Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Koudste nacht, begin van de trap van het jachthondenhuis

04/01/2011

voorzijde kasteel op 24 december 2010 volop in de sneeuw.


We hebben gezellige dagen gehad in december
Met de Kerst was er familie, de dag voor kerst ,24 december, is David 10 jaar geworden. Hij had gehoopt op sneeuw, er was veel sneeuw.


Iedereen had volop plezier, onze honden Vivaldi en Duchesse zijn hele dagen buiten aan het spelen.


Tiger onze kater vind sneeuw best aardig als hij maar niet te lang buiten hoeft te zijn. Toch wandelt hij in de sneeuw al miauwend mee om onze trekpaarden eten te geven.


De nacht van 24 op 25 december was het koud : -20 en de ochtend daarop -15.
In de loop van de dag werd de temperatuur iets beter.
We hebben ´snachts al aardig wat keren -15 gehad maar dit was onze eerste echte koude winter nacht, waarschijnlijk zullen er deze winter nog wel meer volgen.

Het werd Oud en Nieuw, we hadden een aantal dagen goede vrienden op bezoek.
Het blijft raar Oud en Nieuw in Frankrijk vieren want in tegenstelling tot Nederland gebeurt er om middernacht of ervoor helemaal niets.
Zelfs in de grote steden zoals Dijon of Chalon- sur- Saone is er geen vuurwerk te bekennen.
We zijn er inmiddels achter gekomen dat veel Fransen niet veel speciale waarde hechten aan deze avond. De meeste zijn gewoon thuis, zelfs familie of vrienden worden niet uitgenodigd. Wel wordt er zeer uitgebreid thuis of in een restaurant gegeten en ach de champagne gaat al vroeg open, daar wordt echt niet mee gewacht tot 12 uur ´s nachts.
Dat gebruik hebben we ook maar overgenomen waardoor we voor twaalven aan de champagne zaten.
De enige manier waarop wij een beetje het idee hebben dat het 12.00 uur is , is dat we mee aftellen op de klok op de Nederlandse TV en vervolgens even vuurwerk op TV kijken. Daarna zijn we met alle kids en vrienden naar buiten gegaan en hebben wat sterretjes afgestoken met totale stilte om ons heen.
De lichten bij de buren van de boerderij waren toen al uit, veel mensen gaan hier gewoon al vroeg slapen.
Het is zo anders, maar toch, we hebben het ontzettend gezellig gehad.


Julius met Floortje, ons kleine poesje, op weg naar ons huis met de zoveelste kruiwagen hout. Er was even een paar dagen geen sneeuw


Julius is op zijn vrije dagen gebombardeerd tot houtsjouwer voor de houtkachels. Zeker met koud weer gaan er 3 tot soms 5 volle kruiwagens met eikenhout per dag door heen. De overige dagen neem ik voor mijn rekening. Zo zorgen we dat de temperatuur in huis redelijk goed blijft.

De kids hadden een lange kerstvakantie (van 19 december tot 3 januari), in de periodes dat er sneeuw lag waren ze voornamenlijk buiten te vinden.
Dik ingepakt met sneeuwpakken hebben ze oa uitgevonden dat je ook staand op een plastic slede de heuvel voor het kasteel af kan.


Een koude dag, met veel sneeuwpret.


Een van onze kerstvakantie projecten was de trap van het jachthondenhuis.
Dit huis gaan wij vanaf dit voorjaar verhuren als 2 persoons luxe vakantie huis met prachtig uitzicht op ons meer.

De trap naar de eerste etage van het jachthondenhuis moest definitief berekend worden: het aantal treden ; de draaien in de trap, logische loop, constructie ; hoe bevestigen aan de natuurstenen muur; verschillende aansluitpunten detailleren.
Afijn het resulteerde in een doordachte ontwerp wat we vervolgens op echt formaat konden gaan overbrengen.
We hebben van multiplex een plaat gezaagd die precies de afmeting is van het trap gat op de eerste etage. Binnen die plaat moest alles gebeuren.
Een open eikenhouten stoere trap met 3 draaien, precies goed uitkomend op de eerste etage.
Op de plaat hebben we alle tredes/draaien etc op ware grootte getekend.
Daarna hebben we met tekenpapier elke trap trede overgenomen, uitgeknipt en hadden we ´een patroontje´ van de traptredes passend in de hoek van de uitbouw waar ook de keuken komt.
Vervolgens hebben we alle traptredes patronen weer op de multiplex plaat gelegd om zeker te zijn dat we niets over het hoofd zagen.
Het is belangrijk dat alle voor en achterzijde van de traptredes genoteerd staan omdat de tredes bijna allemaal anders zijn.

En toen kwam het echte werk; het daadwerkelijk maken van de eikenhouten trap voor het jachthondenhuis.

In december 2008 hebben we een eik die te dicht bij het jachthondenhuis gekapt en in stukken varierend van 3 tot 5 meter gezaagd.
Van die stukken boomstam hebben we toendertijd bij de houtzagerij in Epinac, 6 centimeter dikke planken laten zagen.
De planken waar overigens de bast na zagen gewoon nog op zit, hebben we op een stelling van steigermateriaal gestapeld zodat het hout goed kon drogen.
Nu na 2 jaar, drogen in de stelling achter de chambres d´hotes, is het zo ver, het hout is goed gedroogd en kan verzaagd worden tot traptredes.


Op maandag 3 januari, de kids waren weer naar school, hebben we de loodzware dikke ruw gezaagde planken met de landrover opgehaald. Het was fors koud


Vervolgens hebben we de 6 planken in de schuur op de grond gelegd en zijn we patronen gaan leggen waarbij we rekening moesten houden met de zwakke punten van het hout zoals jong hout vlakbij de bast en knoesten die de sterkte van het hout fors kunnen beinvloeden.


Alle voorzijdes van de tredes moeten gelijk lopen met de nerf van het hout.
Na een ochtend puzzelen waren we zover.


De planken werden met de kettingzaag in stukken gezaagd, daarna werden de patronen overgetrokken op het hout en werd plank voor plank uitgezaagd.


En zo ontstond een stapel van niet geschaafde ruwe traptredes die nog volledig bewerkt moesten worden. De trap is in wording.


Het winter weer blijft ons overigens verbazen. De temperatuur verschillen, de hoeveelheid sneeuw , kou en regen wisselen elkaar soms heel snel af.
Sinds 30 december is het voor winterse begrippen mild geworden, en sinds 7 januari is het zowel ´s nachts als overdag ruim boven nul.


Het is fraai om te zien hoe de rivier na een periode van vorst zich op de bevroren oppervlakte van het meer aftekent.
Op de foto zie je duidelijk hoe de rivier al slingerend naar 1 van de sluizen van ons meer loopt.


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007