Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


voorjaar , landrover, grote tafel,orangerie

08/04/2015
Hallo allemaal,

Zondag ochtend, net onze gasten uitgezwaaid, het seizoen is begonnen met een heel koude Paasen maar afgelopen week prachtig weer.


Foto vanuit onderaan aan de weide met de ideale strak blauwe lucht en een kale rode beuk waardoor het kasteel in zijn geheel nog goed zichtbaar is. Als we 2 weken verder zijn is de boom al helemaal in blad


Opeens is het voorjaar, strak blauwe luchten en "buiten zit weer".

Met Paasen was het zonnig maar koud door een harde wind en dan deze omschakeling.

De eerste luie stoelen zijn neergezet, het gras is gemaaid en er ontstaat een waas van groen op de bomen.
Heerlijk weer maar .... de afgelopen dagen wel nachtvorst met om 7 uur nog steeds rond de -5 , zelfs om 9 uur is het nog rond het vriespunt.
En dan nog vindt een van onze pubers dat je best zonder jas naar school kan want het wordt toch mooi in de loop van de dag.
Gisterochtend (zaterdag 11 april) is het bewolkt en heeft het niet gevroren


De mahonie struik staat volop in de knoppen, strak gazon tenminste als je het zo op een afstand ziet. Want de mollen hebben afgelopen periode aardig hun best gedaan om het strakke er van af te halen



rechts de chambres d´hôtes en links ons woonhuis



het gras is voor het eerst gemaaid, de eerste luie stoelen zijn neergezet, heerijk zonnig weer, opeens is het voorjaar, op de achtergrond het jachthuis.



grote velden bos anemonen in het bos, zo ver je kan zien
Per jaar nemen de bosanemonen meer terrein over.




Maar er was zoals altijd meer.
Onze antieke tafel in de woonkamer widen we graag vervangen voor een robuuster model die letterlijk tegen een stootje kan.
Na lang zoeken hebben we een klein bedrijfje in Nederland gevonden die een aluminium onderstel op maat kon maken.
Rogier zou met een grote aanhanger naar Frankrijk komen om hout naar Nl terug te nemen , zo kon hij op weg naar ons het frame van de tafel (3.50 meter lang) meenemen.

Voor die tijd hadden we al helemaal uitgedacht wat we als blad wilden; grote zo breed mogelijke planken met een dikte van 5 cm.
De planken die we zelf hadden liggen waren niet geschikt en ook niet voldoende gedroogd, uiteindelijk vonden we bij een zagerij in Auxy brede planken met een lengte van 4 meter, gedroogd in een droogoven.
Ook hier ging Rogier mee aan de slag, hij voor zowel de auto reparatie als het maken van het tafelblad , zijn gereedschap meegenomen.

Om krom trekken en bol vorming van planken te voorkomen is het advies altijd om de planken niet breder dan 20 cm te maken. We hebben het genegeerd en het maximale uit de planken gehaald


Rechts de donkergrijze plank zoals we die bij de houtzagerij hebben opgehaald. In het midden een plank die bijna qua schuren bijna klaar is.
Links een plank die klaar is. Knoesten, scheuren het mag allemaal blijven er gaat zo min mogeijk af van de breedte van de planken



Omdat de Landrover in de grote schuur staat is de paardenstal tijdelijk tot houtbewerkings ruimte omgebouwd Het aluminium op maat gelaste frame met tussen ondersteuningen heeft Rogier meegenomen uit NL. in eerste instantie zouden de planken verdiept op het frame komen zodat je aan beide zijdes een band van aluminium zou zien. Maar omdat de planken zo mooi waren wilden we ze niet afzagen en besloten we ze over het frame door te laten lopen met ondersteuningen op de plek waar de aluminum balkjes lopen.


In het kort verteld; de zwarte verweerde planken zijn geschuurd tot dat ze mooi vlak waren met behoud van een groot aantal lijnen van de lintzaag die je als zwarte streepjes op de planken ziet, de planken lopen taps toe en liggen om en om, er zijn pen gat verbinden gemaakt om ze aan elkaar te schakelen.


De planken worden verdiept op het frame geplaatst vandaar de inkeping
Daarnaast worden de planken ´doodgezaagd´ Met een cirkelzaag worden per plank 3 diepe snedes gemaakt van twee derde van de dikte, bijna 3 cm diep. Deze snedes lopen tot 20 cm van de kopse rand


Aan de onderzijde zijn diepe zaagsnedes over bijna de hele lengte gemaakt om het bol/krom trekken zoveel mogelijk te voorkomen en dan is alles vastgemaakt met dwarslatten op een dusdanige manier dat er expansie en krimp mogelijk is.

De planken waren uiteindelijk te licht van kleur, eigenijk te netjes. En daarom hebben we de methode van amonial verkleuring toegepast.


de geimproviseerde Amoniak kleurings bak. De aanhanger van Rogier
De planken op ondersteuningen en onder de ondersteuningen bakjes met amoniak. Daarna zeil er overheen en wachten totdat de verkleuring van het hout voldoende is. Dat is een kwestie van een paar uur


De grote aanhanger werd gebruikt om een luchtdichte ruimte te maken voor de planken. onder de planken werden schaaltjes met amoniak gezet. het zeil ging er overheen en dan af en toe kijken hoe het hout ging verkleuren naar een verouderde tint. Het stonk verschrikkelijk onder het zeil, voordeel zodra je de buiten lucht toelaat is het proces gestopt en dat was best snel.

Daarna gingen de planken 1 voor 1 naar binnen want anders zou het niet te tillen zijn, in de woonkamer werd de planken gelijmd en 3 x in en speciale olie gezet die geschikt is voor keukenaanrechtbladen.


Het resultaat: een tafel van 4 meter lang en 1.28 breed , in de woonkamer in elkaar gezet omdat de planken zo loei zwaar zijn. Het blad weegt ongeveer 130 kilo,. Zoals gezegd zijn deplanken over het frame heen gelegd ipv in het frame. Hierdoor is er een ruimte tussen het frame en de planken gekomen waardoor het een luchtig geheel wordt
Onze antieke tafel staat er nog achter en lijkt opeens heel klein.
We hebben de tafel iets hoger gelaten, 75 cm.


Afgelopen dinsdag was het zover, de tafel werd voor het eerst gebruikt voor table d´hôte.


De tafel, gedekt voor de eerste table d´hôte
Zonder tafelkleed omdat bijna alle tafelkleden nu te smal zijn geworden, eigenlijk vinden we dit ook veel mooier.
Het zijn 3 brede planken geworden, zo mooi !.


Het is een meer dan prachtige tafel geworden , vakkundig gemaakt door goede vriend Rogier van Rossum
een vakkundig timmerkunstenaar.
Zie ook zijn Facebook pagina DE HAMERHEER
waarop veel van zijn werkzaamheden staan voor restauratie van historische panden en andere werkaamheden

Wat zijn we er qua maat mee opgeschoten.
Nou heel veel De antieke tafel was met alle tussenbladen 350 cm lang bij 118 breed
De bedoeling was dezelfde afmeting maar we vonden het zo zonde om van de lengte van de planken af te halen dat hij uiteindelijk 400 cm lang is geworden en 128 breed.
Het gekke is dat de kamer er toch ruimer uitziet.

Overal blijven reparaties en onderhoud nodig. Zo ook in de ontbijtruimte van de chambres d´hôtes. We hebben al bijna een jaar grote bussen met zand met een toevoeging staan om hiermee voegen in oude natuurstenen blokken te vullen voor binnen en buiten. Het mag niet vriezen, het moet droog weer zijn en het moet de tijd hebben om te drogen, dus geen gasten.
Nu was het zover, het kon nog net voordat het seizoen begon.
Ik heb de vloer van de ontbijtruimte helemaal klaar. Buiten zijn er nog de nodige stukken te doen, maar dat gebeurd in etappes.
het meeste werk is het diep schoonkrabben van de voegen , de rest gaat sne.


De vloer van de ontbijtruimte heeft prachtige oude stenen blokken, maar wel veel stukken waar de originele voeg weg was. Een leuke klus omdat het resultaat zo fraai is.



De vloer nadat hij gevoegd is met speciaal zand waar een chemisch proces door heen is gemengd waardoor je de natuurlijke uitstraling houdt. De voeg wordt echter kijk hard


We hadden al een tijdje problemen met de Landrover en wisten dat er een paar grote reparaties aan kwamen. Op zich wel te begrijpen want ook al rijden we niet veel km´s , de Laro wordt veelvuldig gebruikt en toch ook wel misbruikt. De Laro staat altijd buiten en nu kwam hij voor 1 keer in de schuur te staan, gereedschap werd zorgvuldig neergelegd, de in NL bestelde onderdelen had Rogier opgehaald en hij ging aan de slag. Rogier is een expert op het gebied van Laro´s en wil reparaties alleen bij ons doen
Het leek wel of de motor steeds leger werd, was ook zo. De radiator was stuk. De kop van de motor werd uitgebouwd en voor controle naar een speciaal bedrijf in Chalon gebracht. Helaas kon hij niet meer gerepareerd worden, een nieuwe kop was duur. In NL was bij een bedrijf een gereviseerde kop een stuk goedkoper . Patrick en zijn familie zouden bij ons de Paasdagen doorbrengen, het was even puzzelen maar we hadden samen met Patrick de oplossing gevonden door een couriersbedrijf het pakket op te laten halen bij het Landrover onderdelen bedrijfje in Scheveningen en af te leveren in Eindhoven bij Patrick. Vervolgens zou Patrick de gereviseerde kop in zijn auto mee naar ons nemen.

Maar ach er zijn van die dagen dat je kan plannen wat je wil maar dat het niet goed gaat.
Want...... het couriersbedrijf was vergeten het pakket op te halen, Patrick belde niet dat de courier het vergeten was, hij vertrok naar Scheveningen ipv naar de Bourgogne, haalde het pakket op en belde ons toen pas op dat hij vanuit Scheveningen weer onderweg naar huis ging.
En zo kwam de kop van de motor van de Laro op donderdagnacht voor de Paasen aan op Digoine.
Rogier had ondertussen een band gekregen met onze bijna 20 jaar oude Laro, alle onderdelen werden weer gemonteerd waarbij Patrick in het weekend ook hielp. Daarna volgde de homokineet van de voorwielen , er waren problemen aan beide voorwielen.
Ook hier was het weer een heel gedoe omdat er een onderdeel gelast moest worden en via Joel , de meubelmaker, kwamen we bij Yannick ( die last en waar we al 4 maanden geleden de kasteelsleutel hebben gebracht ), kwamen we bij een stagiare van Yannick in Nolay want die kon het repareren

Chaotisch maar we komen er wel.

We zijn inmiddels een ruime week verder, de motor is weer helemaal in elkaar, sterker nog , de Laro doet het weer. 1 van de voorwiel problemen is opgelost en de 2e is bijna zover.
En dan hopen we dat hij toch wel weer een jaar of 20 mee gaat.
Matt is niet echt in de buurt van deze auto reparatie activiteiten, het is niet zijn expertise.


De ruimte onder de motorkap van de Landrover wordt steeds leger. De radiator is er uit gesloopt en hoe verder de dagen vorderde hoe meer er uit ging en gelukkig ook weer terug geplaatst werd



De Laro in reparatie, overal liggen onderdelen op schragen netjes schoongemaakt en op volgorde. Wij kunnen daar nog heel veel van leren.



Rogier en Patrick hebben allebei de passie en kennis voor reparaties.
En het belangrijkste is, ze hebben veel plezier


En dan het vervolg van de verbouwing van de orangerie tot vakantie huis.
Deze keer de achterwand die in december met hulp van Jan Paul geplaatst is.

Door dat deze wand geplaatst is komt het gebouw al veel meer tot proportie. Het was weer een uitdaging.


De achterwand panelen hebben afgelopen zomer onder blauw zeil aan beide kanten van de orangerie gelegen en werden nu verzaagd. Dikke isolatie die vodoet aan de hoogste normen, groene gipsplaat van badkamer kwaliteit.
Het voorbereiden voor het plaatsen is veel werk omdat er tussen elk paneel verbinding worden gemaakt



Het eerste paneel gaat op zijn plek, de extra houten bevestigingen zijn erop gezet. Op de betonnen vloer van de orangerie is een rand gemaakt waar de panelen in worden vastgezet. De enige extra hindernis is de rivier en de onhandige lengte van de panelen.



En zo ziet het er dan uit. een dik touw is om het paneel geknoopt en gaat richting de balk van de eerste verdieping. Vandaar uit kan het paneel over de rivier omhoog getrokken worden terwijl Jan Paul helpt om het paneel een stuk omhoog te tillen. Het kantelpunt was elke keer opletten





Zodra het paneel op zijn plaats zit wordt hij met lijmklemmen vastgezet. Afmetingen worden gecontroleerd en dan is het een kwestie van vastbouten
(als dat een werkwoord zou zijn)



Het lijkt bijna op behangen, het belangrijkste is dat je goed waterpas bent en dat moet constant gecontroleerd worden.



zij aanzicht van de orangerie waardoor je het aangebouwde stuk goed ziet. De opening aan de zijde op de begane grond wordt een en al glas met een deur naar buiten. Dit is ook de plek waar de keuken komt zodat je al kokend op de rivier uit kijkt. Achter de orangerie zie je een stukje van de vervallen molen



Het paneel wordt vanuit de orangerie met een touw omhooggetrokken.
Daarna is het passen en meten om hem aan het vorige paneel te koppelen



Alle panelen zijn op zijn plek, in het midden zit het samengestelde raam daarachter bevindt zich de trap ( nu nog niet) De trap op lopend, bij het raam is het draaipunt, kijk je uit op de rivier achter de orangerie.



toch nog even nog een foto van de achterzijde om doordat de landrover en en er iemand op de steigers bij de achterwand staat de dimensies in beeld te krijgen. Bij heel veel werk aan de achterzijde stond de ladder in de rivier geparkeerd. De ruimte onder het langwerpige raam is de technische ruimte/meterkast die van buitenaf bediend kan worden



De renovatie van de orangerie is weer een grote stap verder, de achterwand is klaar. Het dak komt in proportie.
De opening aan de rechterzijde op de begane grond wordt de entree.
De originele opening waar de grote deuren in zaten worden weer deurpartijen met veel glas, hoe weten we nog niet;
We hebben daar een mooie uitdrukking voor : voortschrijdend inzicht


Onze vriendjes, ze weten precies wanneer we een stuk gras voor ze afzetten, ze herkennen het geluid van tractor met aanhanger waar we met veel lawaai de ijzeren paaltjes in vervoeren


blije vriendjes want ze mogen elke dag een uurtje in een afgezet stukje grasveld om te wennen aan een vette weide


Aankomende week vast weer verrassende ontwikkelingen
Het wordt hoe dan ook prachtig zonnig weer met voor de aankomende dagen een temperatuur van boven de 20 graden.
Ik ga ondanks het negatieve advies van de buurvrouw toch alvast de dahlias planten.

Fijne zondag

Matt en Jitt
www.chateau-de-digoine.com

Volg ( LIKE ) ons ook op FACEBOOK


Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007