Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Koude bakken en oude bruggen

25/02/2008
Hallo allemaal,

We hebben zo geboft met het weer, afgelopen week was het ook weer heerlijk weer met de laatste paar dagen een enorme stijging in temperatuur.
De nachtvorst is sinds een paar dagen weg, het ijs op het meer is aan het smelten en eindelijk kunnen we wat gaan doen aan de perken.
Het is hard nodig en zoals altijd lopen we daar ook mee achter. Geeft niet, het komt altijd weer goed.
Het meer heeft een aantal dagen in de mist gezeten vanwege het smeltende ijs, nu is bijna alles weg.


dit is gewoon midden op de dag, met mist die van het meer af komt


Elke middag hebben we buiten gewerkt. Nog meer bomen omgezaagd, nog meer braamstruiken uit de grond getrokken en een paar perken opgeschoond.
Om het voor de kids ook leuk te houden af en toe op een andere plek.
Efficient is het niet, maar zo kunnen we toch vooruitgang boeken terwijl de kids het erg naar hun zin hebben.
Zo was een van mijn acties met de kids bij de orangerie werken. Matt was aan het stucen en ik was op die manier met de kids lekker buiten bezig.
En.......... de orangerie ziet er toch wel heel anders uit nu.


Vooraanzicht van de orangerie

De stenen muren met de metalen beugels waren ooit onderdeel van de zogenaamde koude bakken.
Hier werden de planten die opgekweekt waren in de orangerie uitgezet om verder af te harden.
Van oorsprong hoorden er op de metalen beugels nog meer van die grote stenen plateau´s te zijn, zoals je rechts op de rechterfoto ziet.
Vanaf de stenen plateau´s werden dan, schuin naar beneden, de glasplaten gemonteerd die je open kon zetten.


Het was al met al wel weer een rommelige week.

We hadden weer problemen met de Renault, deze keer de remmen en schijven. Woensdag konden we auto wegbrengen en vrijdag konden we hem weer ophalen.
Helaas een kostbare reparatie. Al met al kost dit soort acties veel tijd omdat we met 2 auto´ s de Renault weg moeten brengen naar Autun en met 2 auto´s ook weer op moeten halen.

Duchesse was zoek. Ze is loops en laat ik nou net tegen iemand vertellen dat we nooit problemen hebben met mannetjes honden of dat Duchesse wegloopt.
Vrijdag ging dat dus mis. Matt ging ´s ochtends met de honden wandelen en voordat hij het wist renden zowel Vivaldi als Duchesse het bos achter ons huis in.
Vivaldi kwam keurig terug, Duchesse niet. Na 1,5 uur zoeken hadden we haar nog niet gevonden. Matt ging met Annabelle en David en Vivaldi het bos nogmaals in en ik ging met Julius met de auto zoeken. Vivaldi begreep echter wat er aan de hand was en ging al snuffelend over de grond dwars door het bos en rechtstreeks naar de plek waar Duchesse was, helemaal achter in het bos achter ons huis en............ met de (helaas niet gecastreerde) labrador van de houthakker.
Of er wat gebeurd is en of het ook gevolgen heeft, ik weet het niet. In principe zat ze nog niet in haar vruchtbare week.
We hebben de dierenarts gebeld en die raadde ons aan om een paar weken te wachten en dan een echo te laten maken. Die kosten zijn een stuk lager dan de injecties die ze anders moet hebben. Mocht ze dan toch zwanger zijn dan kunnen de injecties alsnog. De dierenarts zei dat hij het liever zo doet omdat hij niet echt een voorstander van de injecties is als het niet echt noodzakelijk is. We zullen het maar weer zien. Saai is het met al dit soort dingen niet.
Ze is nu wel op onze ´shitlist´ en is alleen buiten als wij buiten zijn en dan ook alleen maar aan een lange longeerlijn van de paarden.
Ze vindt het helemaal niks.

Vanavond hebben we gezien dat Titan een van zijn ijzers is kwijt geraakt. Morgen moet ik de smid bellen en kijken wanneer hij tijd heeft.

We hadden een gebroken ruit van onze houtkachel, het betekende dat de kachel weer uit moest voor 24 uur.
Het deurtje moest eruit gesloopt worden. Nu was een klein ruitje van de kachel in de algemene ruimte van de chambres d´hotes ook al een tijdje kapot.
Ook daar heeft Matt het deurtje uit gesloopt en is naar Le Creusot vertrokken naar een bedrijf die dit soort speciale kachelruiten op maat snijdt.
Een hele middag was weer om. Maar.... het ruitje van de andere kachel stond op onze lijst, dus dat kunnen we weer afstrepen

En wat heb ik een bergen huiswerk gedaan. Ik ben het zo zat om in de vakantie hele ochtenden te spenderen aan huiswerk.
Het hele idee van vakantie wordt daarmee teniet gedaan. Gelukkig ben ik niet de enige die daar zo over denkt, maar het helpt niet.
Ik hou morgen mijn tenen krom voor het grote proefwerk sommen en niet te vergeten alle gramatica waar we door heen geworsteld zijn.

Het stuucwerk in Annabelle haar kamer is eindelijk klaar. Het plafond was een ware ramp maar is na heel veel werk weer prachtig geworden.
Aankomende week gaan we niet verder met Annabelle haar kamer. Het stuucwerk moet door en door drogen zodat we het in de flevopol kunnen zetten en dan kunnen schilderen.
En met de hoeveelheid stuuc die in deze kamer is gegaan is een aantal dagen drogen geen overbodige luxe.
We hebben net hulptroepen binnen gekregen waarmee we als het weer meewerkt aan een brug gaan werken.
Ja... het is eindelijk zover, nadat we al jaren zeggen dat we dat willen doen gaan we daadwerkelijk een van de bruggen vernieuwen.


Dit is de enige brug die nog beloopbaar is omdat we wat planken erop gelegd hebben. De middenbalk is echter kuis verrot.

De volgende brug is er wat minder aan toe. Op de brug ligt een van de leuningen. De andere leuning ligt in stukken in de rivier.

Als het goed gaat kunnen we volgende week het resultaat laten zien.
Jitt

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007