Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Kids naar school, hout voor de kachels, heggen snoeien

15/09/2008
Het schooljaar voor de kinderen is begonnen.
Voor Julius en Annabelle is dit het laatste schooljaar op de lagere school of te wel “ecole primaire”. Volgend jaar gaan ze naar het “college” wat gelukkig ook in Couches is.

En wat zijn we Sarkozy dankbaar dat hij de zaterdagochtend school voor de “ecole primaire” heeft afgeschaft. Op vrijdag is het nu echt weekend. Op zaterdag ochtend kunnen we huiswerk doen waardoor we zondag echt een vrije dag hebben. Het betekent dat ze 4 lange schooldagen hebben ( maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag)
Om de uren van de zaterdag ochtend te compenseren zijn er een paar dagen van de vakanties afgesnoept. Op zich niet erg want ze hebben toch genoeg vakantie.
Vorig jaar waren we aan het tobben met enorme hoeveelheden huiswerk van de juf van Juul en Belle. Met de nieuwe juf is het een heel ander verhaal.
Zij vindt dat de dagen al lang genoeg zijn ( de kids zijn om 17.10 thuis) Ze heeft in haar wijsheid besloten dat ze niet meer dan een kwartier huiswerk per dag krijgen. Je begrijpt dat we erg blij met haar zijn.
David heeft nog wel een redelijke hoeveelheid huiswerk maar al met al is het toch een stuk rustiger op de door de weekse avonden.
Het geeft de kinderen meer de tijd om daadwerkelijk te ontspannen. Kortom we zijn blij het nieuwe schoolseizoen ingestapt.

De kids zijn allemaal weer begonnen met pony les en andere sport want sporten in de weinige vrije tijd die de kids hebben is belangrijk in Frankrijk.

En ook Matt is begonnen met paardrijles. Hij krijgt 1x per week prive les op een grote merrie, het gaat goed. Hij heeft inmiddels 3 lessen achter de rug en kan daadwerkelijk al licht rijden. Ik moet zeggen ik was best verbaasd.

Op 6 september zijn we, voor het eerst in al die jaren, midden in het hoogseizoen een dag en een nacht dicht gegaan.
Reden was dat vrienden van ons , die bij Orleans wonen , gingen trouwen.
Het was een hele planning. Mijn ouders logeerden bij ons en pasten op de beesten en het landgoed. Zaterdag ochtend vertrokken alle gasten.
Voor zaterdag nacht hadden we geen boekingen geaccepteerd, pas zondag middag zouden we weer vol zijn met gasten.

De gasten wisten ervan en hadden vrijdag avond gezamenlijk besloten dat zij op zaterdag morgen veel eerder ontbijt wilden zodat ze eerder weg waren en wij daardoor eerder/op tijd naar de bruiloft konden. Geweldig lief want het was een fors eind rijden, 4 uur rijden heen en 4 uur rijden terug.

En zo waren we om 9.30 in de auto met achterin onze slaapspullen, dekbedden enz .... want bij de vrienden stonden voor de overnachting tenten voor ons klaar.
Matrasjes hadden we weer geleend van een vriendin.
De bruiloft was ontzettend leuk, ons tent festijn met de kinderen ging prima. Julius en David in een tweepersoonstent ( zonder ruzie, met veel gegiechel)
en wij met Annabelle in een 4 persoonstent met twee aparte slaapgedeeltes.
Veel geslapen hebben we niet want op zondagochtend waren we al weer om 7.30 op weg naar huis. Want met 4 uur voor de boeg, nog alle kamers en bedden verschonen van de chambres d´hotes en voor alle 4 kamers binnen komende gasten hadden we een heel druk programma.
Het is allemaal prima gegaan. Maandag waren we gesloopt !!! Het was allemaal de moeite waard. Het komt eigenlijk nooit voor dat we als gezin met zijn allen niet thuis slapen.

Het winterklaar maken is begonnen en dat is veel werk , veel verschillend werk eigenlijk.

Maar............
- voor het eerst in al de 5 jaar dat we hier wonen staat er een auto in de schuur.
En dat al sinds dit voorjaar. Het zal fijn zijn om van de winter niet meer te hoeven krabben.

- we hebben 20 kuub droog hout besteld en daadwerkelijk ook geleverd gekregen. Het was al met al wel verrassend.
Vorig jaar hadden we bij een ´houtboer´ in de buurt van Autun 10 kuub hout besteld wat afgeleverd werd in een armoedig oud vrachtwagentje.
We vonden de 10 kuub wat aan de magere kant maar ach het was goed droog eikenhout dus we waren er blij mee.

Dit jaar hebben we nog helemaal geen tijd gehad om hout te zagen in ons bos. En aangezien we nog heel veel andere dingen te doen hebben besloten we deze keer maar weer bij de zelfde ´houtboer´ een lading hout te bestellen. Prijs bleef het zelfde als vorig jaar en dat terwijl in de advertenties van de plaatselijke krant de prijzen van een kuub droog hout best gestegen waren. Reden te meer om deze keer maar 2 vrachtladingen te bestellen. 20 kuub in totaal.
In de 2e week van september kwam hij het afleveren.
De eerste vrachtwagen arriveerde om 16.00 uur op donderdag middag en wat schetste onze verbazing……
Het was niet meer het armoedige oude vrachtwagentje wat het terrein op kwam maar een veel grotere vrachtwagen waar volgens de ´houtboer´ 10 kuub in zat per vracht. En laat deze 10 kuub nou veeeel meer zijn dan onze 10 kuub van vorig jaar ! Wij waren aangenaam verrast.

Het was bloedheet, geen weer om hout in hout hokken te gooien. Matt had paardrijles, ik was thuis met de kids, het weerbericht voor de nacht was onweer met regen en ................ de volgende 10 kuub hout zou de volgende ochtend rond 8.15 afgeleverd worden en moest op dezelfde plaats gelost worden.
Er zat niks anders op dan maar te beginnen. Matt was rond 21.00 uur thuis en zo hebben we samen doorgewerkt . Op een gegeven moment hebben we de landrover met grote lichten laten schijnen op de berg hout zodat we in het donker ook door konden werken. Rond 22.30 begon het te regenen, de stapel was voor 3 kwart weg, de rest hebben we met een zeil afgedekt.
Tja en toen kwam op vrijdag ochtend voor het ontbijt van de gasten de volgende 10 kuub. Al met al hebben we er die vrijdag nog over gedaan om alles binnen te krijgen, de boel daarna op te ruimen en zie daar we zijn qua houtvoorraad zo goed als klaar voor de winter . Nog een paar kuub zelf verzagen en dat is alles.
Het is wel een lekker gevoel dat we dit alvast geregeld hebben.Met de lading van vorig jaar, 10 kuub, vrachtautootje lag er een kleine stapel voor een van de houthokken.
Dat was begin december.
Nu met prachtig weer, weer 10 kuub maar een enorme hoeveelheid hout, voor 2 houthokken gekiept , ik denk dat we 3 kuub meer hout hebben gekregen per vracht, dankzij de grotere vrachtwagen.
Op de foto zit in de laadbak nog een hele forse hoeveelheid hout
Volgend jaar maar weer hopen dat de vrachtwagen gegroeid is.
En dan een andere winterklaar maak klus. Snoeien en nog eens snoeien, o.a. de heggen bij de weide bij het meer.
Vorig najaar hebben we een groot deel van de veel te hoge/dikke heg bij de weide bij het meer met de kettingzaag gesnoeid. Er was geen andere mogelijkheid omdat de takken zo dik waren dat Jean Noel, onze buurman, met geen mogelijkheid met zijn enorme tractor de heggen kon maaien. Het was veel werk: alle takken afvoeren, verbranden, al met al een langdurige klus.
Nu was het wel mogelijk. We hoorden Jean Noel op een gegeven moment aan komen met het maai-apparaat . Matt is met hem gaan overleggen of hij voor ons de bovenkant en beide zijkanten wilde doen .

Twee uur later was het klaar. Een keurig gesnoeide veel smallere heg die voortaan door Jean Noel, tegen vergoeding , bijgehouden zal worden.
De elektrische omheining van Titan en Troy hebben we tijdelijk omgezet zodat hij er met zijn tractor door heen kon. De vriendjes zoals wij ze noemen hebben we niet naar een andere weide gebracht. Het is een goed leerproces voor ze.
In het begin stonden ze snuivend in de uiterste hoek van de weide , na een kwartier vonden ze het best en begonnen maar weer te eten.Resultaat , een keurige hele lange heg, die we vorig jaar nog met de ketting zaag te lijf moesten gaan. Dit ging toch echt veel sneller.
De machine vermaalt namelijk gelijk alles, geen troep, geen brandstapel, geen gesleep met takken. Kortom een snelle en doeltreffende actie.Helaas kon hij niet alles aan de binnenzijde van de weide doen. Er is nog steeds een stuk van een meter of 60 wat niet hegbreed is maar een meter of 7 breed en 4 meter hoog met daarnaast allemaal kleine boompjes die er niet horen te zijn en ontzettend veel bramen struiken. Dit stuk moeten we nog wel met de hand aanpakken zijnde grote knipscharen en kettingzaag (een monniken werk) zodat we weer een grotere weide hebben en Jean Noel dit stuk volgend voorjaar ook mee kan pakken. Want heggen maaien doen ze hier 2x per jaar.

Al dit gebeurde in de eerste 2 weken van september
Veel resultaat ! zeker als je bedenkt dat we continue gasten hadden.

En nu........... schilderen van kozijnen ............

Mijn werk tot in den eeuwigheid.
Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007