Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


ontbijtkeuken, wijnkelderdeuren, terugblik juli aug

06/09/2015

zonsondergang op Mont Rome, op nog geen 15 minuten rijden bij ons vandaan met in de verte de Morvan

6 september 2015
Het was in periodes ontzettend warm en heel droog in juni, juli en augustus met als gevolg dat de tuin in ras tempo verpieterde.
Ondanks dat we probeerden met sproeien de perken toch nog enigsinds op orde te houden was het geen redden aan. Zelfs de oersterke vlieren vonden het niet leuk meer.


de enige foto van vergeelde velden, ons uitzicht op de koeien van de buren.
Zo zag onze tuin er helaas ook uit


Het gekke is dat ik altijd van alles foto´s maak en ik blijkbaar een soort blokkade heb gehad om van de vergeelde tuin foto´s te maken.
We hebben het al eerder gehad in het jaar dat we arriveerden in 2003 en in 2005. Voor onze vriendjes was het veel te warm, ze hadden last van de vliegen, de hitte en er was bijna niets te eten.

En zo kwam het dat we midden in de zomer begonnen met het bijvoeren van hooi en.... 1 of 2 keer per dag een douche. De eerste dag vonden ze het doodeng, renden weg ,
dag 2 waren ze al wat gewend, dag 3 kwamen ze zodra we de slang uit gingen leggen vanuit onderaan de weide aanrennen
Voor ons en voor de vriendjes werd het een leuke dagelijkse bezigheid.


linkts Troy, rechts Titan onze zware Percheron trekpaarden
De zomer was warm, droog en dat ook andere gevolgen
Begin juli begonnen de eerste kleine bosbranden in onze omgeving te ontstaan, we maakten ons zorgen want de padvinders kwamen voor 3 weken in het bos van de landgraaf pal achter ons huis bivakkeren.
Het was gevaarlijk, er waren te veel branden in de omgeving in een paar weken tijd waren er kleine bosbranden van enkele hectares bij Epinac, Sully, St Sernain du Bois.
Op 22 juli was er een enorme bosbrand bij Mercurey waar 83 brandweerlieden niet konden voorkomen dat er meer dan 100 ha aan bos verloren ging. Dagelijks waren er branden in de Saone en Loire.
In overleg met de landgraaf werd besloten dat er geen enkel vuur in het bos gemaakt worden.
Het is goed gegaan, wij leverden zoals altijd electra en water en de padvinders hielden zich goed aan de afspraak om geen vuur aan te leggen.
Er werd gekookt op een gasbrander die in een kuil was gezet

Het warme weer had ook een groot voordeel:
het werd buiten ontbijten en in jaren hebben we niet zo veel ´s avonds buiten table d´hôte uitgeserveerd.
Dat was volop genieten.

In augustus begon het af en toe te regenen en werden onze gele grasvelden langzaam maar zeker weer groen, er zijn een aantal planten dood gegaan maar de schade valt al met al toch mee.
Voor de wijngaarden is het een ander verhaal, het wordt waarschijnlijk een goed jaar.

De wijnoogst is door het warme weer en de droogte dit jaar heel vroeg. Het eerste weekend van september werd er volop geplukt.
Je moet 18 jaar zijn om te mogen plukken of te dragen.
Als drager moet je minimaal 70 kilo wegen.
Julius heeft dit jaar voor het eerst een weekend mee kunnen helpen als plukker in het mooie gebied van
Chassagne Montrachet, bij de Abbaye de Morgeot
van de Marquis de Mac Mahon, Duc de Magenta
Van kasteel Sully
Als je het zo opschrijft klinkt het super mooi, maar het is gewoon keihard werken op een wijnveld wat toevallig van de comtesse van het kasteel van Sully is.
Het betekende om 6.45 vertrekken , op 7.15 bij het wijnveld zijn, goed ontbijten met de andere plukkers, een koffie pauze als een stuk veld klaar was, tussen de middag warm en stevig eten (Boeuf bourguignon) Weer verder en dan rond 5 uur of later in de middag net wanneer een veld klaar was. Het was 2 dagen hard werken waarbij je best goed betaald wordt.
Hij is een ervaring rijker.
Meer dagen plukken ging niet, school begon.
Gelukkig had hij juist dat weekend prima weer.

Afgelopen week was er het contrast
Enorme stortbuien zorgden voor overlast in Frankrijk
Bij ons viel het mee, af en toe stond de binnenplaats blank, ook dat gaf toch weer mooie plaatjes

En dan de ontbijt keuken in de chambres d´hôtes.
In het voorjaar zijn we begonnen met het renoveren van de ruimte naast de woonkamer/ontbijtruimte zodat we het ontbijt daar klaar kunnen maken.
We waren een heel eind gekomen maar ja toen was het hoogseizoen en ondanks dat de hoeveelheid werk te overzien was , hadden we er gewoon geen tijd voor. Tussendoor was het af en toe een uurtje maar daar had je het ook wel mee gehad. Het was ook een keuze, op pad met de kids gaan of gewoon even naar Mont Rome rijden is ook belangrijk.De ruimte ligt links ( linkerraam) van de toegangsdeuren naar de ontbijtruimte
Ooit was het een extra ruimte bij de zadelkamer en heeft jaren lang vol meubels gestaan


In de loop van augustus zijn we toch weer verder gegaan, ook met het idee dat het buiten ontbijten in september meestal niet meer gaat.
We wonen op 400 meter hoogte en dat merk je goed aan de ochtend temperatuur in het voor- en najaar

Begin september werkte alles, behalve de vaatwasser want die had in de opslag gestaan met problemen als gevolg. Gelukkig was het verlengde garantie, gisteren kwam er " een mannetje van de depannage" die zowel de vaatwasser en onze afzuigkap heeft gerepareerd. Want ook die was kapot gegaan.


van het ene op het andere moment werd het begin september in de ochtend en avond koeler. Tijd voor de houtkachelik kon het niet laten, toch maar weer wat oud servies uit het kasteel opgehaald, heel goed schoongemaakt en in gebruik genomen in de oude ontbijt keuken.


Het hele idee achter de ontbijtruimte is een extra bieden voor onze gasten en tegelijkertijd ook het makkelijker maken voor ons
Momenteel preparen we het ontbijt in ons huis en brengen alle spullen naar buiten, of naar de overkant in de ontbijt ruimte.
In het voor en najaar is dat niet altijd praktisch, want ja ook in de Bourgogne regent het wel eens fors.
Nu dat de vaatwasser (bijna) werkt (want er moet nog een schoonmaaksysteem draaien) is het de bedoeling dat een groot deel van de basis ontbijtspullen definitief naar de overkant verhuizen zodat we minder heen en weer hoeven te lopen.

Voor de gasten is er een Quooker en een verse bonen koffie machine zodat je op elk moment van de dag verse thee en lekkere koffie kunnen zetten.
We gaan nu maar eens kijken hoe we de keuken verder praktisch in kunnen richten.

Er is geen kookgelegenheid daarvoor is de ruimte niet bedoelt.
Het koken en table d´hôte blijft bij ons in huis aan de lange tafel.

Ook al is het nog steeds hoogseizoen we werken toch aan kleine dankbare "veel resultaat" klussen.

De deurtjes naar de wijnkelders onder ons huis waren een drama, volledig vermolmd, niet sluitend, het zorgde indirect voor kou in ons huis.
We hadden nog 2 oude deuren liggen van de ruine naast ons huis.
wat bewaar je en wat kan je ooit weer gebruiken.
Deze oude deurtjes van de ruine van naast ons huis stonden al een paar jaar te wachten op een bestemming.de ruine deurtjes worden op maat gemaakt, hang en sluitwerk aangepast


Het resultaat is mooie oude deuren die mooi integreren met de stenen trap. We gaan ze niet schoonmaken, niet schilderen, ze blijven zo met bovenin een kleine kier omdat het stenen plafond niet gelijk is en de deur dus anders niet open kan
Nog belangrijker zodat de vleermuizen die in de wijnkelders wonen nog naar buiten kunnen.
Het zal qua kou in ons huis van de winter gaan schelen want alle 5 wijnkelders onder ons huis liggen pal onder onze woonkamer
floortjeNieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007