Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Noodweer op 7 juni, nu prachtig weer

11/06/2012


Ik spendeer veel tijd achter mijn bureau met uitzicht op de binnenplaats.
Gelukkig zit ik er niet alleen, zowel Tiger als Floortje hebben in de vensterbank hun ´slaapkussen´ , ze zijn er vaak en liggen soms verschrikkelijk in de weg
Maar het is wel gezellig.

Vorige bericht was helemaal gewijd aan de ´bees on the move´.
Het gaat goed met het bijenvolkje.
Momenteel slinkt de populatie gestaag. In de zomer leven de bijen maar 4-6 weken, het wordt dus tijd voor nieuwe aanwas.

Roy, onze bevriende hobby imker, belde van de week om te melden dat er veel eitjes gelegd waren en dat de eerste nieuwe bijtjes waarschijnlijk rond 25 juni gaan uitvliegen.
Het duurt namenlijk 21 dagen tussen het leggen van een eitje tot een volwaardig bijtje

Doordat het nat en koud was geweest heeft hij de bijenpopulatie regelmatig bijgevoerd met suikerwater om ze goed door de periode heen te krijgen.
Sinds 8 juni is het heerlijk weer..

Ook Titan zijn hoefprobleem, een van onze trekpaarden, is een stuk verbeterd
De smid is afgelopen week geweest, natuurlijk NIET op de afgesproken dag, het was niet erg.
We hadden table d´hote die avond maar waren gelukkig goed voorbereid.
Beide voorhoeven zijn gekapt en de plek waar de hoefzweer zat is goed aan het helen.
Titan blijft klieren bij de smid, kleuter gedrag noemen we het, hij stelt zich gewoon aan en misbruikt zijn 1000 kilo aan gewicht.
Hij is opgeknapt van het bekappen en rent weer vrolijk door de weide.
Nog steeds hebben we ze een deel van de dag in de weide bij het meer en een deel van de dag in de weide voor het kasteel.

Napoleon, onze jonge teckel kent de routine van elke dag heel goed. Zodra hij Matt met halsters ziet lopen rent hij al naar de weide waar de paarden staan ( wat best slim is) om vandaar uit (helaas) luid blaffend de vriendjes te begeleiden naar de andere weide. Hij hangt in een staart, rent achter ze aan, ziet geen gevaar. Wij echter wel. Ook al zijn de paarden aan hem gewend, hij hoeft maar 1 tikje te krijgen en dan is het gedaan. Er zit wel verbetering in zijn gedragMaar als dan (volgens Napoleon) alles weer op orde is en het traject van de ene weide naar de andere weide goed verlopen is, zit hij rustig vanaf een afstand de situatie in de gaten houden.
de tevredenheid straalt er van af.

Als de paarden in de weide bij het meer staan blijkt dat ze bij warm weer volop gebruik maken van de Abri (schuilschuur) die we vlak voor de winter voor ze gebouwd hebben.
Doordat ze in de Abri in de schaduw staan hebben ze veel minder last van een speciaal beest , le TAN. Het zijn paardenvliegen in mega formaat , 4 cm groot.
Die ellendige beesten gaan natuurlijk op hun kont zitten, waardoor de vriendjes daadwerkelijk bokkend door de weide gaan om ze kwijt te raken.
Gisteren heeft Matt er in 10 minuten tijd 20 doodgeslagen.
We hebben een spray tegen deze beesten en spuiten de paarden er mee in en hebben zelfs hun kont met knoflook poeder ingesmeerd, vinden de paarden niet lekker maar.... de TAN ook niet.
Het ritme gaan we denk ik aanpassen zodat ze op het warmst van de dag in de Abri kunnen schuilen want een TAN houdt gek genoeg ook niet van schaduw.

Een mijlpaal voor mij, eind mei heeft Matt de rolstoel teruggebracht naar de apotheek.
Misschien was het wat te vroeg maar het gaf zo een geweldig goed gevoel dat hij van het terrein was.
We gaan weer naar een volgende stap van het herstel

Op donderdag 7 juni hebben we noodweer over ons heen gehad.
Met de lunch zaten we nog buiten, rond 15.00 uur begon de lucht te veranderen en rond 16.00 uur was het donker, gewoon helemaal donker.Er was een continue gerommel van onweer en toen kwam er een kleine storm over vergezeld van een massa regen afwisseld hagelbuien.
Het was heel indrukwekkend, binnen 5 minuten begon de hele binnenplaats vol te lopen met water. De oude duiventil waarop wij vannuit ons huis op uit kijken was nauwelijks te zienNa 1,5 uur was het over, de duiventil is weer zichtbaar.
later hoorde we dat er hier vlakbij 2 bomen over de TGV lijn waren gevallen en dat daardoor een trein ruim 2 uur op het traject had stilgestaan. Dat er een modderstroom over de weg bij Quincy was, (is net 3 k km op de heuvel richting Autun) waardoor het verkeer geblokkeerd was.
En dat in St. Emiland (5 km verderop) er ruim 5 cm hagel lag.Wij hebben bij de voordeur 1,5 emmer water op gedweild , het stroomde gewoon naar binnen.
De paden op de binnenplaats waren rivieren.Momenteel is het gelukkig heerlijk weer.
Alle kids en Matt zijn de middag bezig geweest in de tuin.
Het perk met wilde bloemen in een groot grasveld is met de bosmaaier door Julius kort gemaakt.Matt en Annabelle hebben om de beurt op de maaier gezeten.
David heeft takken weggesnoeid zodat er overal goed gemaaid kan worden.
Na 4 uur maaien hebben we weer een fraai landgoedEn..... we hebben toch nog steeds rozen.
Bij de voordeur zijn ze volop in bloei en bij het kasteel zie je de eerste knoppen van de stamroos uitkomen.Dan nog als laatste, de moestuin begint nu ook vorm aan te nemen.
Sinds eind mei hebben we cherrytomaat planten , courgette en pompoenplanten staan en dit alles dankzij lieve vrienden.


Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007