Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


buitenwerk en echte mijlpaal

09/03/2015
9 maart 2015
Heerlijk weer, vorige week nog forse nachtvorst met -8 maar inmiddels hebben we nu maar een paar graden vorst en overdag heerlijk buiten werk weer. En dat hebben we dan ook volop gedaan.

Jan Paul was weer een weekje bij ons om mee te helpen, deze keer werd er voornamenlijk gewerkt aan het terrein.

Alle bomen die de afgelopen jaren waren omgezaagd ( en dat waren er nogal wat) lagen als een soort groot mikado spel op het terrein voor de orangerie. Laat je het te lang liggen dan gaat de stammen verloren en dat zou zonde zijn want het is Amerikaanse kers en Acacia


boomstammen op de aanhanger rollen in het gedeelte voor de orangerie.
Het band zit aan de andere lange zijde van de aanhanger vast, gaat vervolgens onder de boomstam.
Zo rol je de stam op de aanhanger zonder dat je veel kracht hoeft te gebruikenStapeltjes verzaagd hout, nog overal stammen die opgehaald moeten worden maar ook al hele stukken die opgeschoond zijn.
Het terrein voor de orangerie wordt langzaam maar zeker goed zichtbaar


Al de dunnere stammen zijn verzaagd tot stookhout. De Acacia die redelijk recht was en niet te dik gebruiken we als palen voor hekwerken, de dikkere Acacia boomstammen zijn opgeladen.


op weg naar de zagerij met boomstammen Acacia en Amerikaanse kers uit ons bos.
De houtzager beslist wat hij maximaal uit een stam kan halen balken, planken of beiden.


het klinkt allemaal heel simpel even opladen maar het waren al met al ongeveer 40 boomstammen die op de aanhanger getakeld moesten worden. Daarbij de hele tijd vooruitdenkend hoe we met de landrover en zware aanhanger zo dicht mogelijk bij de overal verspreid en raar gestapelde boomstammen .konden komen zonder dat je vast kwam te zitten.
Het was super leuk werk , het ruimde zienderogen op en dan zie je pas hoe groot dit stuk terrein is. De bedoeling is dat het opgeschoonde terrein kan herstellen , dat de paarden er in het voorjaar op gezet worden zodat we niet hoeven te maaien en dat we deze zomer gaan kijken hoe de lichtval is en hoeveel bomen er nog gemarkeerd worden om omgezaagd te worden. Want dat er nog om moeten is een feit.

Dit stuk terrein is nog niet klaar, er moet nog het een en ander verzaagd worden en er moeten nog heel wat stookhout naar de houthokken gebracht worden maar het leeuwendeel is klaar.

Omdat we toch de smaak te pakken hadden hebben we gelijk ook nog andere stommen (Douglas) opgeladen en als laatste hebben we de beruchte boom die pas bij de storm omgegaan was verzaagd in behapbare stukken en ook die boomstammen zijn naar de houtzagerij gegaan.


2 stammen van de omgevallen boom liggen op de aanhanger, er kwam nog een derde erbij.
In totaal is er 17 meter boomstam van 1 boom meegenomenmet voor op de aanhanger extra korte stammetjes om het gewicht wat meer naar voren te brengen.
De laatste van 7 ladingen vertrekt voor een rit van 10 km naar de houtzagerij.


Dagen hebben we zo doorgebracht met het opladen van boomstammen, wegbrengen naar de houtzagerij in Epinac. Nu is het wachten totdat de houtzagerij tijd heeft om het te verzagen. We hebben geen haast, hebben hem dat ook gezegd , dus het zal wel even duren.

Opruimen, klussen afmaken en klaarmaken voor het seizoen daar gaat het nu om. Alle goten zijn schoon, kapotte dakpannen op een van de schuren vervangen, de eerste perken zijn opgeschoond en nog zo veel meer.

Een van de andere buiten klussen was het verder afmaken van de paardenbak. We waren van plan om speciaal draad te spannen tusssen de palen maar met "voortschrijdend inzicht" hebben we dat plan veranderd.
We hadden nog een grote partij planken die in eerste instantie als steigerplanken gebruikt zouden worden. Nou ze hebben zoals je ziet een andere bestemming gekregen.


Na een week met heel veel regen was het best een natte bedoening , we zijn er echter achtergekomen dat het ook weer snel droogt.
De bak is voorzien van houten planken, het gedeelte ervoor wordt met draad afgezet.
Zo kunnen we daar een paard parkeren


Zo was de bak vrij snel afgesloten en we vragen ons af of er nog een lijn onder moet. Ik denk het niet want de wal zorgt al voor een barriere.


De poort van de bak, een van de dennen ( helaas met hars erop maar dat slijt wel).
Aan het eind zit een stam erop vastgebouwd dat als contra gewicht wordt gebruikt.Het ijzeren systeem om het stammetje zit is eigenlijk een soort ijzeren ring met een pen die van vierkant naar rond gaat.
Het ronde gedeelte zit in het hout en zorgt dat het als een soort scharnier draait.
Ooit hebben we het gevonden op het terrein. Het was vast niet voor dit bedoelt maar het werkt prima.houten pennen een los systeem met een haak (ook ooit gevonden in een van de schuren)


De opening is anders dan anders geworden met behulp van een den en wat hang en sluitwerk wat we nog in een schuur hadden liggen.

Zondag 8 maart was het zover de bolle beren zoals wij ze in de winter noemen hebben we los gelaten in de paardenbak. We hadden lieve vrienden gevraagd om er bij te zijn, het was hardstikke leuk.


Nu de vriendjes, zoals wij onze trekpaarden noemen, in de bak lopen zie je pas hoe groot de ruimte is.
De planken van de omheining zijn simpelweg met een extra stukje hout aan elkaar gekoppeldTroy, de donkerste van de 2 springt graag. In de weide ligt al jaren een grote stam en ook die springt hij zonder te vragen spontaan.
De gekleurde steunen zijn van de hindernissen zijn van plastic. ze kunnen op verschillende manieren gestapeld gebruikt worden.
Nu zijn ze nog licht qua gewicht, als het niet meer vries vullen we ze met wat zand of water en zijn ze mooi stabielTitan heeft ons verbaasd, hij had er zoveel plezier inovergebleven nieuwe potten verf (rare kleuren) die we bij een rotzooi winkel hebben gekocht.
Zo ontstond dit wonderlijk fraaie kleurschema door onze dochter bedacht en geschilderd.


We hebben ze eerst wat rond laten struinen in deze nieuwe omgeving, vooral Titan (de witte) maakt zich dan ernstig zorgen en laat dat merken door snurkende geluiden te maken. Troy reageert anders, hij draaft met hoog opgeheven hoofd rond en wil zo veel mogelijk in zo kort mogelijke tijd verkennen. en zonder veel moeite namen ze ook een paar keer de sprongetjes. Zo als het er nu naar uitziet hoeft er helemaal geen zand gestort te worden, dus dat is mooi.
Een ontzettend leuk project dat we mede dankzij de knotploeg nu klaar hebben.


Het voorste gedeelte is met een soort draad afgezet zo kunnen we dus 1 paard hier parkeren zodat we met de ander kunnen werken.
Zo moeten we beginnen omdat Titan, de witte er nogal eens aan de longe vandoor dendert.


We kunnen beginnen aan de echte training van de paarden in een veilige afgesloten ruimte. Zodat ik desondanks mijn ongeluk van 3 jaar geleden toch ga proberen of ik op een van de 2 (op een gegeven moment) zou kunnen gaan rondstappen, ook al vind ik het eerlijk gezegd ook doodeng

Deze keer geen foto´s van de vorderingen van de orangerie, ik had ze nog niet erbij gezocht (wat veel werk is omdat we zoveel foto´s hebben en ik er ook wat uitleg bij wil geven).
Misschien volgt het in een apart bericht en anders gewoon in de volgende nieuwsbrief.

We gaan weer buiten aan de slag en ondertussen klaarmaken voor het seizoen :
Meubels zijn inmiddels in de was gezet, ramen zijn gelapt, de eerste krokkussen zijn aan het bloeien en afgelopen week hebben we heel veel dahlia knollen gekocht laat het voorjaar maar komen

Vanaf 1 april zijn we weer open,

we hebben er zin in.

Van harte welkom !

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007