Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Van alles over onze dieren en ongewone dieren

07/06/2013
Zo dat is een tijd geleden, niet dat er niks gebeurd, het is gewoon omdat de dagen cq weken veel te snel omgaan. En zo zijn we al weer halverwege juni beland.
Met eindelijk lekker weer


De duiventil op de binnenplaats


Het middenperk op de binnenplaats is dit voorjaar op de schop gegaan. We hebben de witte rozen en de lavendel opgegeven. Volgens Francoise, onze buurvrouw, kon het ook echt niet; ze heeft herhaaldelijk verkondigt
´we zijn hier niet in de Provence, lavendel hoort hier niet´ we zijn het nu met haar eens, na al die keren herplanten hebben we het opgegeven.
En wat heeft zij inmiddels in de tuin staan ........... lavendel
Met dat verschil dat het bij haar wel mooi groeit en bloeit.

Wij gaan dit jaar proberen of de Hortentia Annabelle het vol kan houden in de zon met voldoende water geven.
Deze plant bloeit op eenjarig hout en heeft dus geen last van late vorst waardoor onze andere hortentias nooit bloeien
We hebben er 10 in het middenperk geplant, tot nu toe gaat het goed
Het oranje havikskruid is in iedergeval een groot succes en een goede woekeraar, daar houden we van.


Vanuit de duiventil op de eerste verdieping heb je prachtig zicht op de binnenplaats en kan je gelijk zien dat we alle steunpalen bij de platanen hebben weggehaald. In eerste instantie vonden we het erg kaal met alleen die iele boomstammen, we zijn er nu aan gewend, het heeft het maaien een stuk makkelijk gemaakt


doorkijk vanaf de duiventil met stenen kaders van de duiventil op de voorgrond


Eindeljk is sinds een week het mooie weer gearriveerd.
De maand mei was verschrikkelijk nat en koud, volgens meteo france is het sinds 70 jaar niet zo slecht geweest. Ze hadden het er zelfs over dat er na 9 maanden winter het voorjaar gearriveerd is. Er werd 2 weken geleden op 1700 m in de Alpen en de Pyreneen geskied ook dat gebeurd bijna nooit. Wij hebben tot 2 weken terug de houtkachel elke dag aangehad en afgezien van heel af en toe een redelijke dag was het heel ongewoon slecht weer. De natuur loopt inmiddels 3/4 weken achter wat vooral gevolgen heeft voor de wijngaarden.
In mei zagen we tussen Chagny en Nolay hele stukken lagere wijnvelden in het water staan. De wijnoogst verwachten ze op dit moment op begin tot half oktober, afhankelijk van hoe het weer en de wijnranken zich gaan herstellen.
De wijnboeren maken zich grote zorgen over dat tijdstip en de opbrengst van de wijnranken.

Onze vriendjes,de Percheron trekpaarden Titan en Troy hebben de hele maand mei in de weide bij het meer gestaan Deze weide blijft veel droger maar is ondertussen volledig kaal gegeten. Gelukkig hadden we voor de winter meer dan genoeg hooi ingeslagen zodat we een een extra maand door konden voeren.
De weide voor het kasteel waar ze normaal altijd vanaf begin mei staan was veel te nat die zou in een dag compleet kapot getrapt worden.
Nu brengen we ze sinds kort weer elke ochtend naar de weide voor het kasteel, het is veel gezelliger om ze hier dichtbij te hebben. De eerste paar keer ging het niet makkelijk, ze waren niet te houden en denderden met touw en halster er vandoor.
Inmiddels zijn ze weer gewend geraakt aan het loopje en zolang we ons aan het ritme van ´ochtends ophalen en ´smiddag terugbrengen houden, gaat het goed
Van de week haalden we ze pas in de middag op bij de kale weide en dan is het gelijk weer bal met bokkende en rondrennende vriendjes. ook leuk maar niet handig


De terugweg is hoe dan ook een makkie, met volle buiken lopen ze sloom achter je aan.Wonderen gebeuren, er is echte vrede ontstaan tussen Napoleon, onze Teckel en Tiger, onze kater al moet hij wel ondervinden dat je baas boven baas hebt. Tiger valt hem regelmatig lastig.Toch zoekt Napoleon alias Nappie het ook op want het mandje waar hij op de foto in ligt was bedoelt als extra poezenmandje, gekregen van een lieve vriendin. Nappie heeft het zich toegeeigend als 2e slaapplaats, ook al betekent dat dat hij onder Tiger zijn slaapplaats moet slapen.
Floortje en Napoleon gaan prima, die sliepen afgelopen winter naast elkaar achter de houtkachelNappie leert nog steeds.
Paarden worden langzaam maar zeker ook acceptabel, zolang ze maar niet rennen ......... Als ze in de weide staan gaat het goed, brengen we ze naar de weide en gaan ze rennen dan gaat het mis en zien we Nappie door het hoge gras achter de paarden aan racen. Bloedlink want vooral Troy zet dan de achtervolging in op Nappie, Troy ziet Nappie wel in het hoge gras maar Nappie ziet niets aankomen vanwege het hoge gras.
Het houdt in dat zodra wij de paarden ´sochtends ophalen, Nappie in huis moet zijn of vast aan een lijntje totdat de paarden rustig grazen.
Dat lukt niet altijd en dan zijn we maar weer blij als hij er nog is.Afgelopen weken hadden we vreemde ´gasten´ op het terrein
Een er van was de HOP,in het frans Huppe Fasciée een prachtige vogel die we nooit eerder hadden gezien. We zien ze, het zijn er namenlijk 2 de laatste paar weken dagelijks in een van de grasvelden wroeten. Op de grond valt hij niet zo op maar vooral als hij/zij vliegt is het een prachtige verschijning. Ook al heb ik mijn camera heel veel bij me, het is nog niet gelukt om ze tjdens het vliegen te fotograferen
Ze hebben een prachtige kuif die meestal plat gedragen wordt, de snavel is lang en een beetje plat.
Onze enige angst is dat onze Tiger een van de 2 te grazen neemt want dan is zo een HOP toch maar Hop,slik weg, het zou echt zonde zijn.En dan hadden we nog een ´ongewone gast´.
Een zandhagedis, hij stond doodstil in ons huis in de chill room met de bek open met Tiger en Floortje op veilige afstand op de loer. Waarschijnlijk had Tiger hem mee naar binnen genomen en wist hij niet wat hij er mee moest doen
Ze zijn namenlijk een aardige slag groter dan een gewone hagedis, ze overigens niks, Met een bakje heb ik hem kunnen vangen en heb ik hem buiten neer gezet.De mannetjes hebben prachtige felle kleuren met als heel leuk detail groene voorpoten, bruine achterpoten. De vrouwtjes zijn saai bruin/leverkleur
Hij heeft zo nog een minuut of 5 doodstil gestaan en verdween toen weer in een perk. Floortje keek al die tijd toe maar durfde niks te ondernemen.


Het weerbericht voor aankomende dagen: tussen de 25 en 30 graden

En mocht je nog heerlijk willen genieten van de Bourgogne

in het vrijstaande JACHTHUIS, wij hebben het nog beschikbaar van

ZATERDAG 30 JUNI tot en met vertrek ZATERDAG 6 JULI


De overige weken in juni en juli zijn verhuurd.


Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007