Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Eikenbalkconstructie voor het jachthondenhuis

20/01/2010
Het is koud geweest met een mooi pak sneeuw.


toegangshek


Onze werkzaamheden bevinden zich momenteel in de schuur achter ons huis en schilder atelier, de leeggehaalde ontbijtruimte van de chambres d´hotes

Jan Paul is weer ruim 14 dagen bij ons om te helpen met het maken van de eiken dakconstructie van de uitbouw van het jachthonden huis. Het is fijn dat hij er is want hij kan echt meedenken en doordat hij met Matt werkt kan ik weer andere dingen doen. De dakconstruktie is een vernuftig uitgedachte constructie die we helemaal van A tot Z zelf maken.
Het traject van bomen omzagen en wegbrengen naar de houtzagerij is achter de rug. Alle dikke grove balken die voor een groot gedeelte al sinds het voorjaar in de schuur achter ons huis liggen worden 1 voor 1 onderhanden genomen en veranderen van ruwe balken in fraaie geschaafde balken met allerlei houten verbindingssystemen.En dat is niet simpel.
Onze grote woonkamer tafel is voor de helft in beslag genomen door papier werk met allerlei berekeningen waar ik niet veel wijs uit wordt.


We hebben voor 1 dag een mortaiseuse gehuurd. Het is een speciale machine
waarbij je inkepingen in balken kan maken met behulp van een rond draaiende ketting.Doordat ze alle inkepingen al afgetekend hadden konden ze in 1 dag de bijna 40 stuks inkepingen maken.
Eigenlijk is het apparaat bedoelt om alleen rechtstandig gaten te graven, maar met een eiken hulpstuk
kan je hem ook onder een hoek gebruiken, al vind het apparaat dat minder leuk.Daarna is het een kwestie van opschonen met behulp van beitels.
Vooral de via de brocantes aangeschafte antieke hoekbeitels zijn ontzettend praktisch.


Om een idee te krijgen:
Vanaf 4 punten van de gestorte vloer komen 4 eiken hoekpalen van de constructie.
Daarop komen 4 vierkante liggers van elk ruim 5 meter met gleuven. Daarop 4 schuine balken van 4 meter die onder een helling van 22,2 graden in een pyramide voor naar het midden gaan. Daar worden ze weer vastgezet in de zogeheten kingpost, een soort hangende paal, en dan volgen er nog allerlei verbindings stukken. Klinkt ingewikkeld, is het ook.De schuur ligt inmiddels bezaaid met allerlei eiken houten verbindingsstukken die stuk voor stuk weer passend gemaakt worden op de bijbehorende balk of balken .
Elke afwijking in graden of cm, heeft consequenties voor de hele dakconstructie.
Kortom de mannen zijn eeuwig aan het discuseren en er gaan net zo veel berekeningen aan vooraf.
Maar wat is het mooi, al dat bewerkte eikenhout wat ontstaan is uit onze eigen bomen. Maar... wat zijn die balken verschrikkelijk zwaar.


Hoe verplaats je die loodzware balken: met een rolstoel.
Want hergebruik, daar zijn we goed in. Zo ook de rolstoel die we bij de vuilstort vandaan hebben gehaald.
Na wat aanpassingen en sloopwerk is het een geweldig handig ding om de loodzware balken te verplaatsen.


De volgende stap is de constructie in de schuur zoveel mogelijk in elkaar zetten zodat alles nogmaals nagekeken en eventueel nog aangepast kan worden.
Tja en dan is het wachten op goed weer zodat het echt op zijn plaats kan......
Daarvoor hebben we goed weer nodig en extra mankracht.


Overzicht van de schuur, met op de achtergrond de twee mannen aan het werk.


Ondertussen heb ik de 18 dakpanelen voor de uitbouw 3x in de aflak gezet.
Een aardige klus, het waren panelen van 2.90 cm bij 60 cm , per dag kon ik 6 panelen, 3x aflakken.
Momenteel ben ik aan de volgende klus begonnen. Het schuren en 4 x aflakken van de 6 buitendeuren.
Drie deuren zijn klaar, nog 3 te gaan. Gelukkig zijn alle raampartijen en openslaande deuren wel af fabriek in de aflak gezet.

Voor de rest zijn het allemaal tussendoor klussen , snoeiwerk, klein onderhoud, bergen huiswerk met de kids en de dagelijks terugkerende klussen die op zich al heel veel tijd in beslag nemen.

Onze vriendjes Titan en Troy (de jonge Percheron trekpaarden) vergen weinig werk, we voeren ze 2 x per dag, controleren ze dan ook en letten op hun waterbak.
Of er ligt sneeuw , of de grond is bevroren, het is daarom niet echt het moment om wat met ze doen.
Wel blijven we de verschillende simpele franse commando´s herhalen wat vooral voor Troy ( onze donkere Percheron) nodig is.
Hij blijft hengsten gedrag houden en daarvoor moeten we voor hem duidelijk zijn en hem de baas blijven.
De twee paardrij-instructrices kwamen vorige week zondag spontaan langs om onze paarden te bekijken, ook zij gaven aan dat we als we beginnen met inrijden, we met Troy meer te stellen zullen krijgen. Ondanks zijn sterke karakter is hij toch erg braaf.
Zowiezo hadden ze verrassende ideeen over de manier van inrijden.
-Gewend laten raken aan zadel en hoodstel (dat zijn ze al, behalve dat ze het bit nog erg raar vinden)
-En dan............ er op (ook al heb je er nog nooit op gezeten) en met een braaf paard voor je een forse buitenrit maken.
Het advies was dan wel...... niet stilstaan (kan problemen geven) en zorgen dat je onder alle omstandigheden achter de kont van het brave paard geparkeerd blijft. (anders ben je ook lichtelijk verloren) Volgens hun werkt het..
Ik zie me zelf het nog niet doen, ik geloof ook niet dat 1 van de 2 rij-instructrices ambitie heeft om dat met onze zware jongens te doen.
Hoe dan ook, zo gaan we het niet doen.
Vooral niet omdat we regelmatig zien hoe hard ze door de wei kunnen galopperen en wat een enorme bokken ze kunnen maken.


De sneeuw is weg en heeft plaats gemaakt voor gladheid, nachtvorst en overdag fraai winterweer met regelmatig mist in de ochtend.

Voor ons lijkt voorjaar en zomer nog heel ver weg.
Eerst moeten we de altijd koude februari maand door en als ik de bakker en de buurvrouw moet geloven dan is de winter echt nog niet klaar met ons.
We zien het wel, als we maar door kunnen gaan met het jachthondenhuis zijn wij tevreden.

Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007