Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


hout houtzagerij gehaald, dak vordert

27/03/2016
27 maart 2016Het is voorjaar en dat betekent dat de eerste hagedissen op zonnige dagen op de zuidkant van ons huis te voorschijn komen. Niet elk exemplaar is al gewend aan de snelle reacties van Jackie ons witte poesje en zo is de eerste (waarvan wij weten) hagedis gesneuveld.
Jackie, ons witte poesje eet ze overigens niet op, ze schijnen een of ander stofje af te geven wat niet lekker is en wat zeker ook niet goed voor een kat is.

We hebben overigens raar weer, van regenachtige dagen , tot zonnige dagen met als gevolg steevast nachtvorst en alles daar tussen in. We hebben recent nog forse sneeuwbuien gehad die ook weer zo weg zijn.
Toch schijnt het allemaal wat stabieler te worden, de natuur doet in ieder geval zijn best om te laten zien dat de winter wel over is.
De eerste narcissen staan in bloei , we hebben al weer gras gemaaid en de eerste voorjaars bloemen zijn overal te zien.Nu kan nog het laatste snoeiwerk en opruim werk gebeuren en dat is veel en eigenlijk heerlijk werk. Overal lagen stapels bramen, stapels takken, moest de grote weide nog nagelopen worden op de laatste restanten van de in november omgezaagde Taxus (want een mini takje is dodelijk voor de paarden en lagen er overal stapeltjes "troepjes" zoals Matt ze noemt.De oplossing is stoken, de huidige plek is tactisch gekozen.
Dichtbij de poort, vergenoeg van bomen en makkelijk aan te rijden met de landrover of de grasmaaier met aanhanger.

Matt zijn vader heeft de afgelopen 2 weken bij ons gelogeerd en heeft overal met veel plezier geholpen.

Ze hebben een aantal ritten naar de houtzagerij gemaakt en daar al het hout opgehaald wat sinds eind vorig jaar daar als boomstammen was gebracht.
Het is prachtig hout, allerlei diktes en allerlei soorten die verschillende bestemmingen krijgen afhankelijk ook van hoe lang ze moeten drogen.Het restant van de hele stapel ligt er nog ( de stapel voorop de foto)
De stapels achterin de foto is afval van de houtzagerij en wordt verkocht als brandhoutHet laden bij de houtzagerij gaat snel en meestal heel kundig.
Een loodzware combinatie tractor /heftruck legt alles op de arme aanhanger.Het lossen van elke lading is een hoop werk.
Het is logisch nadenken welk hout onderop komt te liggen omdat je dat voorlopig niet nodig hebt of omdat het lang moet drogen.

Al met al is er weer eiken, douglas, zilverspar en amerikaanse kers toegevoegd aan de houtstapel achter de chambres d´hotes.
Alles is veilig en zonder tillen met slim gebruik van de lier van de landrover op zijn plek gezetHet kost veel tijd, heen en weer rijden naar de zagerij in Epinac, laden, thuis lossen. ( het lossen kost wel een paar uur omdat je het met beleid moet doen)

Het seizoen klaarmaken is momenteel voornamenlijk gefocusd op buitenwerk vooral ook omdat het nu nog net voor het groeiseizoen kan.
Enorme ladingen paarden mest zijn verspreid, de eerste perken zijn netjes.
Binnenkort komen de eerste gasten binnen
(want ja, voor het eerst zijn we met Paasen dicht gebleven omdat het zo ontzettend vroeg in het seizoen viel)Ik had nog foto´s beloofd van de grote puien die Matt samen met Jan Paul gemaakt had. Van 3 sets dubbele openslaande deuren en 6 kleine vierkante ramen zijn 2 puien gemaakt van elk 3 deuren en daarboven 3 ramen.
Alle extra kaders zijn gemaakt van onze eigen eiken voorraad.
Een enorme klus die straks heel veel resultaat gaat geven.

De 2 grote puien komen aan de beide zijkanten van de orangerie in het gedeelte wat aangebouwd is.Tja en dan was er nog steeds het werk aan het zinken dak van de orangerie.
Het gebouw wordt fors vergroot en gerenoveerd tot een vakantiehuis.
Door het weer, heel veel andere klussen, het seizoen klaar maken en ga zo maar door waren er weinig uren beschikbaar voor het dak.Het vordert en daar gaat het om

Maar toch, alle goten zijn gemonteerd, gesoldeerd ( en daar heeft Matt een ontzettende hekel aan) . De goot watert keurig af in de rivier , dat komt mooi uit. Dit is overigens de achterzijde van het gebouw met een van de rivieren van het landgoed er pal achter.Na de goten moesten de opstaande platen erop, al het meetwerk voor de wiebertjes en de eerste rand wiebertjes. Al dat werk kost veel tijd en daarna kan je meters maken. En dat gaat goed.
Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007