Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Ecole primaire 4 jours !

27/01/2008
Hallo allemaal,

Het is prachtig weer geweest afgelopen week. Volop zon, heldere hemels, gevolg ´s nachts koud. Elke nacht hebben we rond de -7.
Prima weer. Maar wel ontzettend oppassen met gladheid in de ochtend.

Het was een heel rommelige week, het belangrijkste nieuwtje deze week :
Sarkozy heeft het voor elkaar gekregen. Het stond op de eerste pagina met grote letters in de krant.
Ecole primaire 4 jours ! Eindelijk, we zijn vanaf september 2008 af van de zaterdagochtend school.
De leerkrachten hebben het bericht met gemengde gevoelens ontvangen. Want zoals de juf van David zei ´Nu moeten we dezelfde stof in minder tijd gaan doen, dus dat betekent nog meer huiswerk´.
Ik denk dat het wel zal meevallen want zoals het er nu naar uitziet zullen er een paar vakantie dagen van de zomervakantie afgesnoept worden om zo een paar zaterdagochtenden te kunnen compenseren.
Wij hebben in ieder geval vanaf september weer ons vrijdagavond = weekend gevoel terug. Ik heb er nu al zin in.

Titan
Ook op dat front gaat het goed. Hij wordt weer ons jolig veulen.
Het heeft een paar dagen geduurd voordat hij gewend was aan ijzers en nog steeds loopt hij natuurlijk niet zuiver. Maar hij is weer ondernemend en gezellig en dat was hij toch echt niet.
Afgelopen dinsdag zijn de 2 kleuters met stormachtig weer met ons aan de kletter gegaan. Een ander woord heb ik niet. Ze gaan elke ochtend aan een touwtje mee naar de andere weide bij het meer. Bij wind weten we dat ze altijd wat schrikkeriger zijn. Dinsdag stormde het bijna maar ach... we waren al bij de veulens en om dan lange longeertouwen te gaan halen zodat je wat speling hebt als ze gek doen, ach dat was toch niet nodig. Ik liep voorop met Troy, Matt een paar meter daarachter met Titan. In een flits zag ik Matt met veulen voorbij vliegen, waarop Troy het ook op zijn heupen kreeg en er vandoor schoot. Voor mij geen redden aan, ik viel, veulen los. Matt eindigde liggend in de bossage vlakbij het grote hek en had Titan nog net vast. Alles was redelijk goed gegaan. Troy was netjes bij Titan tot stilstand gekomen en zo heeft Matt de twee veulens naar de weide gebracht. Troy had mijn voet geraakt met een van zijn hoeven, gelukkig viel het mee.
Het bewijst allemaal dat Titan zich weer beter voelt. De dag erna waren het overigens weer lammetjes zoals gewoonlijk.
De rust is weergekeerd op het paardenfront. Kunnen we ons weer op heel veel andere dingen focussen.


in de vroege ochtend zon, met bevroren vacht en bevroren omgeving


Het was zoals ik al schreef een rommelige week

Zondag waren we met kids uitgenodigd voor de lunch bij een nederlandse vinologe en haar franse echtgenoot.
De lunch begon om half 12 en om half 6 waren we net klaar met de laatste gang, daarbij had Matt 12 verschillende wijnen geproefd.
Een echte franse manier van het doorbrengen van de zondag middag.
Ik wordt er altijd zo duf van. Een hele middag eten en drinken. Maar het was wel heel gezellig.

Woensdag is de vrije dag van de kids en ik was gevraagd of het vriendinnetje van Annabelle en de oudere zus bij ons mochten zijn omdat er problemen waren met hun oppas.
Maar er was Poneyles voor David, Theater les voor Melanie (oudere zus van het vriendinnetje) verjaardagspartijtje voor Julius en Noemi ( vriendinnetje van Annabelle) en alles is natuurlijk in verschillende dorpen.
Ondertussen was Annabelle ziek. Ze was dinsdagavond gaan overgeven en was niet meer opgehouden, ze lag als een dood vogeltje op de bank en kon alleen maar spugen.
Van iets doen aan verbouwing kwam dus heel weinig.

Donderdag waren een aantal leraressen op school ´en greve´ (met een dakje op de eerste e geloof ik) Het betekent in staking.
Het gebeurt elk schooljaar wel een paar keer waardoor ik het heb opgegeven om te vragen waarom men staakt.
Het was ook die dag weer rommelig want de juf van Julius en Annabelle was in staking, maar David zijn juf niet,hij moest gewoon naar school.
Ook Noemi kwam die dag weer en ´s middags hebben we ook Pierre (het beste vriendje van Julius) opgevangen omdat daar geen oppas voor was.

En ja al die franse kinderen verwachten beide dagen tussen de middag en ´s avonds warm eten, want zo hoort het hier.
Nou helaas het werd maar 1 warme maaltijd, we hebben woensdag en donderdag keurig tussen de middag warm gegeten en ´s avonds hebben we een gezellige hollandse broodmaaltijd gegeten. Was erg leuk. Pindakaas, hagelslag, muisjes, beschuit............. alles werd geproefd en ze waren vergeten dat ze normaal een warme maaltijd kregen.

Kortom we moesten we onze ´to do´ lijst aardig aanpassen.

Vrijdag zouden we fors aan de slag gaan, kids weer naar school. We konden een inhaalslag maken.
Helaas de Grand Espace startte weer niet. Het probleem had ik ook al in Nederland. Matt heeft nog een poging ondernomen om onder de motorkap wat te doen. Maar nee, hij is echt niet goed met auto´s. De auto moest opgehaald worden en dat is hier heel omslachtig.
Je belt de verzekering, die geeft je een telefoonnummer, dat nummer bel je, je gegevens worden genoteerd, je geeft op naar welke garage je graag je auto getransporteerd wordt en dan?
Dan moet je vervolgens je garage bellen om te vragen of ze accoord gaan met de aflevering van jouw kapotte auto, dan bel je het telefoonnummer van de verzekering weer terug en die gaat een depannage zoeken die dan ´en principe´ binnen 1,5 uur op komt dagen. Een utopie natuurlijk want het was inmiddels al 10.30 uur en dat betekent dat hij net voor 12.00 uur zou komen. En in Frankrijk wordt dat dan na de lunch. En wat bleek uiteindelijk. De auto-ambulance van onze eigen garage was toegewezen door onze verzekering en kwam onze auto ophalen.

Het kan natuurlijk veel simpeler. Je belt je garage, die haalt je auto op en gaat ermee aan de slag. Maar helaas met dit senario wordt de ophaalactie van je auto niet gedekt door je verzekering.
Al met al een groot deel van de ochtend gespendeerd aan deze actie. De depannage kwam, deed wat en de auto deed het weer maar er moest een accu vervangen worden en het een en ander nog nagekeken worden. De auto ambulance vertrok, Matt er achter aan, gewoon rijdend met onze auto, hij mocht de auto echter onder geen beding uitzetten. Hij kwam om 16.15 thuis met een gerepareerde auto maar de middag was weer om.

Ondertussen kwam diezelfde vrijdagochtend Francoise ( de buurvrouw) langs. Haar zieke dementerende schoonmoeder die in een apart gedeelte van hun huis woonde was donderdagavond overleden. Koffie gemaakt en rustig gaan zitten.
Ze had vorige week zaterdag al aangegeven dat het niet goed met haar ging. Nu moeten we woensdag voor het eerst naar een franse begrafenis in het kerkje van ons dorp. Ik ga Agnes (de moeder van Pierre) vragen of ik bepaalde procedures/gewoontes moet weten. Want ik heb geen flauw idee wat er van ons verwacht wordt.

Zaterdagochtend was er geen school, maar David was uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje in de Morvan. 50 km verderop. Het is zijn hollandse vriendje van zwemles waar hij ook mee op kamp is geweest.

Uiteindelijk heb ik vrijdagmiddag en zaterdagmiddag een enorm vuur gestookt (ik heb in ieder geval dat van de to do lijst af kunnen strepen). Al met al heb ik 3 enorme landrover pickup achterbakken vol weggestookt en dan heb ik het nog niet over de extra stapels die ik met de kruiwagen heb opgehaald. Een heerlijke opruim klus. Ik kan weer verder met mijn bramenstruik-aanval. Het staat momenteel 1-0 voor mij. Nog heel veel te doen maar er is wel degelijk vooruitgang. Aan de perken werken heeft momenteel geen zin. De grond is bevroren.


De landrover is nauwelijks zichtbaar onder de enorme hoop


Al met al zijn we deze week niet opschoten. We willen het allemaal deze week inhalen want de deadline van 8 februari willen we echt halen.
Als we namenlijk niet af en toe een deadline zetten blijven we met 20 verschillende projecten bezig en is er uiteindelijk niets af.

Maar we zijn in de opbouwfase en daar ben ik heel blij mee.
- In de smalle ruimte waar de houten zoldertrap zat heeft Matt halverwege een houten constructie gebouwd zodat de ruimte opgedeeld is in 2 diepe kasten.
1 kast bereikbaar via de oude deur in de gang. 1 kast bereikbaar vanuit Annabelle haar kamer, deur moet er nog in gemaakt worden (zie op de foto het gat naar de kapotte boiler). De nieuwe boiler wordt verder in de kast geplaatst waardoor we een goede plankenkast kunnen maken.
Inmiddels is de hele houten constructie waarmee we de kast in tweën hebben gesplitst dicht en hebben we in een van de kasten zelfs verlichting.
- Het electra punt van de (nu nog oude kapotte) boiler is aangepast waardoor we de grote haspel en verlengsnoer in de gang na 5 maanden eindelijk kwijt zijn. Heel blij mee.
- Met heel veel moeite een nieuw afstoomapparaat gevonden (bij de eerste drie bouwmarkten waren ze alleen maar te huur) en al het behang afgestoomd. En wat ik al verwachtte gebeurde. Met het afstomen van het behang van het plafond kwam een heel groot deel van een van de stuclagen mee. Inmiddels is al het losse stucwerk van het plafond afgestoken (een rot klus) en hebben we een groot stuk al eerder gesloopt plafond voorzien van gipsplaat. Morgen ga ik alle scheuren in het oude stucwerk uitkrabben, ook een prutklus maar daarna ! Alleen maar verder opbouwen.
- De gaten in de muren van de trap constructie zijn allemaal dichtgemetseld, het wordt binnenkort stucen !


De chaos van het oude washok, oude trappenhuis dat nu langzaam verandert in een onderdeel van de kamer van Annabelle. Achter de muur zat dus het eerste gedeelte van de trap. In deze ruimte hebben we dus halverwege een afscheiding gemaakt zodat we 2 grote kastruimtes krijgen. Bij de 2e foto is ook het oude plafond gedeelte helemaal afgestoken.


In de kamer zijn nu natuurlijk 2 deuren. De donkerbruine hele brede deur van het vroegere washok wordt aan de kamerzijde weggewerkt. Aan de gang kant blijft de deur wel gewoon zichtbaar omdat het zo een mooie verdeling in de gang blijft. Voor Annabelle haar kamer is het handiger dat de deur weggewerkt is zodat ze meer muurgedeelte over heeft om spullen tegen aan te zetten. Oude houten lijsten van deurconstructies zijn weer kaal gemaakt.


Dit was het even. Aankomende week zijn we volledig aan het opbouwen, we hebben er zin in !
En we gaan bergen verzetten.
Jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007