Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Château de Dierentuin

06/05/2007
Hallo allemaal,

Het lijkt wel een dierentuin hier, verder in de mail meer hier over.

Het stond groot in de krant vandaag LE JOUR en dat had alles te maken met de verkiezingen.
Niet dat we er veel van hebben meegemaakt want over politiek wordt niet veel gesproken.
Maar het was natuurlijk wel anders dan andere verkiezingen met de mogelijkheid van een vrouw aan de macht.
Ze heeft het niet gered maar toch het heeft Frankrijk wel weer een beetje wakker geschud.

Ondertussen hebben wij het druk gehad. Onze eerste week waarbij we alle kamers gedurende de hele week bezet hadden en we volop hebben gekookt.
Het is goed gegaan (naar ons idee), enorme ladingen was, heel veel boodschappen, lange dagen maar ........... met plezier.
Het weer was een stuk minder afgelopen week. Dat is vaak het geval als het in het voorjaar in Nederland heel mooi weer is dan is het hier minder weer.
Maar we konden toch af en toe buiten ontbijt serveren en dat hadden we tot op heden nog niet kunnen doen vanwege de nachtvorst.
Nog even en we gaan ook weer buiten table d´hotes serveren.

Dankzij hulptroepen bij ons in huis hebben we toch ook nog het een en ander kunnen doen.
De vloer in de buanderie (washok) is eindelijk klaar. Het was een enorme klus omdat de planken met de schuurband machine plank voor plank geschuurd moesten worden.
Vanwege de lengte konden we namenlijk niet gebruik maken van de schaafmachine. Daarnaast was het toch nog een heel gepuzzel met verschillende maten.
Het ziet er hoe dan ook goed uit, morgen ga ik de vloer in de ´ anti-alles´ zetten (tegen schimmels en houtworm) dan in een soort beits, dan de vloer beschermen en het laatste stuucwerk doen en schilderen. Nog heel wat etappes dus.

Een andere actie was het zwembad.
Elk jaar zetten we een groot fel blauw rond zwembad op voor onze kids. Wij kunnen namenlijk in de zomer niet elke keer naar een meer gaan en zo hebben onze kids toch veel plezier.
Vorig jaar hadden we er een van 4.60 doorsnede met ongeveer 70 cm water er in. David kon nog niet goed zwemmen dus het moest goed voor hem zijn.
Inmiddels kan hij goed zwemmen en heeft onze kater voor de zoveelste keer de opblaasring van het zwembad kapot gemaakt.
Onze kater klautert namenlijk op het zwembad en gaat dan al balancerend op de band chloor water drinken uit het zwembad. Hij is er nog nooit in gevallen maar hij zorgt er altijd wel voor dat we na een zomer door onze plaksetjes heen zijn en dat er geen redden meer aan is voor het zwembad.
Zo komt het dus dat we elk jaar een nieuw zwembad kopen (gelukkig zijn ze niet duur) Inmiddels hebben we nu een zwembad gekocht waarbij het water tot 90 cm komt.
We zijn dankzij onze kater inmiddels eigenaren van 3 filterpompen en 2 ladders want die zijn vaak bij de zwembadpakketten geleverd.
Ach je kan het maar als reserve hebben. Het zwembad is dit jaar in het nieuw verworven gedeelte bij de ruine geplaatst. Meer uit het zicht voor de gasten en vlakbij de moestuin zodat ik in de moestuin kan tutten terwijl de kids in het zwembad spelen. Vandaag zijn ze voor het eerst te water gegaan, wel 5 minuten want het water is natuurlijk nog berekoud.
We zullen zien hoe lang dit zwembad het uithoudt met onze rampzalige kater. Hij was vandaag al weer op de ladder geklauterd.

We hebben goede inkopen gedaan bij de potterie waar ik elk jaar afwijkende tomatenplanten koop.
Morgen gaan we de boel planten, 20 planten, 5 verschillende mini-tomaatjes , dit in combinatie met de plantjes met reuze tomaten moet hopenlijk een goede oogst geven voor de tables d´hotes
Ook de courgetteplanten zijn geplant. Dit jaar niet dicht bij een konijnenhol want dat was vorig jaar niet echt succesvol.
Het gras bij de ruïne kiemt eindelijk, samen met al het onrkruid.
Ondertussen ben ik met (volgens Matt) vage projecten bezig. Uit de grote weide steek ik polletjes met wilde margrieten en vergeet me nietjes uit.
Die had ik in een kruiwagen gedaan om te herplanten bij het ruïne gedeelte, ik hou namenlijk van wilde bloemen. Helaas ik had geen tijd, dus de kruiwagen bleef staan met de polletjes.
Ons bezoek had een kruiwagen nodig omdat hij het Mariakapelletje bij de entree ging schoonmaken. Hij vertrok, zonder dat ik het wist, met de kruiwagen. Dumpte, het naar zijn idee, onkruid in het bos en ging aan de slag. Ondertussen was ik mijn polletjes plantjes kwijt waarvan ik een deel mee wilde geven aan een van onze vertrouwde gasten.
Matt vraagt altijd wat er in kruiwagens of bakjes zit omdat hij toch alles onkruid vindt.
En tja ik heb ze dus weer gevonden, in het bos, en nu ga ik ze morgen ´en principe´ planten bij de ruïne zodat wij ook met leuke planten om ons heen de zomer door komen.
Al met al een misschien toch wel arbeidsintensieve actie van mij. Ik ben er heel zoet mee.

De kids zijn eindelijk weer naar school. Ze hebben bijna 3 weken vakantie gehad en dat is best lang.
Het is goed gegaan. Een van onze vrienden heeft zich ontfermd over het huiswerk van de tafels onder de knie krijgen (tot en met 10) en nu na eindeloos oefenen kunnen ze bijna alle tafels (ook door elkaar) Afgelopen vrijdag kwamen ze met een nieuwe tafel, de tafel van 11 en daar hadden ze een foefje voor dat ik niet kende. Een paar voorbeelden:

11 x 54
Ik reken: 10x54 plus 54
Zij rekenen: het eerste getal, dan de optelsom van het eerste & laatste getal en dan het laatste getal. In cijfers: 5 (5+4) 4, oftewel 594.

11 x 98
Dan wordt het: eerste nummer 9, optelsom 9 plus 8 wordt 17, laatste nummer 8. Kortom: 10 (9+1 van de 17) 7 8, oftewel 1078.

Leuk foefje vonden wij.


Wat is er verder nog gebeurd:

Nemo, onze goudvis die van de winter in de bron onder aan de weide heeft gewoond is weer teruggezet in het meer.
De vissers laten het water niet meer zakken. Ze hebben nog wat werk te doen maar ik geloof dat ze het ook zat zijn. Nog even en dan worden de aangekochte vissen uitgezet.
Een vriend van ons kwam om Nemo en Dolly (de andere goudvis) te vangen. Met lieslaarzen aan en gewapend met 2 handnetten was Nemo zo gevangen.
Alleen Dolly is spoorloos verdwenen. We hebben wel een gewone karper gevonden maar een rood met een beetje zwarte goudvis? Onvindbaar.
Er is geen verbinding naar open water, ze dreef niet aan de oppervlakte dus het is een mysterie. Misschien is ze van kleur veranderd?
We zullen het nooit weten.
Nemo en de andere karper hebben we uitgezet in het meer over 2 jaar gaat het meer weer leeg, zeggen de vissers, dus dan komen we Nemo als het goed is weer tegen.


Nemo wordt vrijgelaten

Nemo wordt gezocht in de caveDe jaarlijkse bijenzwerm is weer gearriveerd. Het is een terugkerend iets met een heel systeem.
Eerst zien we een aantal bijen die als scouts erop uit gestuurd worden op zoek naar een ruimte bij ons huis (ze zoeken nooit op een andere plaats, geen idee waarom). De scouts komen in de ochtend, zoeken naar een kier of ruimte, melden het aan de zwerm en dan aan het eind van de ochtend, begin middag komt de zwerm. Het is erg mooi om te zien en het is een enorm gezoem. Ze hebben weer een plekje gevonden tussen de stenen in ons huis op de eerste verdieping.
Wij vinden het helemaal niet erg, het is een onderdeel van op het platteland wonen en ze zijn totaal niet eng of gevaarlijk.


bijenzwerm voor ons raam

bijen installeren zich in de muurDe kater had een erg fraaie hagedis te pakken. Gelukkig hebben we deze kunnen redden. Een stukje staart minder verdween hij onder de stenen.
Voor het eerst dus een deels groene hagedis.


hazelworm

hagedis


De kater had ook weer een hazelworm te pakken. Het lijkt op een slangetje maar het is eigenlijk een hagedis zonder pootjes.
Ze kunnen ook een deel van hun staart kwijtraken om hun belager in de war te brengen. Julius is begaan met deze dieren en had deze gered van de kater.
Ook zij zijn niet gevaarlijk, we zetten ze ook gewoon weer uit ergens waar de kater ze hopenlijk niet weer kan vinden.nieuwe barrière gemaakt door de vissers

Dit was het weer.
Aankomende week veel te doen aan de buanderie en het gedeelte bij de ruine, ik ben benieuwd!
Want we vieren ook Annabelle haar verjaardag (zijn we heel laat mee) en de kids hebben dinsdag extra vrij omdat het bevrijdingsdag is.

Laatste opmerking van ons laatste bezoek:
Toppunt vond hij:
Het potje wat buiten bij de voordeur stond met een braamplantje erin waar ik heel zuinig op ben..
Ik, die alle bramen wil vermoorden, ga namenlijk een doornloze braam planten bij de ruïne. Want verschil moet er zijn.
Hij vond me compleet geschift.

Fijne avond
jit

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007