Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Hoogwerkers

14/06/2007
Hallo allemaal,

De buanderie en logeerkamer liggen even stil. Matt zit in zijn beruchte denkfase voor wat betreft waterleiding en afvoer voor deze 2 ruimtes.
Op een gegeven moment is hij er uit en dan gaat het opeens weer in een stroomversnelling.

Ondertussen gebeuren er wel allerlei andere dingen.

Doordat we de afgelopen tijd regelmatig forse stortbuien hebben gehad is de prioriteit voor het opheffen van problemen bij het kasteel weer hoger geworden.
We hadden vorige week hulptroepen in de vorm van een neef en nicht en dan kunnen we ondanks dat we het erg druk met gasten hebben toch nog extra dingen doen.

Matt wilde al een aantal jaar een de scheve gemetselde schoorsteen van het kasteel slopen. Hij was niet goed meer en als hij om zou gaan dan zou dat onherstelbare (onverstelbare) schade aan het kasteel geven. Doordat afgelopen winter spontaan een muur van ruim 13 meter van de ruine omviel waren we toch weer extra gewezen op het feit dat zo iets zomaar kan gebeuren..

Dus de 2 mannen smeedden een plan en gingen aan de slag. Een kleine steiger moest helemaal naar het 19e eeuwse gedeelte van de zolder gebracht worden, daar werd een deel van de dakpannen weggehaald. Een hele klus want al het materiaal moest dus 4 etages omhoog gebracht worden.
Via het gemaakte gat en dakraam werd de steiger opgebouwd op het dak.
Het is een speciale steiger die we al een tijd geleden juist voor deze klus hadden gekocht.
Daar zat Matt dus op 20 meter hoogte op een steiger, met een veiligheidsharnas aan.
En toen was het voorzichtig stenen los bikken. Tot zijn verbazing had hij nauwelijks gereedschap nodig. De schoorsteen was zo slecht dat hij de stenen gewoon een voor een met de hand kon af halen en naar beneden gooien. Ondertussen zat Binnert in de tuin op Matt te letten. Hij had volop geholpen met het opzetten van de steiger en nu moest hij een oogje in het zeil houden.
In een halve dag was er bijna 2 meter aan schoorsteen gesloopt en naar beneden gegooid. Taak voor die dag zat er op
Binnert en Annabelle hebben al het puin afgevoerd (heel veel gesjouw), een vijftig tal stenen zijn keurig schoongebikt en naar het hondenhok gebracht. Daar worden ze namenlijk weer hergebruikt.
De vraag was of de schoorsteen weer opgebouwd moest worden. Het antwoord was te vinden bij Morlet. Een klein dorpje hier verderop waar een fraai kasteel staat waarvan de schoorstenen net opgeknapt zijn. Dat kasteel wordt maar 3 a 4 weken per jaar in de zomer bewoond door een familie lid van Comte Ternay ( de vorige eigenaar van ons landgoed) De mannen vertrokken en kwamen tevreden terug. Het was niet nodig de schoorsteen weer op te bouwen of van een sierrand te voorzien. Alleen de bovenrand moest worden afgestreken en dat was een makkelijke klus. Emmers met zandcement en water werden naar boven gesleept. Vanaf de grond was het wel een leuk gezicht.
Matt zat op 20 meter hoogte op een steiger van 1.5 meter hoogte met een emmertje de schoorsteen af te werken. Binnert lag languit op het schuine dak van het kasteel als psychische steun en als hulp om elke keer weer een emmer op te halen. Zo keuvelden ze lekker door alsof ze niet op zo een enorme hoogte waren.
Nou moet ik ook zeggen dat Binnert onze durfal neef is (van in de 50)
De schoorsteen bovenkant is nog een dag in plastic gehuld geweest en toen werd alles weer afgebroken.


hoogwerkercontrolepost


schoorsteenoude staatschoorsteeneindresultaat


zicht vanaf het dak


Blijkbaar hadden ze er zin in om op hoogte te werken want de volgende actie was het redden van het glas en lood in de kapel.
Helemaal boven in de nok zit namenlijk een prachtig rond glas en lood raam met een doorsnede van 1.40. Er zijn wat stukjes kapot maar het glas en lood loopt meer schade op omdat het bovenliggende dakraam niet waterdicht is. De grootste ladder werd rechtstreeks via het gang raam de kapel ingehesen en tegen een naar mijn idee klein randje gezet bij het glas en lood.
Op de foto´s en in het echt zag het eruit alsof het de ladder naar de hemel was.......
Voorzichtig hebben ze het raamwerk losgemaakt en via de bovenkant van de koepel eruit gehaald. Matt op de ladder en Binnert boven de koepel. De schade aan het glas en lood valt mee.
De meeste missende stukken hebben we, dus indien het redelijk betaalbaar is gaan we het raam laten restaureren of anders zelf repareren, we hebben toch niks anders te doen.
De hele bedoeling is dat het ontzettende lelijke dakraam ook opgeknapt wordt maar dat moet nog even wachten.
Op de foto´s zie je 2 lelijke dakramen. Het onderste raam geeft extra licht aan Maria in de kapel. Ook dit raam is aan renovatie toe.
Het bovenste raam is er slechter aan toe. Het bestaat uit een ijzeren raamwerk bestaande uit 3 gedeeltes daaronder zitten kleine raampjes, noodreparaties met plaatjes metaal, stukken glas, kortom een geknoei.
Alle troep moet er uit en er komen 3 langwerpige platen voor in de plaats. Dat betekend dus dat het ijzeren raamwerk in de hamerite moet en dan de kunstofdakplaten op zijn plaats kitten.
Het zal de lekkage stoppen en erg veel extra licht in de kapel geven. Bovendien zal het van buitenaf er ook wat beter uit zien.
Nou ja, het glas en lood is gered , het moet weer even wachten totdat we in de buanderie en logeerkamer klaar zijn.


de slechte ramen van de kapelladdernaar de hemelWant onze hulp is weer weg, we hebben het erg druk met gasten en koken..
Gelukkig maar want het seizoen is echt begonnen.


Ondertussen zaten de dames ook niet stil. Wij zijn begonnen in Julius zijn kamer.

De rest van de mail schrijf ik morgen want ik ga nu naar bed.
Bovendien heb ik anders te veel foto´s in een mail waardoor onze computer weer op tilt slaat.

Welterusten.
Jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007