Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


uitleg orangerie restauratie en renovatie

28/01/2015
28 januari

(onderaan deze pagina staan alle berichten van de voorgaande jaren)

Om de paar dagen plaatsen we berichten op Facebook over ons leven en werken met ons gezin en de dieren op ons landgoed in de Bourgogne
Volg ( LIKE ) ons ook op FACEBOOK

Na een periode van rond het vriespunt , een beetje sneeuw hadden we een dag waarbij het continue geregend heeft maar het is van korte duur want het weer gaat veranderen.
Volgens onze buurman boer, Christian die we vanochtend bij het voeren van de paarden ( en hij de koeien in de weide naast onze trekpaarden) spraken wordt het echt winter.
Gisteren, vandaag en vrijdag is het nog redelijk mild en regent het veel. Maar zaterdag slaat het weer om en komt de kou eraan.
Van mij mag het, vriesweer is prachtig ook al geeft het ons wel beperkingen voor dingen die we willen doen.

We hebben ontzettend veel te doen.
Een van de projecten is de Orangerie, het restauratie/renovatie project.
Omdat er zo veel nieuwe lezers van de nieuwsbrief bij gekomen zijn dacht ik, ik ga eerst het een en ander vertellen over de orangerie aan de hand van foto"s die terug gaan tot 2003Een kadaster overzicht van rond 1895 van het 13 ha landgoed.
De binnenplaats met de 2 statige huizen en daaraan vast de schuurcomplexen.
Het kasteel deels uit de 13e eeuw.
Helemaal onderaan de foto zie je nog een paar gebouwen.
Dat is het vervallen watermolen complex en rechts daarvan de orangerie
(het rechthoekige blokje net links van de N )

In 2003 zijn we op het landgoed komen wonen en troffen een totaal overwoekerd terrein en verwaarloosde gebouwen aan. De meest gebouwen waren opzich wel zichtbaar, behalve de orangerie.
We wisten van het bestaan af aan de hand van foto´s die we via de makelaar hadden ontvangen, maar dat was dan ook alles.

En zo ontstond de zoektocht naar de contouren van het gebouw met hulp van vrienden en familie. Het gebouw wat te voorschijn kwam was prachtig ook al had het door de tand des tijd nogal wat schade opgelopen.

Er was een boom op het dak terecht gekomen, de ruiten lagen eruit en ook in het gebouw was er weinig meer over maar je zag een stoer gebouw
Het dateert uit de periode rond 1810 en ligt vlakbij het oude molencomplex, als je langs het kasteel wandelt kom je er via een pad de heuvel af.
Prachtig gelegen aan een klein riviertje met een stuk overwoekerd voormalige weide voor het gebouw, in de loop der honderden jaren beplant met veel te veel bomen. De foto´s dateren uit 2003 het jaar dat wij in de Bourgogne arriveerden.De orangerie had als functie om de sinasappelbomen van het landgoed gedurende de winter droog en warm op te bergen. De ijzeren frame werken van de bakken stonden nog in de orangerie, ook hebben we oude ansichtkaarten waarop de bakken met de sinasappelbomen voor het kasteel aan de zuidzijde stonden.De bakken aan de linkerkant waren verhoogde bakken waarin de jonge plantjes groeiden, onder de verhoogde bak zat een loze ruimte met een heel systeem met kachelpijpen waardoor de hele ruimte in de winter verwarmd kon worden met een houtgestookte kachel ( je ziet de kachel in een verlaagd gedeelte rechts op de foto staan. Gasten van het eerste uur hebben dit vast nog wel gezien want we hebben het er lang in laten zitten

Tja wat doe je dan met zo een historisch markant gebouw;
ach we hebben de afgelopen jaren zoveel plannen gehad.
- weer een werkende orangerie van maken zodat we daadwerkelijk weer planten in het gebouw kunnen kweken en eventueel voor de zomer tomaten planten laten groeien
- een ruimte maken met een groot terras er voor zodat we het als een soort thee huis met tuin konden gebruiken
- ongeveer hetzelfde idee maar dan een complete keuken installeren en gebruiken als ruimte voor table d´hôte en eventueel ontbijt
- zo laten als verlaten gebouw
- opslag plaats
- gebruiken voor bewoningNadat we het gebouw vele jaren hebben laten staan en het regelmatig weer van de natuur terug moesten inpikken waren we er uit.

Het is zo een mooie plek met zicht op ons kasteel en het vervallen molencomplex, met een riviertje pal achter het gebouw
Het wordt een vakantie huis maar.... dan moest er wel een grootschalige verbouwing/restauratie gerealiseerd worden.

En dat was niet het enige, het gebied rondom de orangerie was in de loop van 200 jaar volledig volgeplant en daardoor volgegroeid met bomen en de , hoeveelheid bramen was bedroevend .

Sinds 2009 zijn we bezig met het opschonen van het terrein voor de orangerie. We markeren bomen die om moeten , kijken daarna weer een zomer hoe het gebied na het kappen van de gemarkeerde bomen er uitziet en dan net voor de winter markeren we weer bomen en zagen ze vervolgens om.
Zo zijn er in dat gebied in de loop der jaren meer dan 80 bomen omgegaan
Wat er voornamenlijk groeit is Acacia en Amerikaanse kers. Acacia hout is goed voor palen voor hekwerken voor bv weides het rot bijna niet weg., Amerikaanse kers is verzaagd tot planken erg mooi meubelhout.
Al het rest hout is prima stookhout voor de kachelEn van alle takken is in de loop der tijd een heuse ril (een gestapelde takkenhaag) gemaakt die een afscheiding vormt tussen het ontgonnen terrein wat ooit een weide was en het bos naast de orangerie.Aan de achterzijde van de orangerie loopt een rivier en gelijk daarna begint een kleine helling met ook fors wat bomen die of gevaarlijk in de stenen wal van de rivier stonden of te veel overhelden met de kans dat ze op de orangerie zouden vallen bij een stevige stormHet was veel werk waarbij we veel hulp hebben gehad van vrienden, familie en de groep vrijwillige knotters die sinds een paar jaar een lang weekend komen helpen .resultaat nadat de wal bij de rivier opgeschoond is en al het zaagwerk en opruimwerk daar klaar is. Want omzagen van bomen dat gaat best snel maar daarna is het zoveel werk

De enorme bramen velden en de stukken met een doorwoekerende struik (sneeuwbes) zijn eindelijk (bijna) onder controle. Er liggen ook nu nog fors wat bomen die omgezaagd zijn maar nu nog verder verzaagd moeten worden. Op dit moment lijkt het wel een groot mikado spel.
Regelmatig hebben we voor een paar dagen een vuur branden. Ook begin van deze week was dat het geval om de ladingen uit de grond getrokken bramen struiken te verbranden zodat ze geen nieuwe groeikans krijgen.

Ondertussen gingen de sloopwerkzaamheden de afgelopen jaren in etappes door.Het hele binnenwerk van de orangerie werd gesloopt
De kachel heeft een koperen ketel met een metalen behuizing, de buizen die onder de bakken doorliepen waren ook van koper. Al dat materiaal wordt bewaard. De balken van het dak waren doorgerot en werden tijdelijk gestut door stempelsDe ramen waar weinig meer van over was gingen naar de vuilstort.
Alleen de nog bruikbare spanjolets hebben we bewaard.Wat overbleef was tot op de basis teruggebracht gebouw met fraaie natuurstenen blokken en natuurstenen muren.Ook het schuine dak van de orangerie werd gesloopt.
De verrotte balken werden opgestookt of naar de vuilstort gebracht.
Het nog bruikbare leisteen van het dak is er voorzichtig afgehaald en staat nu in een gang van het kasteel. Dit leisteen kunnen we op maat snijden om reparaties van het dak van torens van het kasteel te doen.

Het sloopwerk was grotendeels klaar in zoverre, de buldozer zou 2 dagen komen. Een deel van het terrein was aangepakt

We konden beginnen met de volgende fase de restauratie en renovatie en uitbouw.
Daarover volgende keer meer want het is inmiddels 23.57 en we moeten morgen weer vroeg op.
Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007