Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


renovatie orangerie, werken aan kozijnen

13/03/2016


Zo fijn, de eerste tekenen van voorjaar, tijdens onze wandeling door het bos naar de vriendjes zie je er steeds meer; Ze doen het goed in een vaasje.

13 maart 2016
De afgelopen periode is anders gelopen dan dat we voor ogen hadden.

Begin februari wilden we verder gaan aan het zinkendak van de orangerie.
Het statige gebouw wat we aan het restaureren en uitbouwen zijn.
Het weer werkte eigenlijk niet mee, lichte vorst, regen, af en toe natte sneeuw en storm zorgden er voor dat we niet veel op het dak waren.
Maar..... we hebben wel 2 dakvlakken helemaal afgekregen en daar zijn we best heel trots op.We krijgen langzaam maar zeker een routine in het plaatsen dus dat gaat goed.


met zinken platen de ladders op, deze panelen zijn de voorbereidingen zodat de goten erop gemonteerd kunnen wordenDe achterzijde van de orangerie, de platen zink zijn net onder de dakrand vastgezet.


We waren zo ver gekomen dat we aan de haken voor de goten toewaren van de resterende 2 dakvlakken. Al het voorbereidende werk was gedaan waarbij we ook een kleine stormschade ( een hoekstuk zink) moesten slopen en opnieuw bestellen.De laatste opstaande randen zijn vastgezet.

En toen
We kunnen plannen wat we willen maar er zijn altijd omstandigheden waardoor het allemaal totaal anders loopt dan voorzien.

We zijn in februari 2x voor een periode in NL geweest ivm het overlijden binnen de familie
Vrienden zorgden met zijn 4en voor de honden, poezen, paarden en waren een paar keer per dag op ons terrein, we vertrokken met het geruste gevoel dat lieve vrienden goed oppasten.


Op dinsdag 2 maart kwamen we ´s avonds weer thuis in een huis wat een week niet verwarmd was. Want ja zo werkt dat met een huis wat op een houtkachel gestookt wordt.
Het was 9 graden, op woensdag avond 15 graden en tegen de tijd dat het donderdag was, was de temperatuur weer normaal.
Het is een gegeven waar we rekening mee houden maar het went niet.
Maar ach als het dan weer lekker warm is ben je het weer zo vergeten.

In de opvolgende 10 dagen was Jan Paul bij ons om te helpen.
Ook nu was het weer nog steeds instabiel .
Eigenlijk gewoon prutweer.

De weide van de vriendjes veranderde in een blubber boel, hooi brachten we naar de inloopstal zodat ze tijdens de uren dat ze hooi aten in iedergeval droog stonden en vooral ook hun hoeven konden drogen.


de vriendjes staan in de inloopstal .


En toch ..... het was niet erg om met regen met de honden te wandelen en door de weide te baggeren. Behalve dan die middag dat Nappie besloot om via het moeras gedeelte van het meer naar de weg te lopen en daar midden op de weg te rennen terwijl er auto´s konden aankomen.
Hij kwam uiteindelijk weer terug, via het moerasgedeelte en ik kon hem onder protest mee slepen.
Ik heb het er allemaal voor over want het blijft een ontzettend leuke hond.En dat hij grootheidswaanzin heeft wisten we al.
Want hij denkt nog steeds dat hij de baas is over de jonge stieren die naast onze vriendjes in de weide staan.

Matt ging met Jan Paul in de schuur aan de slag.
Er was heel veel denk en uitvoerend werk te doen voor de grote deurpartijen in combinatie met raampartijen bij de orangerie.
Het klinkt ingewikkeld en dat was het ook.
Van 3 sets openslaande deuren,6 losse ramen, een paar ruwe eiken planken moesten 2 constructies gebouwd worden


de kleine raampjes die een geheel gaan vormen met de openslaande deurende kaders van de 3 raampjes vormen nu 1 geheel, zijn verlijmd, geschuurd en staan te drogen in de woonkamer. Het kader er achter is aan een zijde vergroot en staat ook te drogen ( de lijm dus)een van de 3 openslaande deurpartijen met op de voorgrond de balken voor de kaders zodat alles 1 geheel gaat vormen


van elk 3 openslaande deuren met daarboven 3 ramen omlijst met kaders van de ondertussen geschaafde ruwe eiken planken.
En dat is echt puzzelen wat veel tijd kost.
Inmiddels is Jan Paul 12 maart vertrokken en is er veel werk verzet ook al zie je dat op dit moment niet terug in het gebouw.
In het volgende bericht zal ik foto´s van het de frame werken laten zien. Ze liggen nl nu op elkaar waardoor je niet kan zien wat wat is.

Werkzaamheden gaan ook gewoon door en dat is goed en zo ben ik verder gegaan met de niet aflatende stroom van te schilderen kozijnen en ramen voor de orangerie.

Het schiet op, want in totaal waren er voor de bovenverdieping van de orangerie 10 kozijnen met elk 3 ramen ( dus 30 ramen) die aan binnen en buitenkant 3 geschilderd moesten worden.

Inmiddels zijn er:
- 9 kozijnen klaar ( nog 1 kozijn 1 laag)
- 27 ramen met aan beide zijdes 3 lagen (162 lagen in totaal ) zijn klaar
nog 3 ramen te gaan.(nog nog 18 lagen)


de ontbijtruimte voor de gasten is sinds medio november schilder atelier. Overal staan schraagjes met ramen die aan het drogen zijn.


En dan zijn de grote constructies van Matt en Jan Paul aan de beurt.
:
Het weer gaat opknappen, het schijnt rond de 10 graden te worden, zonniger weer ( maar dat betekent ´s nachts weer nachtvorst)


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007