Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Temperatuurverschillen, website en rookpluimen

31/01/2007
Hallo allemaal,

Nou het was de week van de temperatuursverschillen.
Zondag een week geleden liepen we nog met een jas open rond de 12 graden in de plus.
Vorige week dinsdag kwam de sneeuw en de kou.
Woensdag nacht -17 koud.
Donderdag nacht - 20 nog kouder. We kregen maar 2 auto portieren open.
Voor de zekerheid belde ik maar even met Agnes, de moeder van Pierre (Julius zijn beste vriendje). Het bericht was duidelijk: Waarom niet naar school? Gewoon lekker warm aankleden en dan gewoon naar school. Dus daar gingen ze in skipak, wanten, gewatteerde laarzen enz.

In de loop van de dag ging de temperatuur goed omhoog en was het toch weer -10 wat hier zonder wind een prima temperatuur is.

De kou betekent voor ons extra werk. Overal waar het boven 0 moet blijven ( in de gebouwen waar bv waterleiding loopt) houden we de temperatuurmeters angstvallig in de gaten.
De verwarming in de chambres d´hotes staan op anti vries. Nog steeds hebben we regelmatig gasten die, als ze hier voor de eerste keer zijn, verbaasd zijn over het feit dat het zo koud kan zijn in de Bourgogne.
In ons huis houden we bij kou. 2 houtkachels brandend in plaats van 1 en boven?
Bij ons boven is het berekoud, we hebben daar geen verwarming en als ik Matt moet geloven krijgen we daar voorlopig nog geen verwarming.
Gelukkig hebben we de electrische deken, ik vond het altijd voor oude mensen maar ben er sinds we hier wonen heel blij mee. De kids hebben de ouderwetste metalen kruiken, een extra deken bovenop het al warme dekbed en voor de rest is het advies je neus onder de dekens houden. Opstaan is dus best moeilijk.
Maar het gaat eigenlijk prima. We wilden graag winter, nou die hebben we. Ik weet nog van vorig jaar dat februari een maand was van prachtige zonnige dagen, vaak sneeuw en ook kou.
Maar zodra de zon door is kan je buiten in de sneeuw een kop koffie drinken.
De kids hebben reuze plezier. Ingepakt en wel zijn er muren van sneeuw gebouwd, sneeuwpoppen staan onderaan de weide en sleeen is een feest.
Inmiddels is het sinds zondag licht gaan dooien overdag. Maar ´s nachts blijft het toch nog fris, gisterochtend weer -8. Men zegt dat er weer sneeuw aankomt binnenkort maar ze zeggen hier zo veel.
Meteo France is niet betrouwbaar, eigenlijk heeft het uitgebreide weerbericht van RTL 4 om 20.00 uur het meeste bij het goede eind.
Maandag ochtend heb ik met gasten even door het kasteel gewandeld en daar is het dus echt koud. Na 5 minuten hielden we het voor gezien. Ik ga daar ook maar eens een thermometer neer zetten.

Met al die kou en sneeuw op de weg vind ik auto rijden nog geen feest. Elke morgen rij ik met Matt mee om de kids naar school te brengen zodat ik wen om met sneeuw, mist of gladheid te rijden. Resultaat : vandaag ben ik alleen met de kids voor zwemles naar Autun gereden en dat ging goed.
De weg naar Autun was de afgelopen week afgesloten en ik begrijp nu waarom. In de omliggende heuvels pal bij de doorgaande weg zijn honderden bomen bezweken onder de sneeuw massa.
Het is een heel bizar gezicht en laat maar weer eens zien hoe krachtig de natuur is. Houthakkers zijn al een week bezig om de bomen in de buurt van de wegen op te ruimen maar het was nog steeds een chaos. Bij ons in het bos is er weinig schade. Er is een boom bij het meer omgegaan en die hangt half op een andere boom . Daar moeten we binnen kort wat aan doen maar voor de rest valt het ontzettend mee.

Matt en ik werken aan de logeerkamer en buanderie. Niet hele dagen want het is daar (met alleen plastic voor de ramen en aan de achterzijde alleen maar open gaten naar buiten) de zelfde temperatuur als buiten. En dat is koud ! Matt heeft 4 truien aan en ik loop in 3 truien en een dikke jas. Je kan je er wel op kleden maar al het schroefwerk moet je toch echt zonder handschoenen doen en dat is berekoud.
Maar we zijn goed opgeschoten.
Vrienden van ons gebruiken ons als uitvalsbasis voor huizenjacht en helpen ons als ze weer thuis zijn. Gevolg, er wordt voor ons gekookt (heel luxe) en geholpen bij de logeerkamer. Het schiet fors op.
- De wanden zijn geplaatst en geisoleerd.
Het was veel werk omdat we de oude spanten met het prachtige eiken in zicht wilden houden maar het was de moeite waard.
- groot deel van de electra is klaar voor zowel de badkamer als de logeerkamer
- badkamer wanden zijn tegelklaar.
- vloerverwarming voor de badkamer voorbereid.
- voorbereidend werk voor het installeren van de wastafel, douchebak en douche wand is klaar.
- de eerste deur voor de buanderie (wasruimte) is geplaatst.
- alle profielen voor die muur zijn gezet.
- gisteren de 4 raampartijen opgehaald die bedoeld zijn voor de deze 2 ruimtes en een tussen ruimte die we oooooit gaan opknappen.
- glazen douche wand opgehaald heel blij mee.
- hele grote tegels aangeschaft voor de vloer van het badkamer, ook hier hebben we weer 8 tegels nodig voor de hele vloer.

en........ Matt heeft net het eerste raamkozijn geplaatst in de buanderie. In plaats van plastic, vastgehouden door wat stukken hout, hebben we nu een prachtig raam met uitzicht op de koeien van de buren.
De was opruimen zal straks een veel leukere actie worden. Hij is nu bezig met raam nummer 2.
Dus best veel gedaan en dan te bedenken dat we ook nog een klein ´bedrijfsongevalletje´ hadden.
Matt was donderdag een week geleden met een stanleymes gipsplaat aan het bijsnijden. Het mes brak af en hij schoot uit in de muis van zijn duim.
Gevolg , een jaap van 5 cm lang en 1 cm diep. Mijn EHBO verleden kwam weer tevoorschijn. Snel een schone theedoek gehaald en de huisarts gebeld of we gelijk langs mochten komen.
Ja hoor dat kon. Nou weten de meeste die dit lezen hoe het is om bij onze huisarts in de wachtkamer te zijn. Heel lang wachten.
Daar zaten we dus, net voor het spreekuur, dus gunstig, met een druppende hand en een rode theedoek. Het bloeden was niet levensbedreigend zoals ze dat zo mooi zeggen bij EHBO dus we hebben braaf gewacht totdat de dokter kwam. Dat was na 20 minuten. Zijn duim werd met een soort stripjes weer bij elkaar geplakt en ingetaped. Doordat er een net een nieuw mesje in het stanleymes zat was de wond namenlijk zo netjes dat hechten niet nodig was. Bovendien was het mes er schuin ingegaan waardoor niks ernstig geraakt was. Ondertussen was er een uur voorbij en moesten we nog een tetanus prik ophalen bij de apotheek. Daarna weer terug naar de huisarts en daar weer wachten in de wachtkamer.
Resultaat? Om 10 voor 2 waren we bij de huisarts en om kwart over 4 reden we weer weg.
Voor onze huisarts een hele snelle actie. We zijn trots op hem en vinden hem te aardig om van huisarts te veranderen.
Matt mocht 3 dagen niks doen met zijn hand. Inmiddels heeft hij nergens meer last van, is de wond prachtig geheeld en werkt hij nog steeds met een stanleymes.

Al met al ziet het er naar uit dat we onze deadline van eind 3e week februari gaan halen voor wat betreft de logeerkamer en buanderie.
En dan te bedenken dat straks de logeerkamer als eerste ruimte op de bovenverdieping af is en........ als eerste ruimte in ons huis ook een verwarmingselement heeft.
Ik denk dat ik er maar ga slapen want onze slaapkamer is als laatste aan de beurt en zal dus dit jaar niet opgeknapt worden.

Gisteren heb ik aan Julius gevraagd of hij wel wil meehelpen aan het opknappen van zijn slaapkamer. Zijn antwoord: Graag mam, maar het behang wil ik graag houden.
Het behang is bruin/zwart bloemetjes behang en dateerd nog uit de tijd dat onze buren op de bovenverdieping woonden. Na enig beraad ging hij accoord, hij wil nu witte muren.
Duidelijk beinvloed door zijn vader, ik ben meer van wat kleur op de wand. Ik ga kijken of ik nog wat kan bijsturen.

Auto
Het blijft tobben met de instanties en papieren. Ik was het er niet mee eens dat er opeens 400 euro van de waarde van onze auto werd gehaald ivm met een BTW truc. En ja hoor na wat belletjes en een brief kreeg ik had gelijk.
De waarde blijft nu 2631,00 euro Toch maar weer mooi terug verdiend. Van de week heb ik de papiermassa ingevuld om afstand te doen van de auto en dat met allerlei begeleidende brieven erbij.
Ik blijf dat soort dingen moeilijk vinden. Maar het is op de post en nu is de verzekering aan zet.
Inmiddels zijn we hevig op zoek naar een andere auto. Uren zit ik achter internet om te kijken wat er allemaal beschikbaar is binnen een redelijke afstand.
Na lang beraad wordt het waarschijnlijk een tweedehands ´werkpaard´ voor o.a in het bos. Dus een 4x4 die bomen kan wegslepen, die de paardentrailer kan trekken en die we kunnen misbruiken voor bouwmaterialen . Kortom die ons leven een stuk makkelijker zou kunnen maken.
bv Als we nu een boom in het bos omzagen, moeten we die terplaatste verzagen en dan vaak met kruiwagens naar een pad brengen. Met een werkpaard kunnen we toch wel redelijk overal komen. Ook omdat er van oorsprong grote paden voor tractoren liepen. Dus zo heeft Matt toch weer gelijk, je kan ook van een nare ervaring iets positiefs maken. We zullen zien.

Het meer
Het meer staat leeg. In het midden heeft het riviertje een prachtige ´gorge´ gemaakt.
De 2 andere baggerbedrijven die een offerte zouden uitbrengen voor het uitbaggeren hebben we niet gezien of gehoord. Blijkbaar zijn ze wel geweest want Gilles( de hoofdvisser) vertelde dat ze hem gebeld hadden.
Nummer 2 zag het niet zitten, was eigenlijk een beetje bang voor de klus maar hij zou wel een offerte maken. Die wordt natuurlijk torenhoog.
Nummer 3 vond het geen enkel probleem en had er wel zin in. Nu de offerte nog.
Wij doen momenteel niks aan het meer. Gilles en de mede vissers willen graag in april weer vis uitzetten dus hij zet er wel vaart achter dat er offertes binnen komen.
Wij vermoeden dat het een erg kostbare actie wordt. Mocht dat het geval zijn dan hebben we al afgesproken met Gilles dat de sluis van het meer weer dicht gaat en dat hij nieuwe vis kan uitzetten.
We zullen het uitbaggeren dan moeten opschorten. Op dit moment is het koffiedik kijken.
Nemo en Dolly onze geadopteerde mega goudvissen doen het goed in de ondergrondse bron onderaan de weide. Zelfs met de -20 was het water in de bron niet helemaal bevroren.

De houthakker die eind 2005 de populieren om het meer heeft gekocht, heeft zich ook nog niet gemeld. Als hij ze nog wil omzagen moet dat uiterlijk voor half maart zijn anders lopen de bomen weer uit.
Ik blijf het raar vinden. Hij heeft in jan 2006 al betaald en heeft gewoon nog niets gedaan. En het gaat wel om zo ongeveer 80 cuub hout. Het hout is niet zo veel waard. Het wordt gebruikt voor fruitkisten, papier en lucifers. Als brandhout is het ongeschikt omdat het veel te snel op brand. De vissers zouden graag willen dat de bomen weg zijn voordat het meer uitgebaggerd wordt. En zo staan er allemaal dingen op hold in afwachting van ..... weer andere dingen.

Website
Kijk maar eens naar de website. We zijn van webmaster en provider gewisseld en zijn er heel blij mee.
De nieuwe webmaster leest vanaf deze week ook de weekmail dus ik moet oppassen wat ik schrijf) ; )))
De website heeft een facelift gekregen en er zijn een groot aantal dingen zichtbaar en achter de schermen veranderd. Dit is allemaal tijdelijk.
Van de zomer heeft hij meer tijd en gaat hij de website echt onder handen nemen.
Het was een heel gedoe om met onze eenvoudige inbellijn foto´s doorgestuurd te krijgen naar de webmaster. Toppunt was dat sommige foto´s er gewoon dagen over deden om aan te komen bij onze webmaster en dat terwijl het niet eens grote bestanden waren en ik ze stuk voor stuk verstuurden.

Zo rondreidend door de streek is er volop bedrijvigheid in de wijngaarden. Januari en februari zijn de maanden van de snoei.
De wijnstok wordt weer fors teruggesnoeid. Het enige wat overblijft is een dikke stronk met 1 uitloper die via draden naar opzij wordt geleid. Al de gesnoeide takken worden gelijk opgestookt in een ´mobiele kruiwagen´ Het is een metalen onderstel met een halve oliedrum als bak. Onderin zit een gat waar het as doorheen valt. Dit schijnt weer goed te zijn voor de wijnstokken.
Overal zie je dus rookpluimpjes met kleine vuurtjes vanuit die malle kruiwagens. Het is voor ons al een vertrouwd gezicht maar het blijft erg leuk om te zien.

En dan nog iets waar ik over nadenk tijdens de werkzaamheden op de droogzolder.

De logeerkamer wordt de eerste kamer die af is (eigenlijk verkeerde volgorde)
Maar............
Het blijft natuurlijk bizar dat je van een ruimte achter je huis een logeerkamer aan het maken bent terwijl er tegenover je huis een kasteel staat met 22 lege kamers..........
Raar toch ?

Dat was het.
Ik ga de kachel bijvullen en aan het werk.

Jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007