Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


eerste vorst, werken aan de orangerie, voor en na foto´s knotters

26/11/2015
26 november
De eerste serieuze nachtvorst afgelopen week met - 8 in de ochtend.
De dagen erna was het gewoon weer boven nul, met regelmatig regen.
Toch blijft het nog steeds na al die winters zo speciaal , de eerste "min of meer verijsde foto´s"


oost en zuid zijde van het kasteel



De zuidzijde van het kasteel



´s ochtends vroeg, de kachel staat volop te branden, de kids zijn net naar school gebracht



de binnenplaats met de duiventil
Zo bijzonder.... dit jaar is er net links boven het hoogste punt een lang boompje die weigert zijn laatste blaadjes te laten vallen. Er zit nog een soort raar toefje geel en dat is het .



De duiventil, het gebouw waar we op uit kijken vanuit onze woonkamer. Ik denk van het landgoed het meest gefotografeerde , niet verbouwde of in verbouwing verkerende gebouw. En het maakt niet uit onder wat voor weeromstandigheden, met of zonder koeien, het blijft mooi.



Onze ronde door het bos met als eindbestemming de vriendjes. Ze herkennen het drukke gekef van Nappie op grote afstand en dan hoef je alleen maar van ver op het pad ´vrieeeendjes´ te roepen en ze kijken boven de heg uit en hinneken als repons.


We zijn weer in ons winter ritme beland dus:
geen gasten, geen ontbijt, geen table d´hôte, geen bezichtigingen van het kasteel, geen bergen was en bergen boodschappen en ga zo maar door.
En toch, het is altijd een paar dagen ontzettend wennen want het seizoen draaien is gewoon leuk.
Nu is het nieuwe ochtend ritme:
pubers naar school ( die worden nu dat het kouder is om 7 uur naar de bus een paar km verderop op de heuvel gebracht).
Dan zelf ontbijten ,rond 8 uur met de honden door het bos richting de vriendjes (onze trekpaarden) , de vriendjes hooi geven , terug naar huis, koffie drinken en dan begint de dag met allerlei klussen.

Jan Paul was net na de knotters aangekomen om 2 weken volop te helpen aan de voortgang van de verbouwing van de orangerie.
Het resultaat mag er zijn, de hele achterwand van de orangerie is op een paar detail punten zo goed als af. Het was een forse hoeveelheid werk want het was niet alleen het zinkwerk aan de buitenkant maar ook veel werk aan de binnenzijde, uitleg volgt hieronder.


De achterwand van de orangerie moest nog veel aan gebeuren.
Er is een extra laag watervast gipsplaat op de hele achterwand aangebracht
Het heet ´snowboard´ het is het zelfde als het groene watervaste gipsplaat , ietsje duurder maar dan is weer het voordeel dat het voor schilderen alvast een witte ondergrond is.



Even een foto van wat verder weg zodat je kan zien hoe het ook al weer zat
De steiger staat overigens deels in de rivier pal achter de orangerie.



De achterwand van de orangerie, het grijze is het dikke pakket isolatie, al het blauwe papier wat in de loop van afgelopen jaar aardig te leiden had gehad moest er af.



Uiteindelijk zag de wand er zo uit. saai grijs ipv natgeregend verweerd blauw papier. Maar na deze fase onderging de wand een ware metamorfose



Nadat de achterwand schoon was gemaakt, werd alle bedrading voor het electra voor de achterwand ( stopcontacten/ lichtpunten) in de achterwand door het isolatie materiaal heen geleid. Het is raar om dat al uit te denken en uit te voeren terwijl het dak nog niet op het gebouw zit. Maar het is werken met voortschrijdend inzicht, nu kan je via de achterzijde overal makkelijk bij, dus .... nu doen. De puzzel daarna was om recht te beginnen met als eerste onderste baan een ventilatie systeem, en dan werd het bouwen.



op de vorige foto kon je het al zien, vierkante gaten in de achterwand op verschillende plekken. Het worden kleine doorkijkjes met kozijnen en raampjes die open kunnen waardoor je zoals bij deze in het groen kijkt.
Rechts steken de zinken panelen uit, die worden later de bocht om gebogen en gesneden.



een vreemde foto die wat uitleg vraagt. hij is genomen vanaf de buitenkant van de orangerie via een van de stenen raamkaders naar binnen kijkend. Je kijkt uit op de achterwand van de toekomstige keuken. Ik heb de kruiwagen neergezet zodat je kan zien hoe raar laag het raam daar zit, maar het is ook hier weer voor een reden. want als je daar staat kijk je zo schuin naar beneden naar het riviertje wat pal achter de orangerie loopt.
Het hele doel van deze vierkante ramen is op een speelse manier omgaan met uitzicht.



en langzaam maar zeker vorderde de muur; Bij het rechter gedeelte zijn de ramen voor de keuken ( de steiger staat in de rivier vandaar dat je dus vanuit het lage raam de rivier in kan kijken)
Links komt de trap naar boven waarbij je de trap op lopend doorkijkjes hebt.
In het midden van het gebouw komt een werkruimte en daarboven is een rij van 5 ramen , kan je zo overigens niet goed zien



de buiten werkplek waar de zinken panelen op maat gemaakt werden.
Het is het restant van het prieel wat achter ons huis stond niets te doen en nu met een bouwzeil weer een functie heeft.



steigerwerk werd aangepast, weer een raam erbij (links bovenin voor de badkamer, met zicht op de lucht)



een prachtig resultaat een achterwand die weer en wind kan doorstaan, rechts bovenin nog 2 ramen : 1 voor de badkamer en 1 voor het toilet



En natuurlijk gaat de beschermende geplastificeerde laag er nog af en komt er grijs zink voor te voorschijn.



En terwijl Matt en Jan Paul aan de wand werkte probeerde ik ze bij te houden met het schilderen van raamkozijnen, ramen en in de menie zetten van de ombouw. Dit zijn de ramen die in de achterwand zijn gebouwd
Alle scharnieren zijn er uitgehaald om het schilderen makkelijker te maken
En daarna is het schuren schilderen, licht schuren met 400 en weer schilderen en dan nog een laag
Elk kozijn/raam staat aan beide zijdes in 3 lagen heel donkergrijze op waterbasis super noorse verf Jotun verf (RAL7016). De begane grond van chambres d´hôtes is helemaal leeggehaald. Overal staan tafels en schragen met plastic erover heen zodat er zoveel mogelijk kan drogen. De kachel brand , daardoor een snellere droogtijd en een fijne werkruimte



zelfs het nieuwe keukenblok moet er aan geloven als droog ruimte voor ramen.



Inmiddels zijn de kaders en ramen voor de achterwand klaar ( in totaal 96 lagen verf) 8 kaders x 3 lagen aan binnen en buiten zijde en 8 ramen x 3 lagen aan binnen en buiten zijde ( 1 kader en raam blijft omgebruikt)
Wat er nu staat zijn de kaders en raampartijen van de bovenverdieping
10 kaders, per kader 3 ramen, alles 3 lagen , kortom deze ruimte is mijn vaste woon en verblijf plaats geworden. Veel verfwerk kan ik zittend doen.


Er moeten nu nog zinken kaders om de ramen in de achterwand gemaakt worden. Het beschermende plastic moet er nog af en dan, als het weer mee zit, gaan we proberen om toch verder te gaan met het dak.
Jan Paul vertrok en Matt zijn vader arriveerde

Hoe dan ook gaat het schilderen van alle kozijnen voor de orangerie gewoon door. Dat werk gebeurd binnen, we zijn daardoor niet weer afhankelijk.
Er moest een zwaar nieuw dakzeil komen want het huidige begint problemen te geven en we verwachten niet dat we het dak snel af hebben.
Steiger bouwen , veiligheid voor alles en vervolgens aan het dak werken.

Zoals beloofd de voor en na foto´s van het weekend met de knotters
De groep vrijwilligers was er een weekend in november om mee te helpen bomen om te zagen en groot onderhoud te plegen aan bosgedeeltes op het landgoed.


het smalle riviertje wat voor de orangerie loopt. Eigenlijk tussen de weide van de paarden en het bosgedeelte voor de orangerie. Van oorsprong waren het aan beide kanten van het riviertje een gemetselde wand.
Een deel daarvan is ooit ingestort. Hoe dan ook je kon niet eens meer zien dat er een riviertje was.



De linkerzijde van de rivier is vrijgemaakt,
De foto is een week nadat de knotters bezig geweest zijn gemaakt
het water stond een stuk hoger door de regen



de oude eik, in augustus in de weide van de vriendjes spontaan omgevallen
We wisten overigens dat de boom niet best meer was



Dankzij de knotters is de enorme boom in hapklare brokken verzaagd.
Het splijten van de blokken moet nog gebeuren en dat wordt geen eenvoudige klus



De taxus midden op de foto die om moest omdat hij veel te dicht op het hekwerk van de paardenweide stond



het zicht op het kasteel vanaf de toegangsweg. De enorme taxus is weg




Het stuk bos voor de orangerie zoals het was



Want zo was het



23 bomen weg, overal stapels hout en heel veel meer licht, zo blij mee



Veel bomen om, stapels gezaagd hout, veel meer licht bij de orangerie ( je ziet nog net een hoekje ervan) en nog steeds staan er heel veel bomen Gelukkig hebben de knotters beloofd om aankomend jaar weer te komen, zijn we heel blij mee



vanaf het gedeelte van de orangerie richting het kasteel laat wel goed zien hoe netjes en zorgvuldig er door iedereen gewerkt is



Het gedeelte voor het jachthuis, voor de beeldvorming rechts is het toegangshek. Het vroegere zwembad voor de jachthonden is onzichtbaar



Na een enorme opschoonklus zijn de contouren van het vroegere zwembad terug.



En dan nog een foto vanaf de oprit. De heg is tot heup hoogte gesnoeid, alle struiken zijn of tot de grond of tot kniehoogte, een paar boompjes zijn blijven staan. Het jachthuis is veel meer zichtbaar; het terras ook, vandaar dat we voor dat het echt winter wordt we nog een haag van beuken slim gaan planten. En als we dan toch bezig zijn gaan we ook nog extra beukjes tussen de huidige haag zetten. Al die beuken boompjes kunnen we gewoon uit ons bos halen, er zijn er meer dan genoeg


Bagger baal Nappie, onze Teckel.
Hij is hele dagen buiten , is overal gaten aan het graven. Waarom
Geen idee.
Hij is er heel zoet mee en komt als een licht bruine modderbaal binnen, gaat slapen en is mirakuleus weer schoon.


Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007






Welkom Historie Omgeving Chambres d´hôtes Vakantiehuis Tarieven Foto´s Nieuws Gastenboek Route Contact Links English Francais Deutsch