Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Waterwerken op Digoine

22/10/2008
We hebben deze week goede vrienden, familie die ook nog eens meehelpen. Dat hebben we geweten want … er zijn MIJLPALEN behaald.

Aan de rechterzijde op de binnenplaats hadden we nog altijd een probleem met het afvoerprobleem van de goten van het stallen complex. Er miste een stuk goot die het water naar beneden afvoerde. De muur was inmiddels al een aantal jaren groen uitgeslagen, al het water van het dak kwam gewoon op de muur terecht waardoor de schuren altijd klam waren.
Natuurlijk het had al lang moeten gebeuren, maar dat is met alle klussen het geval, er zijn er zoveel.
Bij het beruchte woord ´winter klaar maken´, heeft alles wat met vocht of vocht problemen te maken heeft prioriteit . De missende stukken goten werden aan de muur gemaakt net rechts van de blauwe luiken waar het hooi ligt.
Het meeste werk was het afwaterend maken van de goot richting de oude stalgoot die langs het gras op de binnenplaats loopt en uiteindelijk loost in het riviertje naast het kasteel.

De dag daarop is het gaan regenen........ 1,5 dag lang.
Het afvoer systeem werkte perfect
Sterker nog, de achterliggende ruimtes zijn veel droger.Het is een plastic pijp geworden, daarom heen beton gegoten en daarna een aantal ladingen grind met de landrover opgehaald bij het parkeerterrein.
Daar hebben we een stapel reserve grind liggen zodat we zonder kleurverschil grind kunnen toevoegen op de wegen.
Het regenwater van het dak wordt via de oude stalgoot afgevoerd naar het riviertje naast het kasteel.De stalgoot tussen ons huis en het kasteel was inmiddels al weer helemaal dichtgegroeid. We hadden hem ooit al een keer opgegraven maar hadden het niet bijgehouden.
Nu gaan we ons leven beteren. Het is nu daadwerkelijk een onderdeel van het afwatersysteem voor het stallencomplex


Onze entree had de afgelopen zomer niet veel aandacht gekregen, Joka, onze nicht, is keramiste en had voor onze voordeur met trap, prachtige grote vazen gemaakt uit verschillende kleuren klei. Ze zijn volledig vorstbestendig. (ze kunnen zelfs de extreme kou van de Bourgogne winters doorstaan)
Ze is ontzettend veelzijdig en levert prachtig werk (zie www.jokaboeke.nl )


prachtige vorstbestendige vazen met de hand gemaaktOmdat Matt verlichting heeft gemaakt in de paardenstal is dit nu een fijne (tijdelijke) werkplek geworden voor donkere, regenachtige dagen.
Het weerbericht was slecht, na overleg besloten de mannen als project:
De enorme loodzware staldeur te restaureren.

Staldeur hoogte is 2.30 meter, hij stond achter in een van de schuren. Ik was vorige winter al begonnen met het slopen van alle extra troep die erop was gemaakt. (, waaronder veel gaas, enorme spijkers, oud hang en sluitwerk) . Het ijzerwerk staat al in de verf, maar de onderkant van de deur was kuis verrot. Na 2 dagen arbeid en veel discussies over de vraag hoe je dit Percheron (onze jonge franse trekpaarden) waardig kon maken, is dit het resultaat.
Gerestaureerd met speciale bouten voor oude deuren en klaar voor gebruik .


detail foto van de enorme staldeur voor onze jonge Franse trekpaarden

Het regende 1,5 dag dan zijn binnenklussen een welkome afwisseling.
De staldeur is voor de stal voor onze jonge trekpaarden helemaal rechts achterin op de binnenplaats. De stenen doorgang staat helemaal in de stempels en is nog lang niet klaar, dit is fase weet ik hoeveel van het paardenstal project.
De deur is nu Percheron proef, loodzwaar, oersterk en hoog genoeg om onze vriendjes straks er doorheen te loodsen.


Nog zo een klusje. Aan de toegangspoort van het landgoed hingen oude kabels met een metalen mantel en heel veel pek erom heen. Ze bungelden aan de granieten posten en dienden ooit voor de verlichting van het toegangshek
Waarschijnlijk is het niemand opgevallen, Toch wilden we ook dit weghalen. En aangezien we elektra bij het Maison de Brenet hebben is een verlengsnoer uitrollen wat eenvoudiger geworden. Met de slijptol was het redelijk snel weggehaald Wie weet komt er ooit weer verlichting ….

We zijn naar een tweede troc plante in de Morvan geweest en hebben weer een aantal fraaie planten meegekregen.
We zijn vooral heel blij met de asters en irissen omdat die het hier geweldig doen. De mannen wilden niet mee, Matt heeft na 1 troc plante bezoek voorlopig genoeg van alles wat met planten te maken heeft.
Belle en David vonden het wel gezellig. En zo ging Julius aan zijn boomhut werken en waren de mannen bezig met van alles.
Op de terugweg zijn we naar Janus tempel gegaan in Autun. Een oud Romeins gebouw wat ik altijd in de verte passeerde en wat we nu van dicht bij hebben gezien.

Ondanks dat het maar 1 gebouw is waren we erg onder de indruk. Kortom weer een aanrader voor gasten.


Het is ooit een prachtige tempel geweest met enorm grote raampartijen, nu staat het op een grasveld net buiten Autun.

En dan........................ het kasteel, we hebben er weer aan gewerkt.
Foto’s en informatie in een extra mail anders werd dit bericht te groot


Al met al een vooral heel gezellige week en geweldig productieve week . Wat zijn we blij met een paar extra handen. Nogmaals dank voor jullie hulp !!!

Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007