Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


hooi, bijen, stoelen juni in een notedop, het schrijven is weer begonnen

28/08/2015
8 september 2015
Het seizoen is nog in volle gang , september is heel erg druk mede omdat de wijnoogst dit jaar veel vroeger is dan voorgaande jaren.
De zomerstop mbt het schrijven van een nieuwsbericht zit er weer zo een beetje op, elk jaar neem ik me voor om toch in de zomer ook door te blijven schrijven, maar het zit gewoon zo, het lukt al jaren niet.

Maar nu ben ik weer begonnen.Ik begin even met een foto van een rare mug of wat het ook was. Vreemde beesten genoeg op het landgoed, vind ik ook leuk om te fotograferen.
Dit exemplaar was ook weer leuk, het leek wel zo een ouderwets dubbeldekker vliegtuigje, niet eerder gezien. We hebben hem rustig in de gang in ons huis laten zitten, waar die nu is , geen idee.

Nog even in vogelvlucht terug naar de afgelopen zomer maanden.
In dit bericht JUNI

We hebben al jaren in de voor-en zijgevel van ons huis. Ze schijnen er volgens onze buren al tientallen jaren te wonen.
Wij vinden het prima, ook omdat we ergens in het voorjaar het uitzwermen van bijenvolkjes meemaken een prachtig verschijnsel wat al veel gasten in mei en juni hebben meegemaakt . De afgelopen jaren ontstonden in een paar weken tijd meerdere bijenzwermen die opgehaald werden door bevriende imkers.Dit jaar vormde zich maar 1 bijenzwerm in de hoek van een raam in een van de torens van het kasteel. Het was dat ik op dat moment langs het kasteel liep en het geluid van een bijenzwerm herkende want ze waren goed verstopt. Het was een onmogelijke plek voor een imker om op te halen, we hebben nog even vanuit de gang van het kasteel gekeken of we het raam voorzichtig open zouden kunnen maken, dat ging ook niet. Een half uur later waren ze weg. En dat was het, we hebben geen zwermen meer gezien.


de bijenzwerm , verstopt in een hoek van het raam


Juni was een warme maand waardoor het hooi voor onze trekpaarden veel vroeger geleverd werd dan andere jaren. Zoals altijd wordt het nooit op tijd door de boer gemeld. Hij belt gewoon op met de melding "ik kom er aan" en dan gooien wij ons programma om. We hoeven niet zo veel te doen. Hij komt met 1 of 2 aanhangers vol ronde balen hooi. De ronde hooi balen zijn kleiner dan de standaard ronde balen zodat ze door het gat van onze hooi zolder passen.Voorheen konden we bij hem nog kleine handzame rechthoekige baaltjes kopen, maar sinds zijn machine stuk is , is het grote ronde balen geworden.
Het bevoorraden van de hooi zolder is een leuk systeem1 tractor zet de baal neer
de volgende tractor pakt hem op en duwt hem voorzichtig door het gat
2 hulpen van de boer schuiven de balen op zijn plekEn zo hadden we in juni al een stukje "winterklaar maken van het landgoed" klaar. Want daar hoort ook bij dat de paarden hun winter voorraad hooi hebben. Meestal komt het hooi trouwens pas laat in de zomer binnen


de wintervoorraad voor onze vriendjes
Al jaren hebben wij een fraai handgemaakt schaakspel voor het kasteel staan. Om de hoeken van de stukken te beschermen hebben we ooit loden flapjes, een soort hoekjes bedacht. Er waren een aantal hoekjes losgekomen, wat bleek de gebruikte lijm hield niet goed meer.
Alles moest eraf
Op een zondag middag hebben we rondjes geknipt uit lood,
32 schaakstukken x 4 loodjes voor elke hoek één, we waren met een paar man bezig met het inkerven van het lood en daarna uitknippen.
Hoekjes per stuk passend om de hoeken maken want elke hoek is andersDaarna de oude loodhoekjes eraf slopen, de hoeken van schaakstukken ontvetten, schuren en de nieuwe erop vastzetten.De loodhoekjes zijn een bescherming voor de kwetsbare hoeken van de schaakstukken

Er zitten heel veel uren in maar wat zijn we er weer blij mee dat de hoeken van de schaakstukken weer jaren beschermd is
Onze nicht Joka Boeke (www.jokaboeke.nl/) keramiste heeft het schaakspel ontworpen en gemaakt

Dan iets heel anders.
In het voorjaar hebben we onze antieke 3.50 meter antieke tafel ingeruild voor een 4.00 meter lange tafel gemaakt van een gekocht alluminium onderstel met prachtige dikke planken van een lokale houtzagerij
Hoe die gemaakt is kan je terugvinden in de nieuwsbrief van 8 april 2015 onder aan de pagina.
Het is onze leeftafel maar ook de tafel die wij gebruiken in het voor- en na seizoen voor het uitserveren van table d´hôte/diner.
In de zomer serveren wij het diner zoveel mogelijk buiten uit.
De tafel is in het voorjaar volop in gebruik genomen

Sindsdien hadden we een mengsel aan oude Franse stoeltjes rond de tafel.
Een simpel aanplak biljet in Autun van de fabriek van Tolix in Autun veranderde dat.
Tolix is een Frans bedrijf ooit gestart in 1934 in Autun met het maken van café terras stoelen van gegalvaniseerd materiaal in allerlei kleuren. De rechte stoelen zonder leuningen met de gaatjes in de zitting zijn al om bekend en heel vaak door andere bedrijven gekopieerd

Nu was er voor het eerst in de geschiedenis van dit bedrijf een weekend lang verkoop van een voorraad B keuze stoelen met minimale fabrieksfouten met heel forse korting.
Wij dachten dat de animo voor deze eenmalige verkoop minimaal zou zijn en zo arriveerden wij op zaterdag rond 11.00 op het terrein.
Het was een gekkenhuis, enorm veel stoelen, heel veel mensen en er werd heel veel verkocht.Wij waren op zoek naar stoelen met houten poten en leuningen, een ontwerp wat sinds 2014 pas op de markt is.
Om een lang verhaal kort te maken:
- iemand had de heel beperkte voorraad van dat type stoel gekocht; we konden wel nog even test zitten; er waren er niet meer
- toch voor de zekerheid telefoonnummer achter gelaten bij het bedrijf want wie weet konden we anders rechtstreeks, af fabriek, een aantal nieuwe stoelen kopen
- thuis gekomen werden we na een half uur gebeld
- ze hadden nog een voorraad B keuze van het type stoel wat wij zochten in de fabriek die naar het verkoop punt zouden gaan. Wij mochten eerst komen kijken omdat wij er een groot aantal zochten
- en zo vertrokken we naar de fabriek in Autun en liepen door enorme hallen heen waar je anders nooit komt
- we hebben alle stoelen uitgezocht die niet glanzend en niet zwart waren
- 9 stoelen ingeladen in de stromende regen, naar huis gereden, gasten ingecheckd en weer terug naar Autun
- volgende lading van 9 stoelen opgehaald , andere gasten ingecheckt.


De nieuwe Tolix stoelen fabricage in Autun.


En zo hadden we na een dag een soort stoelen dans uitgevoerd te hebben een verzameling van echte Tolix stoelen in 4 verschillende kleurenZe zitten lekker, lokaal fabrikaat ( altijd hardstikke leuk) Maar wat ons vooral opviel was dat de medewerkers van dit bedrijf zo sympathiek, energiek, behulpzaam en meedenkend waren.

Ondertussen was het begin juli, het seizoen was in volle gang.
Tot zover even de inhaal slag van de zomer. Volgende keer juliEn dan nog even een foto van ons boven op Mont Rome, begin augustus genomen door David.
Het is het hoogste punt (585 m) uit de omgeving met mooi licht van de ondergaande zon en dat op nog geen 10 minuten rijden bij ons vandaan.
Het is een heuvel met 360 graden zicht met in de verte de Morvan, aan de voet van de heuvel de wijngaarden. Het verhaal gaat dat er restanten van een oud Romeins kasteel op de heuvel zijn .
Bij goed helder weer en ideale omstandigheden zie je de contouren van de Mont Blanc. Inmiddels weten we dat de atmospheer helemaal schoon geregend moet zijn en het er vlak na onbewolkt moet zijn.
Wij dachten dat het onzin was maar we hebben de Mont Blanc al een aantal keer gezien.

Tot de volgende mail.


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007