een boterham smeren en dan moeten we eigenlijk om 17.15 in de auto zitten.

David heeft poneyles om 17.30 in St Pierre de Varennes.
Annabelle heeft dansles om 18.00 uur in Couches
Julius heeft met zijn vriendje judo les om 18.00 uur in Stl Leger sur Dheune.

En............. iedereen is klaar om 19.00 uur !
En dan moet Pierre, het vriendje van Julius nog thuisgebracht worden in St. Emiland.

Kortom we gaan ons suf rijden, maar daarvoor krijgen we wel een vrije woensdag.

De dansles juf van Annabelle is heel strict dus haar gaan we eerst ophalen.
En de rest zien we wel.

En dan Duchesse,
Tja, het blijft gissen.
Ze heeft de afgelopen week alles bij elkaar gehuild, loopt onrustig alle gebouwen in, is gaten aan het graven en wil de hele tijd in de ruimte achter de kachel in ons huis.
We worden er gek van. Volgens internet zou je, als ze zwanger zou zijn, al een dikkere buik moeten zien . We zien niets.!!
Het thuisfront is ook verdeeld. Een deel van ons gezin is er van overtuigd dat we binnenkort pupjes hebben, een deel gelooft er niet in omdat ze nog zo slank is.
Een hond is tussen de 57 en 63 dagen zwanger, dus als het goed is weten we het antwoord binnenkort..................

Fijne avond !
jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007