Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Seizoen is begonnen

29/03/2013
zondag 4 maart arriveerden Binnert en Joka en op maandag 5 maart arriveerde Jan Paul voor een weekje meedraaien en mee helpen in het Poventud gezin.


Er is veel werk verricht bij het jachthuis.Het project dakgoten is afgemaakt. Het was een forse klus vooral ook omdat solderen niet Matt zijn favoriete klus is. Alles is aangesloten, ondergronds hadden we trouwens bij de bouw al rekening gehouden met dakgootsystemen.


Leuk detail van een mooi gootsystemen die ook nog eens werkt


Rondom de gite is de tuin opgeschoond, struiken gesnoeid, bramen weggehaald, bielzen vastgezet, grind verplaatst en nog veel meer. Het ziet er netjes uit

De eerste perken bij het kasteel zijn opgeschoond, gespit en herplant.

Een andere klus was het in gebruik nemen van de overkapping achter de chambres dhotes. In de winter van 2011/2012 hebben we samen met Jan Paul en Joka en Binnert balken vervangen, daklatten vernieuwd, dakpannen schoongespoten en rond de 1100 pannen gelegd.
De overkapping was sinds dien klaar maar we hadden er nog niet onder gezet omdat we van plan waren om een beton vloer te storten. De bedoeling was dat er een betonwagen zou komen. Helaas dat gaat niet lukken want onze toegangspoort is te laag. We hebben daarom besloten dat we het gewoon in gebruik gaan nemen als opslagplaats voor houtHet was leuk dat juist de vrienden die er zo hard aan meegewerkt hadden nu ook de eerste stellingen met hout in konden zetten.
Er volgt nog veel meer............Bij de houtzagerij hebben we al maanden bomen liggen die nog verzaagd moeten worden. Al dat hout gaan we onder de overkapping laten drogen.
We moeten maar weer eens vragen wanneer de man van de houtzagerij tijd heeft, hij is een beetje warrig en chaotisch maar wel aardig.

Al met al is er in een week tijd met 3 volwassenen extra hulp veel veranderd.Een andere klus die we in maart hebben gedaan is: rondjes rijden met de landrover met een eg erachter zodat de door de vorst platgereden grindwegen weer netjes worden. Het is een eigen uitvinding en het werkt. Als het goed geregend heeft zijn de wegen ´zompig´ , goed nat dus, waardoor de eg zijn werk kan doen.De eg hebben we ooit op een brocante gekocht
Het is een kwestie van een half uur rondrijden en het is klaar voor een paar maanden.

Optimistisch als we waren hebben we afgelopen week alle tuinstoelen buiten gezet. Het ziet er misschien heel decadent uit dat de tuinstoelen, die van de winter in het kasteel stonden, met de aanhanger en landrover opgehaald zijn.Het heeft een reden.
Om te beginnen is van de grote toegangssleutel van het kasteel een stuk afgebroken waardoor je niet via de voordeur naar binnen kan.
Er moest een kast uit onze woonkamer naar het kasteel en dat kon in dit geval alleen maar door hem op de aanhanger te leggen; naar 1 van de grote ramen van het kasteel te rijden en door het raam naar binnen te brengen.
Tja en toen de aanhanger daar toch stond was het handig om de tuinstoelen ook maar via het raam op de aanhanger te zetten.
Kortom het was toch nuttig om het zo te doen ........... denken we
De sleutel kan gelukkig gemaakt worden, bij de smederij in een dorpje verderop, het staat op onze ´to do´ lijst.

De tuinstoelen hebben nog niet veel functie.
Je kan nog niet buiten ontbijten maar ach een kop koffie buiten drinken dat hebben we al regelmatig gedaan. Maar ook hier is de kou toegeslagen, vriest het ´s nachts weer licht en is de temperatuur overdag rond de 5 graden.
Het is nu het lange weekend van Paasen en we zijn helemaal volgeboekt en ipv dat de gasten buiten kunnen zitten hebben we overal de verwarming en houtkachels aan.
Ach het is in een groot deel van Europa koud en zoals de buurvrouw, ´als het weer omslaat lopen we gelijk in korte broek´.
Ze heeft gelijk want als de zon maar even doorkomt kan je gelijk zonder jas buiten zitten.

En dan was er Vivaldi, hij had een ballon oor. Zijn oor was verandert in een ronde tennisbal en zat vol bloed doordat er een slagadertje geknapt was. Dat kwam weer door het schuren van zijn oor en dat deed hij bleek bij controle bij de veearts doordat hij een ontsteking in zijn oor had wat hem irriteerde. In eerste instantie moesten we het zo laten, de veearts hoopte dat de slagader zou helen door de druk in het oor, normaal duurt dat een ruime week. Maar mocht hij stoppen met eten dan moesten we terugkomen. Na 3 dagen weigerde hij te eten en gingen we terug naar de veearts. Vivaldi kreeg gelijk een narcose en werd geopereerd en moest een nacht blijven.
De infectie is behandeld, het bloed is weggehaald en er is een spons door zijn oor gehecht om te voorkomen dat het oor zich weer met bloed vulde, vervolgens is zijn oor met een druk verband strak tegen zijn kop verbonden.
Door een spons door zijn oor te naaien en het druk verband aan te leggen blijft zijn oor plat en kan het slagadertje helen. Zo heeft hij 2 weken met een verband rondgelopen, hij deed het hardstikke goed !!
Inmiddels is alles eraf gehaald, je ziet nu alleen nog de geschoren zijkant van zijn kop en oor en als je aan de binnen kant van zijn oor kijkt zie je alle lijnen van het hechtwerk met de spons. Het belangrijkste is dat het weer goed met hem gaat De veearts was tevreden en vond hem voor zijn 9,5 jaar een erg levendige, gezonde hond.
het was trouwens voor het eerst in zijn leven dat hij een nachtje niet thuis was, het was voor ons heel raar.


Annabelle bezig om Troy klaar te maken voor een longeer actie.


Vorig jaar hebben we natuurlijk helemaal niets gedaan met onze vriendjes, zoals we onze trekpaarden noemen, en nu wordt het toch hoog tijd dat ze goed onder het zadel komen. Ze worden begin april 6 jaar en zelfs voor een trekpaard ben je dan toch echt wel volwassen

We proberen 4x per week beide paarden te longeren. Ze hebben natuurlijk nul conditie, een forse winterbuik en wintervacht en ze zijn sterk !
Maar sinds we begin maart, als het weer het toeliet, aan het longeren zijn geslagen is er grote vooruitgang. Troy staat eindelijk stil, draaft netjes; Titan draaft met protest bokken en afgelopen week zelfs een capriool (alle 4 de benen in de lucht) en een steiger actie
Het is allemaal stout gedrag met als doel ........ muiterij
Maar het is gewoon een doetje en we trappen er gewoon niet in en zien inmiddels dat het gaat werken. Afgelopen woensdag heeft Annabelle beide vriendjes zonder zadel uitgestapt.

Hartelijke groet,
Matthew & Jitske

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007