Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Rechterdak dicht , de tailleur de pierre komt

12/03/2010
Hallo allemaal,


Het heeft afgelopen donderdag weer gesneeuwd.
Onze vriendjes Troy (links) en Titan (rechts) hebben er geen last van.
Het zijn jonge franse trekpaarden die we gekocht hebben toen ze 6 maanden oud waren. Vooral Titan wordt een enorme kolos, in april worden ze allebei 3 jaar.


Het is afgelopen 10 dagen (begin maart)redelijk weer geweest.
Er werd door Matt en Jan Paul volop gewerkt aan het rechter lage dak van het jachthondenhuis.

(Het jachthonden huis (Maison de Brenet) staat midden op het landgoed met prachtig uitzicht op ons meer. In 2011 is het beschikbaar als vakantiehuis.)

Ik verkijk me altijd op de hoeveelheid werk die er in een bepaalde klus zit.
In dit geval, panelen op het dak, randen dicht purren, daklatten erop, overstekken voorzijde achter zijde zijkant, de nok met grijze folie afplakken en ga zo maar door.
Als je het zo opschrijft lijkt het een dag werk, het werd een week.
Vorige week zaterdag moesten er alleen nog een aantal daklatten en speciaal folie bij de overstek en we zouden dakpannen kunnen leggen.in het zonnetje, Matt en Jan Paul werken aan het rechter dakdeelOndertussen had ik zat te doen:
-een heel stuk terrein rondom het jachthondenhuis is helemaal vrij gemaakt van bramen.
Aan het dak werken is namelijk een klus voor 2 personen, soms 3 personen. Door in de buurt te zijn kan ik waar nodig helpen.
- In totaal 60 pakketten dakpannen , die langs het pad staan, in de landrover opstapelen en bij het huisje op pallets zetten.
- Er was een andere grote klus :
het klaar maken van de chambres d´hotes, vorig weekend kregen we voor het eerst sinds eind oktober weer gasten (we zijn de wintermaanden meestal dicht)

Jan Paul vertrok vorige week zaterdag, Matt zijn vader arriveerde diezelfde dag en sinds die dag werd het weer erg koud, het vroor gestaag, de temperatuur overdag was niet boven nul.. Daarbij heeft het van zaterdag tot en met woensdag hard gewaaid, continue 75 km per uur en dat is best een forse wind


In de planning stond het vast metselen van de balken constructie van het net geplaatste zijdak in de muur. Met de kou was dat echter niet mogelijk
Een andere prioriteit was natuurstenen blokken uitzoeken en ophalen.

We waren namelijk gebeld door de ´tailleur de pierre´, monsieur Romero. Hij is de steenhouwer die we al in december hadden gevraagd om een stenen doorgang te maken vanuit het oude gedeelte van het jachthondenhuis door een 45 cm dikke muur naar de uitbouw toe.
Door het koude weer kon hij telkens niet komen. Maar nu........... hij belde en kon als het ons uitkwam vanaf afgelopen woensdag een paar dagen bij ons komen werken. Leuk vooruitzicht, weer een spannende fase voor het jachthondenhuis.

Dus in plaats van metselen werd het grote natuurstenen blokken uitzoeken die naast ons huis staan.


prachtige stukken steen, ze zijn ooit in gebruik geweest als stenen tussenspijl van een stenen kader van een raam.
De onderste steen heeft aan beide zijde een gezicht.


Alle stukken natuursteen zijn afkomstig van de voormalige ruine die naast ons huis stond en waar nu nog 1 deel van staat.
We hebben deze ruine een aantal jaar geleden af moeten breken en hebben alle grote natuurstenen blokken van de constructie op pallets naast het huis geplaatst, met het idee dat we ze wel ooit weer zouden hergebruiken voor o.a. het jachthondenhuis.
Daardoor waren ze in de loop van de jaren compleet overwoekerd met bramenstruiken. Een middag bramen snoeien en de enorme blokken steen waren zichtbaar geworden.
In een paar uur tijd hadden Matt en zijn vader een constructie van steigerdelen in combinatie met een lier op de aanhanger gebouwd.
Bij het uitproberen bleek echter dat doordat de opbouw op de aanhanger niet hoog genoeg was, de blokken niet hoog genoeg opgetild konden worden met als gevolg dat de steigerdelen kromtrokken. In principe is er altijd een oplossing voor een probleem. Ook hier. Na een aantal aanpassingen en een extra verdieping op de steiger geplaatst te hebben gingen ze opnieuw aan de slag.takelen van 1 van de lateien op de aanhanger


Deze keer ging het goed. Zware kettingen in combinatie met een handlier zorgden ervoor dat lateien en grote blokken stuk voor stuk opgeladen konden worden.


We hebben inmiddels 3 trekhaken op de landrover, waarvan 1 aan de voorzijde
Matt gebruikt deze manier van rijden met een aanhanger graag, zo heeft hij beter zicht op wat er gebeurd.


Met de landrover en aanhanger vertrokken ze via de toegangspoort, richting het jachthondenhuis, lossen en volgende lading halen.
De steen houwer zou voorlopig aan het werk kunnen gaan.

Dinsdag middag hebben we toch besloten om de laatste daklatten, de speciale folie en de pannen te gaan leggen van de rechterzijde van het jachthondenhuis.


[

Tiger, onze kater, is erg nieuwsgierig en erg dol op Matt.
Dus.... als Matt op het dak is en de kat dat ziet klautert hij alle soorten trappen op en ook weer af .De wind in combinatie met de kou zorgde ervoor dat we er uitzagen als Michelin mannetjes. Laag over laag, dikke jas. Zonder muts en handschoenen gingen we echt de deur niet uit Via de aan de andere kant opgebouwde liftschaft werden alle pannen naar boven gebracht en op het dak getild.En..... woensdag avond was het zover, het rechterdeel van het jachthondenhuis heeft eindelijk een echt dak... met dakpannen !Het jachthondenhuis komt weer tot leven.Tja en toen ging het, volgens vast gebruik als we met dakpannen bezig zijn, weer sneeuwen....... Het weerbericht had alleen maar enkele vlokken aangegeven. Ze hadden het weer fout, het was helemaal wit en koud1 van de dakramen met stenen decoratie aan de voorzijde van het kasteel


De tailleur de Pierre, Victor, belde donderdag ochtend op dat hij niet kwam, de wegen waren te slecht.
Niemand was er op voorbereid, ook de zoutwagens niet.
Vrijdag ochtend was het -9 en vroor het de hele ochtend door.
Victor, de steenhouwer, kwam wel, het was lekker zonnig en uiteindelijk was het ´smiddag prima weer om te werken.
Nog steeds ligt er overal sneeuw, we negeren het maar, we moeten toch door.

Ook deze week hadden we het naast de dak perikelen en de steenhouwer nog andere dingen te doen.
- De website is voorzien van veel fraaiere foto´s , ook heeft onze wizzard webmaster de foto pagina aangepast, heel blij mee!

En 14 maart ??
Dan is het DE DAG !!!!
De eikenhouten constructie waar de hele winter aan gewerkt is moet morgen geinstalleerd worden.
We hebben extra hulp Matt, Matt zijn vader, Jan Paul komt vandaag aan, Roy (engelse vriend), Nico van verderop en ik.
Daar moeten we het meedoen , hopenlijk komen we een heel eind.

En de kids ? Die hebben beloofd om morgen mee te helpen door voor ons te zorgen, koffie, thee, lunch , gereedschappen te halen
Het wordt een spannende dag !
Nu maar hopen dat het weer daadwerkelijk meewerkt.


Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007