Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Bruggen en bosarbeid (brug 1)

04/03/2008
Hallo allemaal,

Resultaat met hoofdletters.

Al die weken hebben we in ons huis in de gang boven en de toekomstige kamer van Annabelle gewerkt. En natuurlijk alle andere klussen.
En als je dan op dat kleine aantal vierkante meters werkt heb je regelmatig het idee dat het niet opschiet en dat er veel te veel andere dingen blijven liggen die wel voor veel resultaat zorgen. Het blijft natuurlijk ook altijd moeilijk om de keuzes te maken wat nu weer voor gaat.
Zowel Matt als ik zijn het er over eens dat we voor de zomer onze bovenverdieping weer een stapje verder moeten hebben.

Maar afgelopen week was een echte buitenwerk week met hulptroepen (Chris en Joke) uit Nederland.
We hadden een week lang hulp en omdat het weerbericht redelijk was besloten we iets aan te pakken wat we al jaren willen, een brug bouwen.

Vorige week zondag zijn we met de kids een ronde over het landgoed gaan doen om alle vervallen bruggen te bekijken en te besluiten welke brug of bruggen als eerste aangepakt zouden worden. In totaal zijn er 4 bruggen over de verschillende riviertjes, allemaal in erbarmelijke staat.
2 van de bruggen zijn al wandelend vanaf de orangerie te bereiken. Dat gaat nog wel goed. Het probleem is echter aan de andere kant van de rivier is het een enorme woestenij met omgevallen bomen en de beruchte bramen. Kortom geen doorkomen aan.
De andere twee bruggen zijn daadwerkelijk zichtbaar vanaf de oprit. Als je vanaf de D43 aan komt rijden is ter hoogte van het begin van het meer aan de linkerzijde van de oprit een heel slechte brug waar we alleen bij hoge uitzondering over heen balanceren.
De andere brug is bij het begin van de weide, ook aan de linkerzijde van de oprit en is nog redelijk begaanbaar omdat we een aantal planken over de brug hadden gelegd.

Als in ieder geval de eerste brug weer begaanbaar is kan je daadwerkelijk via het bos een korte wandeling maken.

Aan het werk dus met de erbarmelijke brug. Slopen is Matt´s lievelingswerk en samen met Chris en de landrover met de lier en kabels was de brug in no time weggetrokken.
De oude constructie was niets meer van over en is op de brandstapel beland, het werk van Joke en mij.
Het opbouwen was een aardige klus.
De brug loopt niet recht naar de overkant, de planken zijn wel recht.
Het werd dus balken van 6 meter opzoeken tussen onze houtstapels, eikenhouten vloerplanken op maat zagen voor de vloer. 40 stuks van 1.50 meter met een totale overbrugging van 5,5 meter. De landrover is hierbij onontbeerlijk. Balken gingen mee op sleeptouw. Materiaal en gereedschap in de achterbak en dwars door het bos naar de werkplek.
Balken moesten in de menie, de constructie met de oevers moesten uitgehakt en ingemetseld worden en heel veel heel grote spijkers verdwenen in de constructie.
En soms gaat het even mis.
Tijdens het inladen van de spullen achter in de laadbak van de landrover is er een 5 liter volle container met lazuur (een speciale anti alle beestjes gekleurde bijts) omgevallen, de deksel zat er niet goed op en de hele bus is in een keer leeggelopen over gereedschappen, auto en onze gast. Zijn zakken van de overal zaten vol met bijts. Overal, trui en tshirt waren niet meer te redden. Een douche verder bleek gelukkig dat er geen gevolgen waren van deze actie.
Wel een ware ravage natuurlijk, maar na 3 uur schoonmaken was er niets meer te zien. Voortaan letten we nog beter op dat deksels goed afgesloten zijn.
Na 2 dagen hard werken was brug 1 klaar en het was pas dinsdag avond.


de eerste brug vanaf het begin van de oprit gezien aan de linkerzijde (hier lagen al die jaren de leuningen op)
slepen van balken achter de landrover aan zo zijn ze naar het bos vervoerd


in de menie zetten van de balken, en het uithakken van steen voor de constructie


tevreden en bijna klaar met de eerste brug


eigenlijk mag je er alleen nog maar met je sokken overheen

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007