Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Sneeuw op Digoine, jachthondenhuis en Maison de Brenet bijna glasdicht

05/12/2010

Het jachthondenhuis daterend rond 1810 volop in de renovatie.
Het huis wordt in de loop van 2011 verhuurd als gite voor 2 personen.
In de aanbouw zie je de nieuwe raampartijen


Er zijn bergen verzet.
Jan Paul is weer 2 weken bij ons geweest en die extra hulp heeft veel resultaat gegeven.

Het doel was het hele huis ´hors d´eau et hors d´air´ of te wel glas en waterdicht te krijgen.op de eerste foto zie je een klein stuk uitbouw.
deze geeft een beter beeld van al het werk
de nog open ruimte in de gevel wordt dichtgetimmerd met hout, hier achter komt de trap.


Het plaatsen van de ramen en alle openslaande deuren van de uitbouw gaat niet zomaar.
De scharnieren van alle ramen en deuren moeten vervangen worden, die waren erg lelijk glimmend goud kleurig wat totaal niet met het jachthondenhuis klopt.
Voor de ramen van de hele uitbouw van de eerste verdieping (de toekomstige badkamer met dubbele douche) moesten er allemaal ondersteunende balken en afwerk latten gemaakt worden.


De andere zijde van het jachthondenhuis met balkon, net niet op de foto te zien, iets meer naar rechts zijn de natuurstenen muren en de natuurstenen trap gebouwd. de ramen boven de openslaande deuren moeten nog geplaatst wordenVeel werk, vooral omdat dit uit ruwe eiken planken gehaald moest worden waarvan nog een redelijke voorraad achter de chambres d´hotes onder een afdak liggen.
Stapels ruwe planken werden naar de schuur gebracht en daar werd het puzzelen want voor elke plank die ze nodig hadden gold:
Bast er af, meten, uitdenken, soms plan herzien omdat de maatvoering niet klopte met wat ze wilden, op maat maken, 2 x behandelen tegen schimmels en insecten. etc met als resultaat fraaie eikenhouten afwerking rondom de raampartijen met als leuk detail :
Het is hout van onze eigen bomen, zelf omgezaagd en naar de houtzagerij gebracht.
Elke avond werden er zo verschillende schetsen gemaakt van constructie problemen voor de volgende dag en de volgende ochtend gingen ze ermee aan de slag..


detail van de bovenverdieping. De ruimte met alle ramen achter het balkon wordt een riante badkamer.


Het resultaat is erg mooi.
op de eerste etage van de uitbouw:
7 raampartijen en 1pui van dubbele deuren zijn op de 1e etage van de uitbouw gemonteerd en nog belangrijker ook helemaal netjes afgewerkt.
Zelfs de eikenhouten vensterbanken , die onderdeel van de constructie zijn, zijn al geplaatst.
Op de begane grond van de uitbouw:
3 ramen boven het toekomstige keuken met een eikenhouten vensterbank van 4 meter lang en 20 cm breed, gemaakt uit 1 stuk hout. Ze waren er heel trots op.
1 x een pui met 4 openslaande deuren voor de schaduwzijde van de uitbouw
en1 x een pui met 4 openslaande deuren plus nog 1 x een pui van 2 openslaande deuren voor de zonzijde van de uitbouw. De zijde die uitzicht geeft op het meer.
Nu nog een paar bovenramen voor boven de puien en 1 pui te plaatsen.

Het uitzicht vanaf het balkon is trouwens veel beter geworden omdat we een 3 tal bomen hebben omgezaagd waardoor je nu prachtig zicht op ons meer hebt.
Het koste begin november in totaal 1 zondag middag met de kids als extra hulptroepen. Julius zorgde voor het opbranden van alle takken, Annabelle haalde met een kruiwagen alle gezaagde stukken hout op en stapelde ze netjes tussen 2 bomen en David verzamelde dan weer blokken dan weer takken. Leuk werk, in een middag waren er 3 bomen weggewerkt.

Terwijl Matt en Jan Paul volop aan het jachthondenhuis werkten, had ik elke ochtend het zelfde ritueel van papiermassa wegwerken en problemen oplossen.
Zo had ik in die ene week , elke ochtend ergens anders een afspraak.

Tussen de bedrijven door hebben we het zwembad schoongemaakt en opgeborgen, de laatste narcissen en tulpen gepoot.
Toch de schaakstukken van het buiten schaakspel veilig in het kasteel neer gezet.
Heel veel snoeiwerk gedaan rondom het jachthondenhuis.
Uit het oude zwembad voor de jachthonden alle boomstammen en takken weggehaald en opgeruimd
Weinig mensen weten waar dat zwembad is, het ligt verlaagd voor het jachhondenhuis, een stenen bak van 4 bij 14 meter met nog een tweede kleinere bak waar het water uit een bron in liep. Als je de toegangspoort door bent is het gelijk aan de rechterkant achter een dikke bossage van Meidoorn.
Nu dat het jachthondenhuis gezien mag worden, zijn we ook het zwembad aan het opschonen.
Vroeger werd het gebruikt voor de jachthonden als ze smerig van de jacht kwamen moesten ze daarin ´schoon zwemmen´ zal ik maar zeggen.zo zag het er uit vanaf 27 november .


En wat heb ik me op de hals gehaald door in de vorige email te beginnen over de winter en schoolbussen perikelen.
Want net als in Nederland en andere landen in Europa is de winter hier veel te vroeg begonnen.


een waar sprookje op Digoine, de sneeuw is echt gearriveerd.


Vrijdag 26 november begon het goed, een beetje sneeuw, de bus van David kwam wel, de college bus niet. Ik heb Julius en Annabelle een uur later met de auto naar school gebracht.
Zaterdag in de loop van de ochtend begon het fors te sneeuwen en sind die dag zijn wij in een prachtig besneeuwd landschap beland.

Zaterdag avond kwam de gemeente tractor met sneeuwschuiver tot aan het toegangshek de oprit schoon schuiven.
Het klinkt misschien raar maar ik vind het altijd een gezellig gezicht, een echt winter gevoel.
Afgelopen maandag kwamen beide schoolbussen niet, ook toen hebben we de kids weer voorzichtig met de auto naar school gebracht.
Dinsdagochtend bussen kwamen gewoon, het was koud -13.
´s middag kwamen Julius en Annabelle vervroegd om 15.00 uur met de schoolbus naar huis ivm verwachte extra sneeuwval (bleef uit overigens)
David zijn bus reed gewoon normale tijd.
Donderdag ochtend ging goed, kinderen waren om 8.10 met de schoolbussen op weg naar school.
Donderdag middag was een drama. Het was ´ s middags weer fors gaan sneeuwen maar men had niet besloten om de schoolbussen vervroegd te laten rijden.
Ik denk dat ze het niet meer durfden omdat ze alle kinderen ten onrechte op dinsdagmiddag vroeg naar huis hadden laten gaan.
Hoe dan ook.... de schoolbus van David had in Mardor kinderen afgeleverd en had daar zo geglibberd dat hij weigerde om van de doorgaande route Couches /St. Emiland af te wijken. Hij kwam niet naar ons toe, we konden David in St. Emiland op halen.
Matt vertrok met de auto naar St Emiland en bleef daar wachten omdat we dachten dat Julius en Annabelle ook daar afgeleverd zouden worden.
Ik was met de bolderkar (om zware schooltassen in te zetten) naar het Mariabeeld gewandeld voor het geval de college bus toch zijn normale route zou rijden.
Uiteindelijk kwam de college bus toch gewoon bij ons stapvoets door de dichte sneeuwbuien aanrijden.
Een half uur te laat. De chauffeur vertelde dat de kleine wegen een ramp waren en hij zei ook alvast dat hij morgenochtend, vrijdagochtend, niet van plan was om te gaan rijden.
AFijn, we zijn naar huis gewandeld, hebben Matt gebeld dat hij voorzichtig naar huis kon komen.


Zicht op de voorweide na de zoveelste sneeuwbui.


Vrijdag ochtend zijn we toch gewoon vroeg opgestaan, want als de bussen niet zouden rijden, dan zouden we toch proberen ze naar school te brengen.
Gaat het toch om kwart voor 8 volop sneeuwen en zo bleef het de hele ochtend. Kids helemaal blij.
Om 9 uur belde ik de scholen. Op de lagere school was maar de helf van de kinderen gekomen. Op het college waren er nog minder . In de klas van Julius en Annabelle waren er vrijdag 8 kinderen , normaal 26. Er werd geen les gegeven en onze kids ? ...... die bleven thuis en hebben de hele dag in de sneeuw gespeeld.

Af en toe is dat niet erg, het zijn zulke lange dagen voor hun. Ze stappen momenteel in het donker ´s ochtends in de schoolbus en komen in het donker weer thuis.

Het beleid t.a.v. het sneeuwvrij houden van de wegen is deze winter verandert.
Ik weet niet of dat per provincie verschilt maar hier is het nu zo dat vanwege bezuinigingen de D-wegen in het weekend niet meer sneeuw vrij worden gehouden, ook de zoutwagens komen niet meer langs. Dat houdt dus in dat het voortaan bij sneeuw en dergelijke op maandagochtend een ramp is want zelfs de doorgaande route Couches/Autun is een D-weg..
Ook schijnt het zo te zijn dat voortaan de 2 baans wegen niet meer continue sneeuw vrij gehouden worden. 1 baan houdt men schoon , de 2e baan wordt eens in de 8 uur de schoon geschoven of zout gestrooid. ik ben benieuwd hoe lang ze dit gaan volhouden, volgens veel mensen kan het gewoon niet.

Ondanks de sneeuw zijn we toch veel op pad geweest en hebben na een dag tegels kijken, omgebruikelijke maar fraaie wandtegels voor de badkamer besteld.
De laatste geisoleerde panelen gehaald die bestemd zijn voor een plafond constructie van het balkon in de aanbouw..
Een houtdraai machine gekocht met een set extra lange beitels en een kopieerder. Deze machine wilde Matt altijd al kopen, hij had er echter nooit een geldig excuus voor om hem aan te schaffen. Nu wel, namenlijk voor het maken van de trap van het jachthondenhuis Hij heeft tussen elke trede een rond stuk eiken nodig om daarmee de as/spil van de trap op te bouwen. Uitleg en tekening volgt te zijner tijd. Met het extra onderdeel, de kopieerder kan dat moeiteloos. Het was of een apparaat kopen of voor de zelfde kosten het werk uitbesteden. Doen we toch liever het eerste, dan houden we er ook nog een fraaie machine aan over.

We zouden graag voor 19 december (dan hebben de kids de kerstvakantie ) het volgende willen bereiken : alles glas en water dicht (dat betekent het plafond van het balkon, nog een 6 tal ramen en eigenlijk nog een hele pui van 1 van de zijdes van het gebouw, maar die tel ik maar even niet mee) ....ENNN alle buitenmuren van de uitbouw voorzien van de cederhouten betimmering en daar is nog heel veel voorbereidend werk voor nodig. We gaan ons best doen.

Door de kou hebben we nu wel een vast ochtend ritueel.
Ontbijten en proberen de kids op school te krijgen als het niet gaat met de schoolbus dan maar met de auto.
Honden, poezen en paarden eten geven.
We zijn Titan en Troy met de kou extra gaan bijvoeren met biks, appeltjes en wortels en over de dag verdeeld 4 balen hooi, vervolgens water bak van de paarden met hakbijl kapotslaan en ijs eruit scheppen.
verder 3 kruiwagens hout halen voor de 2 houtkachels, koffie drinken en dan buiten aan de slag, dat is dan rond 9 uur.
Zo moeten we toch aardige dagen kunnen maken.


foto genomen aan het begin van de week met toen nog maar een klein laagje sneeuw.
Onze vriendjes zoals we ze noemen, Titan en Troy hebben het prima in de sneeuw. Het zijn jonge Percheron trekpaarden, net 3,5 jaar oud, gekocht toen ze een half jaar oud waren.
We noemen ze momenteel wollie en bollie omdat ze zo een dikke zachte wollige vacht hebben. Het moet ook want ze zijn ook ´s nachts buiten.


Is het koud ? ja het is best frisjes maar met extra lagen aan komen we een heel eind en het is natuurlijk wel een prachtig sprookje waar we in wonen.Als laatste: Onze vriendjes hebben sinds een maand weer buren. De koeien van Jean Noel.Ook zij worden met de kou fors bijgevoerd. 2x per dag komt Jean Noel met de tractor met een aanhanger met hooi langs op de oprit. Op de bodem van de aanhanger zit een soort lopende band die de grote hooi rol in de aanhanger langzaam afrolt, vervolgens wordt met een soort spuitarm los hooi langs de rand van de weide gespoten zodat alle koeien er goed bij kunnen.
Op zo een moment hollen de koeien op het hardst.
Erg leuk om te zien en wat fijn dat onze buurman zo goed voor zijn dieren zorgt.

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007