Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


De vloer van het jachthondenhuis op het landgoed

09/11/2009
We restaureren momenteel het jachthondenhuis Maison de Brenet.
Het huisje staat vlakbij de grote toegangspoort midden op het landgoed met uitzicht op het meer.
In oktober 2008 hebben we vergunning gekregen voor het verder uitbouwen en totaal restaureren van het jachthondenhuis wat rond 1820 gebouwd.
Het was er slecht aan toe en we doen alles zelf, een enorme klus

Uitleg en 3D foto´s met betrekking tot hoe het gaat worden kan je terugvinden op :
Nieuwsbrief 2008 : 30 september 2008


het huisje begin november 2009



het huisje begin december 2003


Ik heb nog een foto opgezocht van 2003 (het jaar dat wij naar het landgoed verhuisden)
13 enorme dennen zorgde ervoor dat het jachthondenhuisje bijna in het donker stond. Het omzagen van deze bomen durfden we niet aan omdat een paar bomen bliksem schade hadden waardoor ze mogelijk konden splijten en omdat het huisje en de poort te dicht bij stonden.


Uiteindelijk zijn er 2 bomen in het meer gekomen,( er was geen andere optie) en heeft 1 boom schade aangebracht aan een stenen muur voor het jachthonden huis.

De bomen werden stuk voor stuk omgezaagd, uiteindelijk was de ravage niet te overzien en hebben we 2 maanden lang 3 vuren brandend gehouden om alle dennen takken op te branden
Een aantal bomen waren 40 meter hoog en als zoiets valt dan maakt dat een enorme klap, de toegangspoort lijkt piepklein

Een aantal bomen hebben we toentertijd verkocht, daarmee konden we de 2 houthakkers met zwaar materiaal betalen. Een aantal bomen hebben we gehouden en zijn in januari 2004 verzaagd tot balken en heel veel planken die we o.a. voor de vloeren van de chambres d´hôtes hebben gebruikt
En ook nu voor de verbouwing van het jachthondenhuis gebruiken we nog steeds de voorraad van gezaagd hout van jan 2004


Het is inmiddels begin november 2009. Matt zijn vader is 2 weken bij ons en is met veel plezier begonnen aan het bouwen met de blokisol.

Het zijn polystyreen blokken die je simpel aan elkaar zet
In de gleuf komt al het ijzerwerk voor de bekisting, speciale klemmen om de blokken in vorm te houden en last but least al het leiding werk ( elektra, afvoerbuizen)
Daarna wordt het volgestort met beton en heb je een prachtige muur met geweldige isolatie.
We hoeven niet met gipsplaat te werken want de binnenzijde kan gestuukt worden.
Aan de buitenzijde komt een raamwerk van latten waarop we kastanje shingels ( het lijkt op platte houten dakpannetjes) gaan vastzetten.
Op die manier zal de aanbouw goed met het omringende bos integreren.


Doordat al het leiding werk erin moet betekent het dat de voorbereidingen veel tijd in beslag nemen.
Sowieso het waterpas krijgen van de eerste laag is al een uitdaging op zich.

In de zwarte klemmen zitten allerlei gaatjes waardoor je het ijzerwerk kan leiden. Door de grotere gaten aan de zijkant van de klemmen kan gemakkelijk buizenwerk getrokken worden voor elektra.en zo bouw je twee lagen op voor de vloer

Het is natuurlijk wel raar, want in oktober waren we bezig met de loodzware blokken van gemiddeld 200 kilo van de pilaar van het jachthondenhuis en nu zijn we bezig met , zoals wij het noemen, ´Lego voor grote mensen´. Het is eigenlijk ook, met het robuuste huisje op de achtergrond, een raar gezicht.

Er moest rekening gehouden worden met een paar afvoer buizen maar al vrij snel waren ze zo ver dat de ´broodjes´ (dat zijn de witte piepschuim pakketjes) en de betonnen lateien voor de vloer op zijn plek konden.

Binnen een dag was de vloer klaar, het is allemaal even wennen maar het geeft wel een goed beeld van de grootte van de uitbouw.
Het onderste raampje in de oude muur zal aangepast worden naar een normale doorgang zonder deur zodat je van de uitbouw zijnde de keuken naar het woongedeelte kan.

De vrachtwagens kwamen met de D16, het mengsel van zand en grind , die we nodig hebben voor het aanmaken van het beton.
Door de modder konden de vrachtwagens alleen maar op het pad lossen en hebben we onze buurman, Jean Noel, gevraagd om de 12 kuub vlakbij het huisje te storten.

En zo stond Matt zijn vader de volgende dag bij de betonmolen en hadden we Nico van verder op gevraagd of hij een dagje wilde komen helpen met het beton storten. Eerst moesten de polystyreen muurtjes gevuld worden, daarna de bovenrandjes allemaal met een kwast schoonmaken want anders passen later de volgende Legoblokken niet meer op zijn plek (een prutwerkje) en daarna het ijzer vlechtwerk op zijn plek en de vloer storten.
[midden]

Matt en Nico aan het werk. De muurtjes zijn volgestort en overal gestut zodat alles water pas blijft.
De afvoeren zijn gelijk mee gestort in het geheel.

De hele dag hadden we redelijk goed weer maar in de loop van de middag werd het minder, er volgde een enorme hagelbui en daarna is het gaan regenen en is het niet meer opgehouden. Voor het net gestorte beton een kleine ramp, de hele boel moest worden afgedekt terwijl het onderhand al donker was.
Het was niet voor niks want de hele nacht heeft het geplensd

Matt zijn vader had als doel van zijn bezoek dat hij de vloer wilde storten, het is geweldig gelukt.
De dag erna waren we eigenlijk alleen maar aan het opruimen , de vakantie van de kids is voorbij, we zijn weer in een goed werkritme terug. Op naar de muren !!

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007