Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Mortaiseuse werk, wandelen met de vriendjes

08/02/2014


Heel af en toe hebben we een beetje zon, het blijft ontzettend mild, soms wat nachtvorst maar dat is ook alles. Maar het is nat, zeiknat !
Het regent heel veel en dat betekent dat we ons werk aan passen aan het weer.
Wij mogen eigenlijk nog niet mopperen want vooral in de punt van Bretagne is het een stuk slechter, Regen en hoge golven teisteren al dagen dit departement. Delen van Bretagne staan al dagen op code rood.
Vandaag heeft het ook weer de hele dag geregend, geef ons maar sneeuw en kou.
Modder hebben we nu wel genoeg gezien.Het slechte weer heeft als gevolg dat de weide van de paarden er onderhand uitziet als omgeploegde blubber.
We plannen bijna elke dag ergens in de vroege middag een wandeling in.
Het door het bos wandelen met de vriendjes gaat goed zolang er geen onverwachte dingen gebeuren of Nappie, onze teckel, in hun staart hangt, lopen ze braaf mee. Maar staat er bv. een fiets of vuilnisbak op een andere plek of horen ze een raar geluid dan is dat toch wel een rilling door het hele lijf, snurkende geluiden en stress waard. Troy is na zo een wandeling nog
steeds bezweet.
Afgelopen zondag hebben we bij Titan het bitloze hoofdstel in gedaan, voltigeband om (dan zit fijner) en dekje op, Annabelle met val bescherming erop en zo door het bos gewandeld.
Het ging prima !
Door het bos stappen in een niet omsloten ruimte, dat is een primeur !

Maandag en dinsdag hebben we met de vriendjes, zoals wij onze trekpaarden noemen allemaal onbekende paden door het bos genomen.
Ook lopen we regelmatig naar het begin van de oprit

Woensdagmiddag heeft Annabelle op Troy door het bos gestapt.
Matt had hem wel nog aan een lijn maar hoefde eigenlijk niets te doen,

Troy luistert zowiezo beter dan Bollie (bijnaam van Titan ), hij schrikt sneller
Rennende koeien blijven voor Titan problematisch en dat terwijl er een groepje van 8 jonge koeien al een week of 5 in de weide naast hen staan.
Blijkbaar zijn koeien vanaf een ander zichtpunt heel eng.
We merken dat het makkelijk wordt en zo bouwen we onze wandelingen steeds verder uit.
We hebben er veel plezier in en de vriendjes volgens ons ook.


Ondertussen werken we nog steeds in de blubber bij de orangerie
Dit waren de gemiddelde blokken steen die we tegenkwamen toen we zo een
moeite hadden om de geul te graven
Het electra voor de septic tank is nu ook aangelegd nu moet er alleen nog een stuk afvoer gelegd worden en dan kan de geul achter de Orangerie ook dicht.
We wachten er mee tot dat het wat droger weer wordt.
Je kan trouwens goed zien dat de rivier heel dichtbij is.

Het werk aan alle onderdelen van de houten dakconstructie van de orangerie gaat gestaag door.
Het is mooi dat al het hout van ons terrein komt en door ons bewerkt wordt
Vorige week woensdagmiddag hebben we een mortaiseuse of te wel een kettingfrees in Chalon sur Saone gehuurd.
De verhuurbedrijven kennen ons na bijna 11 jaar wel, weten dat we netjes omgaan met gehuurd materiaal en het weer netjes inleveren. Ze zijn coulant geworden
Als we een apparaat aan het eind van de week huren en op maandag (erg vroeg) weer terugbrengen, wordt het weekend niet doorberekend.Het apparaat heeft wat weg van een kettingzaag, het maakt gaten in balken voor de pen/gat verbindingen.
De meeste gaten moesten 17 cm diep terwijl het apparaat maar 12 diep kan met als gevolg dat het veel handwerk (hamer en beitels) was.
In totaal heeft hij 26 gaten gemaakt.Alleen al in de zogenaamde ´kingposts´, de grote palen waar de dakconstructie op rust, moesten 6 gaten, (eigenlijk zijn het sleuven) per paal gemaakt worden.
Het is een gevaarlijk apparaat, als er onder een bepaalde hoek een gat gemaakt moest worden, moest er eerst een mal gemaakt worden , al met al kostte het veel tijd en was het oppassen geblazen.Regelmatig ga ik kijken en helpen met het verplaatsten van balken, extra handen zijn hard nodig met dit soort zware balken
Lang leve de garage-lift die al het zware werk doet waardoor de balken binnen de schuur vrij makkelijk te verplaatsen zijn. Zorgen dat het in balans is , is dan onze enige zorgZodra de gaten gemaakt zijn is het passen en meten of de puzzel stukken netjes zonder torderen in elkaar gaan.
We moeten nog rekening houden met krimpen van het hout maar dat komt wel goed
Dit zijn de 4 lange balken die later in de kingposts moeten gaan passenOok schuur opruimen is een vast onderdeel geworden
Het gaat nog steeds goed, de schuur ziet er ondanks de grote hoeveelheid hout zover het mogelijk nog redelijk opgeruimd uit.

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de dag, elke dag minimaal een uur
Het is heel hard nodig, de bramen mogen en zullen niet winnen, zeker niet op die stukken terrein die we onder controle hadden.
We zijn ook bezig met een inhaalslag van grote stukken struikgewas en zijn nog steeds bezig met snoeiwerk bij de orangerie
Het vordert gestaag, overal op het terrein liggen stapels.

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007