Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Koud? Ach, slechts -15 graden

18/12/2007
Hallo allemaal,


dit was nog begin vorige week, nu is er inmiddels een dikke laag ijs ontstaan op het meer


Het is brrr koud.
Vanochtend (dinsdag ochtend) stond de temperatuur meter op -15 en dat vind ik best koud..
We dachten dat onze temperatuur meter misschien de temperatuur niet goed aan gaf maar bij monsieur Chavy, onze buurman/burgemeester die net bij ons was, was het vanmorgen ook -14 en op de heuvel bij het gemeentehuis bijna -13.
Vorige week is het vanaf woensdag gaan vriezen met in het begin -8 nu dus een stuk kouder en dat kan je goed merken.
Overdag is het prachtig zonnig, weinig wind maar blijft alles goed bevroren.
Hoe dan ook blijft het tot en met vrijdag nog koud.
Op school noemen ze Digoine grijnzend ´petit Siberie´. Het is alom bekend dat het bij ons altijd extra koud is. De oversteek juf vraagt ook altijd hoe koud het geweest is bij ons.
Reden van de extra kou.. We wonen in een dal tussen de heuvels waar de kou kan blijven hangen en dat in combinatie met het meer en omgeven door de bossen geeft een exta aantal graden vorst. Maar Epinac spant meestal de kroon. Er is daar eind jaren tachtig (ik geloof 1989) ruim in de -20 gemeten. Daar moet je toch niet aan denken.

Voor ons betekent het ook extra opletten ivm het bevriezen van leidingen.
Het is dus al gebeurd. Vanochtend was de koudwater leiding die over de droogzolder naar de logeer badkamer loopt voor de 2e keer in 1 week bevroren.
Maar het systeem van Matt werkt. Door de warmwater kraan goed door te laten lopen ontdooit de andere leiding ook.
Vanaf nu gaat 1 van ons douchen in de logeerbadkamer zodat de leidingen gebruikt blijven. Die 1 van ons is op dit moment Matt want ik wordt niet zo blij als ik ´s ochtends over de droogzolder naar de logeerkamer moet wandelen om daar te douchen (het vriest namenlijk momenteel -7 op de droogzolder).

De chambres d´hotes houden we met de verwarmingen op anti vries en gaan we vanaf vanavond opwarmen omdat we van het weekend helemaal vol zijn.
Morgen gaat ook de kachel op de begane grond weer aan. Matt is nu bezig met een aanpassing van de pijp waardoor de kachel beter gaat werken.

En wat ben ik blij dat we een kachel in onze slaapkamer hebben. We kunnen de temperatuur op de bovenverdieping daarmee op rond de 10 graden houden en dat is heel wat beter dan 3 !. De kids hebben de ouderwetse metalen baby kruiken voor in bed en ik ben een paar jaar geleden al gezwicht voor een electrische deken.

De kids hoor je niet, dikke jas, warme schoenen, wanten, muts en sjaal, auto ontdooid en hup naar school.
Ik breng de kids naar school en vind dat in deze tijd van het jaar nog niet echt fijn. Vorig jaar, 15 december, ben ik met mijn Fiat over de kop gegaan en nu het weer van dat vriesweer is ben ik voorzichtig en niet echt op mijn gemak waar het ongeluk is gebeurd. Maar ja ik moet er elke dag langs. Gelukkig zijn de 2 nieuwe winterbanden vorige week geïnstalleerd, de winterbanden voor achter waren nog goed.
Afgelopen vrijdagavond kwam ik rond 22.30 vanuit St. Leger sur Dheune. Door Couches heen rijdend zat ik te denken aan het advies van Agnes (de moeder van Pierre, Julius zijn beste vriendje).
Dit is de tijd van het jaar dat wild over de weg gaat. Bij everzwijnen is het oppassen geblazen en ... als er 1 oversteekt volgen er bijna altijd meer.
Ik reed met een gangetje van 60 km de heuvel op en vanuit het niets schoot er een vos pal voor mijn koplamp. Ik kon niet meer stoppen, ik voelde kdoeng, kdoeng en besefte dat ik een vos had aangereden, zeg maar gerust hardstikke platgereden met zowel een voor- als achterband. Het was even schrikken, verderop gestopt, Matt gebeld, en toen toch maar naar huis doorgereden.
De volgende dag was het dier niet meer op de weg. Volgens Jean Noel was het helemaal niet erg, hij mompelde ´er zijn er toch meer dan genoeg´. Volgens hem heeft iemand de vos meegenomen omdat er nog steeds een premie wordt gegeven voor de staart van een vos.
Nou ja, dat hebben we ook weer gehad, geen leuke actie. Geen schade aan de auto overigens. Gelukkig was het geen everzwijn.

En de paardjes? Vanochtend hadden ze ijs op hun vacht maar waren eronder lekker warm. Ze staan er ook monter bij.
Elke ochtend en avond brengen we biks en hooi, breken het ijs in de waterbak. In de ochtend brengen we ze naar de weide bij het meer. Inmiddels kunnen ze de hele weide gebruiken en dat vinden ze wel wat. Aan het eind van de dag is het altijd de hele weide door om ze op te halen. De gegavaniseerde waterbak bij het meer is ook fors bevroren, ook hier is het met een riek kapot breken en 2x per dag ijs scheppen. Er ligt hooi voor ze, ze doen het goed met de kou. Rond 17.00 uur halen we ze weer op en gaan ze weer terug naar hun ´nachtweide´ voor het kasteel waar ze veilig voor de nacht staan.

Pas als er een gemene wind met kou, sneeuwval of onweer is gaan ze op stal.
In vergelijking met Nederland is het toch allemaal anders en moet nog wennen dat ze buiten blijven.


dit was vanochtend om 9.00 uur, zowel Titan als Troy hadden een soort ijs laagje op hun vacht


Het grote toegangshek wat we dicht deden in verband met uitbraken, kan helaas niet meer dicht, het hek zit volledig vast gevroren aan de grond.
En dat terwijl ik toch aan het begin van de week een kruiwagen aan grond en grind onder het draai gedeelte van het hek heb weggehaald zodat het hek wel dicht kon. Een duidelijk geval van actie mislukt, tegen -15 kan ik niet op.

Matt is met deze koude niet veel buiten aan het doen.
Kachels brandend houden, waterleidingen vorst vrij houden is al een aardige taak.
Per dag gaan er in ons huis 4 volle kruiwagens aan hout door heen. En dan brandt de houtkachel in de keuken nog niet op volle toeren.

Matt heeft hard gewerkt aan de tekeningen van de toekomstige Gite.
Ja ja, dat project is echt niet vergeten.
Volgende keer daarover meer.

WIFI
Het is geweldig, we hebben morgenavond al een informatie avond in het gemeentehuis met betrekking tot de aansluiting van WIFI.
We hebben geen oppas dus ik denk dat we de kids meenemen of dat een van ons moet gaan.
Ik ben benieuwd of we daadwerkelijk in 2008 aangesloten zijn.

Qua klussen zijn we voornamenlijk binnen bezig. We waren in maart dit jaar grootscheeps begonnen aan onze hal boven. Nieuwe wc deur, nieuwe badkamer deur, binnen raam vervangen, staldeur gesloopt naar het schuurgedeelte en daarvoor in de plaats 2 mooie deuren met glas geplaatst.
Alleen de deuren waren klaar en geschilderd, voor de rest niet.
Matt heeft overal afwerk latjes gespijkerd, die heb ik weer gegrond, hij weer kiertjes gekit en ik weer afgelakt en zo zijn we in 4 dagen tijd (droogtijd tussen alle activiteiten) een heel eind gekomen. Morgen nog 1 raam kitten, dan aflakken en dan verder met het afwerken van de wanden.
Ook in onze badkamer moet nog het nodige gebeuren, vandaag een goede ventilator in het plafond ingebouwd.
Het lijken allemaal kleine acties maar het kost veel werk en heel belangrijk, het zijn voor ons hele grote zichtbare verschillen.

Ook de zwarte deurpost richting het kantoor en de vage kleur deurpost richting keuken moest er aan geloven.
Ze zijn geschuurd, geplamuurd, gegrond en gekit. Zoals zoveel dingen hadden we dit jaren geleden moeten doen.
Morgen aflakken en dan hebben we toch weer een paar afwerkklusjes klaar.Toch ook buiten verder gegaan, want we hebben altijd een aantal werkzaamheden binnen en buiten die parallel lopen.
De stenen wal aan de rechterzijde van het grote toegangshek bij het pad omhoog was totaal overwoekerd en onzichtbaar geworden.
Mijn buiten project van afgelopen week dus. Matt heeft met de lier van de landrover de bomen die pal naast de stenen wal stonden weggetrokken en toen was ik aan de beurt. Het is klaar, alleen nog de stapels afvoeren en verbranden.
Ook de oude telefoonlijn paal is afgezaagd. Een prima balk voor de paarden om over te leren stappen.

Matt is verder bezig met het mannen van de dennenboom die hij vorige week heeft omgezaagd. De eerste 1,5 meter is verzaagd tot hapbare brokken en al achter de duiventil opgestapeld. Het eerste stookhout voor volgend jaar.


Het is niet echt goed te zien maar over een lengte van ruim 20 meter is de hele wal schoon. Waren we nog nooit aan toegekomen. Ontdaan van klimop en bramen, alle stronken weggesleept en nu liggen er nog een paar stapeltjes om afgevoerd te worden.


En............... we komen in Seasons nr 4, 2008 !!!!
Dankzij Matt zijn zus komen wij met een artikel(tje) , grootte nog niet helemaal bekend, op de pagina Uitgaan van Seasons.
Helemaal blij mee want Seasons is de place to be.
Gisterenavond tot middernacht en vanochtend de hele ochtend alle files met foto´s doorgelopen op zoek naar leuke, zomerse foto´s die geschikt zijn voor Seasons
Een hele klus omdat al mijn foto´s niet geordend zijn. Ze staan alleen maar op maand en jaar, dom, maar het is niet anders.
Ik heb me nu voorgenomen dat ik deze winter alle foto bestanden rigoreus ga uitzoeken.

De kids hebben bijna vakantie, nog 2 dagen school. Donderdag een gewone lesdag en vrijdag komt de kerstman op school met kado´s voor iedereen.
En eindelijk hebben de kids bijna geen huiswerk, Gisteren zijn ze maar een kwartiertje bezig geweest en ook voor donderdag staan er bijna niets in het huiswerk schrift. Een verademing. Want opeens houden we tijd over, geen laatste overhoringen ´s ochtends bij het ontbijt of in de auto, heerlijk ! Rust.

De juf van Julius en Annabelle heeft trouwens wel een aparte benadering van Engelse les.
De kinderen krijgen namenlijk nu vanaf CE2 (= 3e klas lagere school, oude manier gerekend) Engelse les. Dat betekent dat David vanaf volgend jaar september 3x in de week Engelse les krijgt.
Het probleem is echter dat de juf/meester aan het begin van het school jaar een spoedcursus van 1 week van de Prof Engels van het college hebben gekregen en daar moeten ze het mee doen. De uitspraak is dus een drama en wat doe je dan? Je legt je toe op Engels schrijven. Uitspraak is onbelangrijk.
En zo is een Pet ( huisdier) voor de juf een ´pit´,
een Snake (slang) volgens de juf een ´snike´,
een Plane ( vliegtuig) een ´plaan´
en ga zo maar door.
De schriftelijke overhoringen liegen er niet om. Afgelopen week moesten de kids alle getallen in het Engels kunnen schrijven tot en met 100,
30 woorden kunnen schrijven die ze geleerd hadden en een hele conversatie van 11 regels kunnen schrijven.
Erg moeilijk voor ze en erg veel. En dan hebben Julius en Annabelle nog het voordeel dat ze veel engels thuis horen.

Vandaag hadden ze het over de belangrijkste actualiteiten op school. En waar hadden ze het over vandaag in de klas. Sarkozy met zijn topmodel, want ook hier is het hot news !

En.... we hebben nog nooit zo´n mooie kerstboom gehad.
Het is een vast ritueel geworden sinds we op Digoine wonen en een eigen bos hebben om een geschikte boom te zoeken voor in huis.
Natuurlijk zijn de kerstbomen in het bos veel minder mooi en met minder takken dan een gekocht exemplaar maar dat mag de pret van het zoeken niet drukken.
Dit jaar was het niet zo moeilijk. De enorme den die we vorige week hadden omgezaagd had 3 toppen gecreeerd, stuk voor stuk prima kerstboom exemplaren met heel veel dennenappels erin. Geweldig. De kids waren verdeeld maar uiteindelijk hebben we 1 van de toppen naar huis gesleept.
Zondagmiddag de boom versierd en het leuke is, onze boom maakt geluid !
Want doordat het in ons huis warm is gaan de schildjes van de dennenappels open staan en dat maakt weer een soort klikkend geluid. En aangezien we meer dan 100 dennenappels in de boom hebben hoor je om de paar minuten een soort tik . In een paar dagen tijd is de boom aan het veranderen en kan je dus ook duidelijk zien dat het boven in warmer is dan bij de vloer.
We vinden het leuk, onze kater ook, die vindt het allemaal verdachte geluiden.

En Sinterklaas? Nee, die is niet langs geweest. Al vanaf dat we hier woonden hebben we de kids uitgelegd dat Sinterklaas het te paard niet redt om naar de Bourgogne te komen, gelukkig heeft hij de lijst met verzoeken wel doorgegeven aan Père Noël en zo komt alles goed.
Afgelopen week een hele dag door Chalon sur Saone gestruind op zoek naar kadootjes voor Père Noël en natuurlijk kadootjes voor David zijn verjaardag, want hij is de 24e jarig.

Vanaf het weekend hebben we het weer druk nadat we 2 weken geen gasten hebben gehad.
Voor die tijd willen we de kerstverlichting buiten klaar hebben, is een klus voor morgen met de kids.

Nu nog sneeuw en we wonen in een sprookje.
Jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007