Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


prachtig weer, veel tuinwerk, eerste sneeuw !

27/10/2015
27 oktober 2015
Het was druk deze weken met gasten, veel pendelen voor de kids, veel op de rails zetten voor de orangerie, dierenarts bezoeken omdat Tiger gemold was door waarschijnlijk de Kasteelkater en Floortje over een gebroken snijtand had en er operatief uitgehaald moest worden.
Met allebei gaat het weer goed.
Ook hadden de kids vanaf 17 oktober vakantie tot aankomende maandag.
Kortom zoals altijd een volle agenda op vele vlakken waardoor ik veel te laat met een bericht ben

Ondertussen stond dit bericht al dagen bijna klaar om verstuurd te worden en nu eindelijk gaat het de deur uit. Fijn weekend !Woensdag 14 oktober werden we verrast door een dun laagje sneeuw. De kids vertrekken normaal gesproken voor 7 uur op de brommer richting de schoolbus in Saint Emiland. Deze ochtend niet, door dat het echt sneeuwde werden ze door Matt met de auto weggebracht. De wereld om ons heen was helemaal wit

Eigenlijk had ik gelijk rond 7 uur de foto´s moeten maken want het zag er echt winters uit. In plaats daarvan ben ik allerlei andere dingen gaan doen en tegen de tijd dat ik tijd had/maakte was het echt mooie eraf want echt koud was het niet
Maar toch, het is wel heeeel vroeg dit jaar.En wat wordt er dan gedaan door onze huisdieren.
Massaal verzamelen voor de houtkachel.
Er is zelfs een soort roulatie systeem ontstaan.
Want achter de kachel liggen is het summum, maar daar moet je wel op tijd bij zijn want er zijn meerdere gegadigden
Als Nappie er achter ligt , komt Floortje er af en toe bij liggen. Die combinatie is mogelijk zonder dat er ruzie ontstaat.
Als Tiger er achter ligt blijft iedereen op veilige afstand
En Jack, ach die doet wat ze wil en heeft lak aan alle ongeschreven regels.Sindsdien is de temperatuur alleen maar omhoog gegaan. Met afgelopen 2 weken heerlijk najaars weer met af en toe een beetje nacht vorst maar dat is ook alles.
De dahlia´s in het perk bij de ontbijt tafel hebben het niet overleefd, ze zijn inmiddels zwart geworden.


het is even goed naar de foto kijken maar dan zie je echt een kring van prachitge rood/witte stippen paddenstoelen of te wel de vliegen zwam.
In het echt veel beter zichtbaar en nog nooit eerder gezien.


Paddenstoelen zijn er nog vol. In de vorige mail had ik al een paar foto´s geplaats.
Verderop in het bos achter ons huis hebben we langs het pad een heksen kring van vliegen zwammen gezien. Was heel bijzonder, nooit eerder gezien.


eerst zijn ze rond en punt gaaf, vevolges plat en daarna gaan de randen naar boven op staan en vervagen de kleur en stippen.
Het seizoen van de chambres d´hôtes en het Jachthuis is eind oktober afgelopen. We gaan dicht voor de winter en zijn van plan om in de loop van november de renovatie werkzaamheden aan de orangerie weer op te pakken.
Tot die tijd zijn we bezig met allerlei klussen in en om het huis en met het mooie weer vooral op het landgoed.
We hebben een altijd veranderende "to do" lijst waar we op afstrepen.

De gang in ons huis op de bovenverdieping is op 2 houten drempeltjes na helemaal af. De nieuw gelegde houten vloer hadden we in de ammonia gezet en vervolgens in een kleurstof die helaas te donker werd.
Gevolg was dat we heel veel extra werk aan de vloer hadden. Met de schuurmachine hebben we een deel van de verkleuring weggeschuurd met als gevolg stof door het hele huis. Extra werk wat niet nodig was geweest als we eerder de kleurstof hadden afgeveegd.
Inmiddels hebben we 3 lagen olie aangebracht en is de vloer goedgekeurd.

Vervolgens was de "chillroom" aan de beurt. de ruimte tegenover onze keuken die we tijdens table d´hôte kunnen afsluiten zodat de kids tv/huiswerk of wat dan ook kunnen doen.De hele ruimte is leeggehaald, schoongemaakt en de vloer is in een extra laag olie gezet. Alles wat we nu in huis doen , doen we rigoreus, dus de kast is leeggehaald en gerepareerd.Papier werk uitgezocht, meubels in de was gezet, bankstel in de lederwas gezet.
Alles stond in de woonkamer waardoor de hele begane grond voor een dag totaal ontploft was. Het belangrijkste is dat de vloer weer tegen een "winterstootje" kan. Want in de winter stappen we met , "uitgestampte" modder of sneeuw bergschoenen binnen en heeft zeker de houten vloer heel wat te verduren.
Het is dat of op sokken op de steenkoude stenen vloer van de woonkamer lopen en dat is in de winter geen optie.Afgelopen week is er een enorme tuinklus gedaan.Hoofdzakelijk overigens door een van onze gasten die zich dagen lang tot in het zweet heeft gewerkt om de enorme bossage bij de poort aan te pakken.
We hadden dat gedeelte nog nooit goed gesnoeid, eigenlijk was het een drama en het gaf nauwelijks bloemen.
Met de zware bosmaaier met super scherp (eng) mes was het te doen.
Wat in eerste instantie een klus voor 1 of 2 middagen leek, werd een klus van een week

Want na de eerste meters overwonnen te hebben bleek dat het deels snoeien van de bossage niet echt een optie was. Het zat vol met dood hout er was geen doorkomen aan, een deel laten staan was geen goed idee.
Het nieuwe plan werd;
Alles weg behalve een kleine strook die tot kniehoogte teruggebracht werd zodat we volgend jaar een stukje struikgewas gelijk weer op hoogte en in bloei hebben.

Dus
- ook de kettingzaag werd ingeschakeld
-dag in dag uit , lading na lading afval ging in de landrover en werd naar de weide bij het meer gebracht waar we gedurende de hele week een vuur hadden.
- een deel van het overwonnen stuk grond moet weer gras worden. Dat lukt wel zonder te zaaien maar dan moesten wel een groot deel van de grove stronken met een pikhouweel eruit gehaald worden.
Gelukkig waren de wortels redelijk oppervlakkig ook die gingen in het vuur
Ik denk nog een dag stronken eruit halen en het is klaarHet is altijd zo, we beginnen aan een wat we denken "te overziene klus", dan komt "voorschrijdend inzicht" en wordt een klus een enorme klus.
Volgend jaar zullen we daarvan het resultaat zien.

Ik heb het nu kale stuk grond net even uitgelopen
Het is 9 breed x 25 meter lang waar uiteindelijk een gesnoeide strook van 2 meter breed en 25 meter is blijven staan.

De poort komt nu veel meer tot zijn recht en dat was ook iets wat op ons lijstje stond.

Met het zachte najaarsweer zijn we veel op het terrein bezig
Hard nodig want het is bizar hoe snel bramen en brandnetels het kaal gemaakt terrein voor de orangerie weer heroveren.
Afgelopen zomer hebben we geen tijd gehad om het bij te houden.
Resultaat was weer een totaal overwoekerd terrein.

We zijn heel voorzichtig begonnen met de tractor maaier een baan te maken en toen elke keer eerst een stuk rondwandelen om te controleren of we geen stenen blokken of stammetjes tegen kwamen en dan weer een randje maaien. Elke keer een letterlijk een tractor band breed maaien en hopen dat we ondanks dat we vooraf de grond controleren niets raken.
We waren er heel zoet mee. Zo vonden we nog 2 ladingen gezaagd hout , overal verspreid op het terrein en na heel veel uren zo voorzichtig rondrijden hebben we een goed overzichtelijk werk gebied.
Belangrijk want in dit stuk voor de orangerie hebben we een stuk of 20 bomen gemarkeerd die half november omgaan.
Nu kan er daar veilig gewerkt worden.Het maaiwerk is nog niet klaar, de rest is te oneffen om met de tractormaaier te kunnen doen, de zware bosmaaier is de volgende actie

Op woensdag avond rijden we 3x naar Nolay toe omdat de kids op verschillende tijden tennis hebben.
Na de eerste keer brengen reden we op de smalle weg vlakbij huis en zagen de koeien van boer Landreveaux en de stieren van Chavy.Met daar tussen een heel dun electrische omheining voor een hele boel dames en aan de andere kant van de weg en heg en een electrische omheining. Gezien de interesse van de stieren voor de buurdames vonden we de omheining maar heel miezerig.Ik ben uitgestapt om beide partijen goed te bekijken, de interesse veranderde
En toen de enorme stier zachtjes begon te brommen dacht ik, " ik stap weer in de auto" ook al was de foto misschien mooier geworden als ik nog wat dichter bij was gekomen.
Voor stieren heb ik respect, vooral ook omdat stieren met koeien in de buurt erg bezitterig zijn .
Nog lang niet alle stieren zijn overigens al uit de kuddes gehaald.
Sommige boeren doen dat eind september om volgend jaar niet te laat in het jaar kalfjes te krijgen.
Onze buurman splitst de kuddes pas als het weer om slaat en de koeien naar binnen gaan. De stieren worden dan voor de winter bij elkaar gezet en blijven buiten staan.


En dan nog even 2 ochtend foto´s
Genomen op weg van Le Creusot naar huis
De eerste foto rond 6.30 uur waardoor het nog licht aan het worden wasDeze foto een paar bochten voordat we thuis kwamen rond 7.00 uur.Zondag 1 november vertrekken we voor een weekje met zijn 2en naar Ierland. De kids blijven thuis met lieve familie die op huis, haard, dieren, terrein gaan passen.

En dan het weekend van 12 november komen de knotters helpen in het bos.
We hebben er zin in.


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007