Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


De dakpannen zijn gelegd, kater heeft zich fors bezeerd

04/05/2010


een van de rivieren in het voorjaar met zicht op de brug achter de orangerie


Het seizoen is nu echt begonnen, het landgoed wordt met de dag mooier nu dat alles weer groen wordt.
Het was een lange heel koude winter, maar na een week prachtig weer zijn we dat al weer bijna vergeten. Tijd om te genieten van de natuur en de fel blauwe luchten.een fraai detail van de windvaan van het torentje wat gestut voor het kasteel staat.


Afgelopen winter hebben we hard gewerkt aan de renovatie van het jachthondenhuis (1810-1815) We doen al het werk zelf en dat betekende alle daken vernieuwen en de grote uitbouw maken. Vorig jaar stond er nog een ruine, nu een trots huis.

Met prachtig weer hebben we eindelijk de laatste timmerwerkzaamheden gedaan, zink vastgezet, de schoorsteen opnieuw opgemetseld en.......... dakpannen gelegd op het dak van de uitbouw.
Wat een werk, met erg warm weer !
Ik stapelde per keer 7 pakketten met elk 5 dakpannen op een pallet die in de landrover stond.
De landrover werd naar de steiger met lier gereden en daar kon de pallet omhoog getakeld worden.
Daarna werden ze verdeeld over de verschillende dakvlakken en vervolgens was het leggen heen.Het resultaat, het oude jachthondenhuis gaat met de uitbouw een eenheid vormen.Opeens is het een stoer huisDe uitbouw vanaf de bos zijde.


Victor, de steenhouwer, is 1 dag geweest, de eerste 2 blokken van beide zijdes van de 14e eeuwse schouw zijn geplaatst. De prachtige schouw hebben we een aantal jaren geleden half onder de grond in de ruine naast ons huis gevonden.Aankomende vrijdag wordt er aan beide zijdes weer een groot blok vast gemetseld, hopelijk ook de laatste 2 zijblokken.Het is zwaar en precies werk waar Matt volop aan mee helpt. De grote natuurstenen blokken moeten zowel in de muur als op de vloer/op elkaar gemetseld worden, daarna worden gaten achter de blokken opgevuld met natuursteen. Het wordt zoals we gehoopt hebben: Robuust en puur.


Ondertussen zijn we volop bezig op het landgoed om de vorst schade aan te pakken. Inmiddels heb ik 22 rozenstruiken vervangen voor nieuwe rozenstruiken. Het blijft tobben met het rozenperk, maar ik geef nog niet op.
Morgen nog een 5 tal plaatsen, dan oude paarden mest erop en het zou goed moeten komen.

de binnenplaats
De catalpa´s op de binnenplaats hebben we grotendeels vervangen voor 4 meter hoge platanen.
De 12 catalpa bomen waren niet blij, het blad bleef te klein, de boompjes groeiden niet. Nu zijn er 8 prachtige platanen geplaatst.
Met de lier werden de bomen uit de losgemaakte grond getrokken, palen in de grond geslagen en daarna werden de platanen geplaatst.


Tussen de 8 nieuwe bomen staan nog 4 catalpa´s die we in het najaar gaan gebruiken voor de tuin van het jachthondenhuis.
Ook het zand van de zandpaden was na al die jaren aardig weggespoeld.
Gisteren hebben we een cuub opgehaald en aangevuld,.
De lavendel in het perk aan de voorzijde van de binnenplaats heeft de extreem koude winter ook niet goed overleefd.
We hadden geluk er was een mooie aanbieding van lavendel, kortom 75 stuks aangeschaft die in de loop van deze week de grond in gaan.

Inmiddels groeit alles gestaag , dus ook de brandnetels en bramen, dat kost veel tijd om die te behandelen, het is echter noodzakelijk willen we het in toom houden.
Vooral het gebied bij de orangerie is aangepakt, met als gevolg: ipv brandnetels, heel veel wilde bloemen.....

Maar wat de meeste tijd heeft opgeslokt zijn onze dieren.
Het was bal met de vriendjes, onze grote Percheron Trekpaarden van 3 jaar.Titan (links) en Troy (rechts) vol energie , dravend door de weide bij het meer


De vriendjes zijn tot 2 x maal toe uit de grote weide bij het meer uitgebroken, waarbij ze grote delen van de afrastering hadden meegenomen.
Het was een heel gedoe, vooral ook omdat ze bij de eerste uitbraak tot hun knieen in het moerasgedeelte van het meer rond liepen te soppen en ik alleen thuis was.
We hebben het opgegeven om ze in een kleiner stuk weide te laten staan.
Momenteel gaan ze een deel van de dag in de grote vette voorweide voor het kasteel en daarna weer terug naar de schrale weide bij het meer.
De ene keer lopen ze heel gedwee aan los touwtje mee, de andere keer zijn het jolige kleuters die bijna niet te hanteren zijn en dan laat je gewoon maar los want tegen ruim 850 kilo kan je niet op
Al met al hebben we heel wat tijd gespendeerd aan hekwerk plaatsen, verplaatsen, controleren.

En dan de kater.
Afgelopen vrijdag kwam hij tussen de middag terug uit het bos met een grote wond op zijn heup, een gat van 5 bij 3 cm , huid weg, je zag alle spieren bewegen.
Hij is vrijdag middag geopereerd, zaterdag opgehaald met een fors aantal hechtingen, drain en enorme pleister en een plastic kap om zijn kop.
Maandag is de drain eruit gehaald en inmiddels gaat het goed met hem.
Volgens de eerste jongeveearts was hij mogelijk in een klem of prikkeldraad vast komen zitten. Volgens de tweede, oudere veearts, die we maandag zagen, is het waarschijnlijk een beet van een das geweest. Het zou kunnen, er zijn een aantal dassenburchten verderop in het bos.
Nu lopen we braaf met een kat aan een touwtje ( hij doet niks op een kattebak) en passen goed op hem.

Kortom we hebben het druk gehad.


Voor de maatvoering hebben we er een fles wijn tussen gezet.


En..... het brocante seizoen is gestart.
Elke zondag zijn er in de omgeving brocantes.
Afgelopen zondag hebben we 2 uit steen gehouwen leeuwen gekocht.
(we hebben echt goed gecontroleerd of ze niet gegoten waren)
De patina is erg mooi, ze hebben allebei een verweerde kont, een schild met de franse lelie en een vriendelijke uitstraling.
We zoeken er al jaren naar , want ooit stonden er leeuwen op de grote toegangspoort van het landgoed.
Nu komen ze weer terug, we zijn er heel blij mee !

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007