Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Zal de kachel branden? Maar eerst: de bougie party

15/07/2007
Hallo allemaal,

Oh, een weekmail van 4 weken, dat betekent dat het weer echt hoogseizoen is.
We hebben het druk, druk, veel koken en we hebben heel veel onweer gehad waardoor heel veel avonden de computer uit moest. En vooral ´s avonds laat typ ik de weekmail.
Daarnaast waren we druk met allerlei papierwerk en instanties ivm de vissers maar daar over in de volgende mail.
Hoe dan ook, ik ben er weer

Eindelijk is het weer opgeknapt, na bijna een maand kwakkelen met ontzettend veel onweer en plensbuien is het weer omgeslagen en hebben we de gebruikelijke 30 graden.
Overal in Frankrijk was het onstabiel. In Normandie en Bretagne is het heel koud geweest en bij ons was het ook geen feest. In de bergen zijn boven de 2000 meter regelmatig sneeuwbuien geweest
De houthakker, Jean Pierre, zei het nog vorige week. ´De maanstand verandert vandaag en dat betekent vanaf vandaag een omslag in het weer voor langere tijd´ (volgens hem dus)
Ik hoop dat hij gelijk heeft.
Gelukkig maar dat het goed weer is want vooral onze buurboeren hebben erg veel last van het mindere weer. Normaal is het hooi de derde week van juni al binnen en kunnen ze vaak eind juli nog een keer hooien. Nu zijn ze sinds gisteren pas voor de eerste keer aan het maaien.
Het hooi hoeft hier maar 1,5 dag te drogen en dan kan het al in balen geperst worden.
Het matige weer heeft ook gevolgen voor de wijnoogst. Normaal gesproken is de wijnoogst in de Bourgogne midden september. Maar door de in verhouding zachte winter zijn de druiven ranken veel vroeger uitgelopen, is de bloei veel eerder gekomen en zijn de druiven eigenlijk al goed. Ze moeten alleen nog rijpen en kleuren en daar hebben ze de zon voor nodig. De laatste berichten zijn dat de oogst al in de 3e en 4e week van augustus wordt verwacht. Zaterdag 14 juli wordt er weer op een aantal locaties gecontroleerd en wordt de periode van de pluk bepaald. Het wordt dus vroeg dit seizoen.

De kids hebben ook vakantie. De afgelopen maand hadden we alle feestavonden van school, sport etc. Want dat wordt hier groots aangepakt met toneelstukken , demonstraties enz.
Julius had de hoofdrol in een toneelstuk op school en deed het geweldig, Annabelle had een dans demonstratie enz.
Het was een heel gepuzzel om dat allemaal te combineren met onze kooksessies maar het is ons inziens goed gelukt.
David en Annabelle hebben we net opgehaald van een weekje kamp (Colonie de Vacances) in een dorpje verderop. Het is in Frankrijk als werkende ouder heel gebruikelijk dat je je kinderen op vakantie stuurt naar een Colonie waar bij je de keuze hebt uit allerlei thema´s. David is met zijn Nederlandse vriendje van zwemles naar ´nature en herbe´ geweest. Wat doe je dan: van hout een bootje maken, sporen zoeken, boomhut bouwen, leren vissen, veel in het bos bezig zijn, veel spelletjes, goed eten. Ze waren total loss. Gistermiddag hebben ze 2,5 uur bijgeslapen.
Annabelle is op ´Poneys ´ geweest. Halve dagen met poneys bezig zijn en voor de rest allerlei andere leuke dingen. Zij was, net als vorig jaar, met haar 2 beste vriendinnetjes op kamp.
Ik vond het wel weer wennen hoor want David is natuurlijk nog maar 6 en voor het eerst een week weg zonder ouders, ik vind het een prestatie.
In die week mocht Julius 2 nachten logeren bij het broertje van het vriendje van David, 50 km verderop
Dus.............. voor het eerst in 4 jaar waren wij 2 dagen zonder kinderen. Het was heerlijk. Ook nu ze weer thuis zijn hoor al zijn ze natuurlijk zwaar chagerijnig en moe.

Julius breng ik vandaag met zijn vriendje naar een Colonie in de bergen. Helaas 2 uur heen en 2 uur terug, daar heb ik me flink op verkeken. Gelukkig gaat de moeder van zijn beste vriendje (waar ik prima mee kan opschieten) ook mee.

We hebben het druk omdat we naast de chambres d´hotes activiteiten ook graag aan de kamer van Julius werken.

Al het behang is van de muren, het steenwerk rondom de ramen is schoongekrabd (heeft Julius heel veel bij geholpen).

De plafondbalken waar de bijen zaten zijn schoongekrabd.
Ondertussen waren er weer nieuwe honingraten ontstaan tussen de balken.
Het gat waar de bijen doorheen kwamen is dichtgemetseld.

Een extra deel van het plafond is gesloopt en weer voorzien van gipsplaat. Tegenwoordig huren we daarvoor een apparaat waardoor het een stuk makkelijker is.

Al het oude electra is gesloopt, al het bikwerk voor het nieuwe electra is gedaan, de oude verwarmingselementen zijn weggegooid.

We moeten nu nog een klein stukje plafond afsteken en dan wordt het stucen geblazen. En toch valt het weer tegen want het plafond is toch slechter dan we dachten.
Maar ja we zijn al weer aan het opbouwen.

Inmiddels hebben we prachtige gordijnstof gevonden waarvan een goede vriendin van ons weer gordijnen gaat maken. Juultje had al die tijd nog ´krijgertjes´ (gekregen gordijen, 2 dezelfde en 1 raam heel andere stof) dus ook dat zal fors opknappen. Het is donkerblauwe stof met een soort touwkoord erdoor . Precies iets voor Juul omdat hij van alles houdt wat met piraten en schepen te maken heeft.

Als het meezit kunnen we volgende week in etappes gaan stucen en de ramen aan de buiten zijde gaan aflakken, want al gaven ze bij de verfboer 5 jaar garantie, het is nu na 3 jaar weer hard nodig.
Dus dit jaar moet ik 24 raampartijen nalopen en aflakken.


Julius aan het bikken, gipsplaten aanbrengen en de ravage in de kamer


Naast deze activiteiten hebben we ook nog wat werk aan het kasteel verricht.
Het raam boven de kapel is nu ook gesloopt. Eigenlijk was het niet veel meer, metalen platen, wat glas werk, een bij elkaar geraapt rommeltje
Matt heeft een houten vloertje gemaakt boven de kapel waardoor hij redelijk gemakkelijk aan het raam kan werken.
Het raam is nu afgedekt met plastic. Volgende fase is het metalen frame werk in de hamerite zetten.
Ook het glas en lood in het kleine torentje baart ons zorgen. Het lood is niet al te best meer waardoor we bang zijn dat we van de winter meer schade gaan oplopen.
De stenen middenstijl was gebroken en gevaarlijk omdat hij naar beneden zou kunnen vallen. Samen met een vriend heeft Matt de stijl losgekregen en naar beneden laten vallen.
Het onderste paneel van het glas en lood is er nu ook uitgehaald. Het overige glas en lood is vrij moeilijk om weg te halen. Momenteel hebben ze het gefixeerd met plakband zodat de wind minder zijn gang kan gaan.


reddingsactie glas in lood

verwijderen middenstijlOndertussen besteed ik een groot deel van de dag op de droogzolder want ik was toch echt weer vergeten hoe een grote bergen was wij in het hoogseizoen hebben.
Het drooggedeelte hebben we weer in zijn geheel in gebruik genomen. Alle werk attributen zijn opgeruimd.

Matt heeft zijn lier voor de landrover binnen. Het is voor ons een belangrijk werktuig in het bos. Hiermee kan hij bomen onder tractie zetten en op een veilige manier bomen, die op een moeilijke plek staan, omzagen. Het is een zware professionele lier met afstandbediening waardoor Matt aardig self-sufficient is. Het hele gebeuren inclusief bumper hebben we uiteindelijk in Engeland besteld omdat dat ondanks de verzendkosten het nog steeds een stuk goedkoper was. Maar ja dan krijg je te maken met het franse afleversysteem. We hebben ervan genoten!
Het waren in totaal 3 pakketten en 1 pakketje per gewone post.
Eerste pakket kwam binnen op zaterdag met een pakketjesbedrijf. Nee, ze hadden geen 3 pakketten maar zei de beste man door de weeks rijden we 2x per dag deze route dus wie weet maandag of dinsdag. Maandag niks, Dinsdag ja, hoor weer een ander pakketjes bedrijf met.......... 1 pakketje. Een alleraardigste meneer die ook weer zei dat hij geen idee had waar het laatste pakket was.
Woensdag, het pakketje per post komt binnnen en zowaar 2 dagen later kwam het laatste pakket binnen. Logistiek gezien een nachtmerrie maar wij vonden het wel gezellig zo.
Wat bleek, er misten nog onderdelen, die weer besteld en ja hoor een week later weer een pakketje. Gelukkig zijn we gewend aan dit soort acties.
Matt weet alles van renovatie en onderhoud mbt gebouwen maar is een ramp met auto´s maar tot op heden gaat het goed. Hij ligt met veel plezier onder de auto en mompelt regelmatig dat het goed gaat. Volgens mij is hij zelf ook verbaasd. Inmiddels is hij al een aantal halve dagen bezig en het werk vordert.

Iets anders wat we ook aangeschaft hebben en waar ik heel blij mee ben, is een goede houtkachel voor onze bovenverdieping. Kachels koop je in de zomer omdat de bedrijven ze dan kwijt willen omdat de nieuwe collectie er in het najaar aan komt. Wij maken daar dankbaar gebruik van en hebben een forse korting kunnen bedingen op een geëmailleerde Godin houtkachel. Heel belangrijk is dat we hem niet zo vaak hoeven bij te vullen. Want tja dat hout moet elke keer wel naar boven gesjouwd worden.
Tot op heden hebben we geen verwarming boven gehad. Overigens staan er in de verschillende slaapkamers oude, niet aangekoppelde, cv-elementen in de slaapkamers naar ons te grijnzen. Ze waren onderdeel van een oud systeem wat Matt bij aankomst in Frankrijk gelijk gesloopt heeft. Toch was het gemeen, wel cv elementen, geen warmte, wel veel kou.
Inmiddels staat de nieuwe aanwinst onder de kapstok bij de trap. Fase 1 is volbracht. Maar......... ik geloof pas echt dat we van de kou af zijn als hij boven geïnstalleerd en wel op onze kamer staat.
We gaan eigenlijk het zelfde systeem doen als in de chambres d´hotes. Ook daar hebben we maar 1 (veel kleinere) houtkachel. In de winter als het fors koud is hebben we alle deuren open staan van de andere kamers en houden we daarmee de kou uit de bovenverdieping. Bij ons hoeft het boven ook geen 20 graden te worden.
Ik ben blij als we gewoon ons bed uit kunnen stappen zonder dat we rillend over de gang lopen op weg naar een warme douche.
Het rookkanaal is al helemaal klaar dus ik ga er in geloven.
Het staat hoe dan ook hoog op mijn prioriteiten lijstje wat voor de winter af moet zijn.

Afgelopen maandag ben ik naar een bougie party geweest. Klinkt spannend, was het niet. Het is net als een tupperware party maar dan met kaarsen, kaarsen standaards en accessoires.
Ik had er helemaal geen zin in maar ik was gevraagd door Nathalie, de houthakkers vrouw. Ze had niet veel mensen en of ik alsjeblieft een half uurtje aan het eind van de middag langs wilde komen.
Liever niet maar aangezien zij een percentage van de opbrengst krijgt ben ik toch gegaan. Ze hebben het niet ruim, 4 opgroeiende dochters, ze kunnen elke euro gebruiken.
Van te voren had ik met Matt afgesproken dat ik dan maar iets zou kopen ook al zou het afgrijselijk zijn.
Nou het was allemaal erg lelijk. Uiteindelijk ben ik heel goed geslaagd.
Ik heb 2 melkglazen potten gekocht. Daarin gaat een zwart metalen pot waarin allerlei afrikaanse olifanten en giraffen uitgesneden waren. Daarin gaat een speciale kaars, want alleen bij hun kaarsen garanderen ze dat alles goed gaat. Als het kaarsje brandt bewegen de olifanten en giraffen. Ontzettend kitsch, ontzettend frans tuttig en misschien is het uiteindelijk nog wel redelijk omdat het zo lelijk is.
Tot overmaat van ramp waren alle kaarsen ook nog geurkaarsen die ontzettend veel parfum afgaven. Niet echt wat we willen. Dus na lang dubben en wel 30 geuren geroken te hebben heb ik de meest milde vorm gevonden.
Ben ik er blij mee? Niet echt, maar ik heb een goede daad gedaan denk ik. En de kids vinden de kitsch kaarsen vast geweldig.Over 2 weken ben ik de gelukkige eigenaar.

Door al het natte weer hebben we de figuren in de grote voorweide niet kunnen maaien.
Gisteren heeft Jean Noel voor ons in 10 minuten alles gemaaid. Wij zouden er met de bosmaaier een aantal dagen over hebben gedaan.
Ik weet niet of hij het hooi op komt halen maar dat zien we dan wel weer.Ik ga nu Juul zijn papieren klaarmaken en tas pakken. Vanmiddag op pad.
Als het goed is volgende week weer een email, ik ben benieuwd hoe ver we dan met Juul zijn kamer zijn.

Fijne zondag
jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007