Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Vergunning aanvraag Maison de Brenet, het huisje met uitzicht op ons meer

30/09/2008
September was ontzettend druk, niet alleen met gasten maar ook met alle tekeningen maken voor de vergunning aanvraag van ´ het hondenhok´. Of te wel “le chenil”. Het huisje staat bij het grote toegangshek met uitzicht op het meer en er moet oh zo veel aan moet gebeuren.
In de afgelopen 5 jaar dat we hier nu wonen zien we het huisje hard achteruit gaan. Het rechterdak was voor een groot gedeelte al weg, het linker dak wordt aanzienlijk slechter en ook het dak van het hogere gedeelte begint volop lekkage problemen te krijgen.



In de afgelopen jaren hebben we een nieuw septictank systeem aangebracht.
De meeste ondergrondse systemen voor het hemelwater afvoer aangelegd.
Nieuwe waterleiding en elektra tot aan het huis aangelegd.
De meterkast die voorheen gebruikt werd door de huurders van het meer is aangepast en kan gebruikt worden voor dit huis.
Het graaf en sloopwerk van oude muren aan de achterzijde is gedaan.
Bomen zijn gerooid en een stuk terrein is vlakgemaakt.

De volgende fase is de vergunning aanvragen voor “ le chenil” die nu ´MAISON de BRENET´ gaat heten. De naam hebben we afgeleid van ons meer, waar het huis op uitkijkt genaamd ´Etang de Brenet´.
En alhoewel het huisje bekent staat als ´LE CHENIL´ , hebben we deze naam ( wat letterlijk betekent) ´Het Hondenhok ´ om logische redenen niet aan willen houden.

Het huisje (ongeveer 1810) werd op de begane grond gebruikt als woongebied voor een 40 tal jachthonden. Op de bovenverdieping is 1 raam van de kamer van de hondenverzorger. Via een kleine buitentrap kon hij aan de achterzijde naar zijn kamer toe. In de vloer van zijn kamer was een rond gat wat gebruikt werd om voedsel naar beneden te gooien en tevens diende als inspectie luik.
Toen wij hier 5 jaar geleden aankwamen was het huisje nauwelijks zichtbaar.
13 enorme Douglas dennen van rond de 40 meter hoog zorgden ervoor dat het een donker en grauw huisje was.
Al deze bomen hebben we in de eerste winter om laten zagen. Een deel van de stammen is toen verkocht en de rest is verzaagd tot balken, planken, daklatten enz.. Alle kamers van de chambres d´hotes hebben o.a. de houten planken vloeren afkomstig van deze enorme bomen.
Nog steeds hebben we een voorraad liggen en daar gaan we nu weer een deel van gebruiken voor de renovatie van dit huis. Op de muur die als omheining diende stond een hoog ijzeren hekwerk, doorvlochten door klimop.

Het werd tijd dat we het gebouw gaan redden.
Dat betekende in september aan alle papieren werken voor de vergunning
Matt maakt alle tekeningen zelf. Daardoor kwamen er veel extra taken bij mij te liggen en was de september maand een heel drukke maand.

De vergunning aanvraag is een enorme klus omdat alles tot op de centimeter moet worden opgegeven van zowel de huidige situatie als de nieuwe situatie.
Constructies en materiaal keuzes moeten worden opgegeven.
Er moet een duidelijke uitleg gegeven worden van de verbouwing
Het formulier voor de vergunning moet worden ingevuld
Van elke gevel moeten tekeningen gemaakt worden en dit alles moet uiteindelijk in viervoud ingeleverd worden.
Het heeft Matt heel wat gefoeter opgeleverd want de computer , printer en het architecten programma werkte niet altijd mee.
En dan was er natuurlijk nog het gebruik van de juiste termen en uitleg in het Frans, die ook nog correct geschreven moesten worden.

We hadden daarvoor achter de hand:
-Annabelle die alle accenten, zinsopbouw en kleine simpele dingen corrigeerden.
-Francoise, onze buurvrouw die trouw elke week op zaterdag of zondag eieren komt brengen en dan gelijk weer even keek naar de zoveelste aanpassing van de tekeningen en bijbehorende teksten.
en Francoise, de secretaresse van het gemeentehuis die een aantal stukken doornam voordat de we de vergunning indienden.
Na 3 bezoeken aan het gemeentehuis kon Matt dan eindelijk op 29 september de dikke mappen bij Monsieur Chavy, onze burgemeester, inleveren.


Heel veel familie, vrienden en gasten hebben in de loop der jaren heel veel verschillende tekeningen gezien.
Ik moet zeggen dat ik er ook regelmatig gestoord van werd als Matt weer het zoveelste plan in de hoek gooide en weer opnieuw begon.
Maar .............. wat we nu als plan hebben ingediend is dan ook wel overwogen.


Het huidige huisje blijft bestaan, aan de hoogte van de daken wordt niets veranderd. Het hele dak zal wel worden vernieuwd.
Achter het middelste gedeelte van het huisje komt een lichte uitbouw waardoor het huisje toch genoeg m2 leefoppervlakte krijgt



Op de begane grond komt een entree, toilet.
De woonkamer bevindt zich in het middelste gedeelte van het oude gedeelte met een gewelfd plafond, het luik voor het voer voor de jachthonden blijft in tact.
In de hoek van de woonkamer komt een houtkachel, dit wordt vooral een knusse ruimte
De ruime keuken heeft aan de lange achterzijde de keuken, een houtentrap die naar de bovenverdieping gaat en aan beide zijdes grote openslaande deur partijen waardoor binnen, buiten is en het een heel lichte ruimte wordt.
Aan 1 zijde van de keuken is een soort houten luifel geconstrueerd waardoor in de zomer het zonlicht buiten de keuken wordt gehouden.

De ruimte aan de rechterzijde zal als een soort bijkeuken/ schuur dienst doen en geeft een ruimte voor de wasmachine, tuinmeubels ed.


Via de trap in de keuken kom je in de hal boven met tweede toilet , een ruime badkamer met veel raampartijen , dubbele wastafel en een glazen wand waarachter een dubbele douche komt.
Vanuit de hal kan je naar de slaapkamer , de vroegere slaapkamer van de verzorger van de jachthonden.
In de ruimte wordt aan beide zijdes een typisch Frans rond raam geplaatst met een stenen kader. Het wordt een ´oeil de boeuf ´ genoemd.
De grote vierkante stenen kaders voor de ronde ramen hadden we al in een van de schuren staan en worden weer hergebruikt. Na lang zoeken hebben we inmiddels ook de bijpassende ronde raampjes gevonden.

Vanuit de hal kan je naar het balkon met uitzicht op het meer.
Omdat het huisje tegen een heuvel aanligt , komt het balkon aan de achterzijde bijna op grond niveau uit waardoor je via een kleine houten trap zo het bos in kan lopen

Aan de buitenzijde wordt de aanbouw afgewerkt met cederhouten shingels die in de loop der jaren vergrijzen.
Alle kozijnen en raampartijen zijn zo berekend dat we gebruik kunnen maken van standaard maten (kosten besparend) De eikenhouten kozijnen zijn voorzien van dubbelglas en komen ( gelukkig) afgelakt af fabriek

We kunnen veel eigen hout gebruiken voor de constructie.







De verschillende zijdes van het huisje inclusief de aanbouw.

Naast de houtentrap komt nog een stenen trap naar beneden, de muur is in werkelijheid ook daar al weggehaald zodat je gemakkelijk via het balkon naar beneden kan lopen.

Al met al wordt het een heel grote klus vooral ook omdat we alles zelf doen.

Want natuurlijk zijn er ook nog heel veel andere dingen te doen op het landgoed waaronder het beruchte winterklaar maken. En dat is zoveel werk

Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007






Welkom Historie Omgeving Chambres d´hôtes Vakantiehuis Tarieven Foto´s Nieuws Gastenboek Route Contact Links English Francais Deutsch