Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


Werken aan het kasteel

15/11/2013
(recent hebben we een aantal berichten op deze nieuwspagina gezet)

15 november 2013
Het is zover vandaag is de eerst sneeuw in Chateau Chinon gevallen, het bleef nog niet echt liggen. Maar toch de voorbodes van de winter zijn er, het vriest al regelmatig en de temperatuur overdag is vaak al niet boven de 5 graden
En dan is het opeens weer een paar dagen zacht weer
Chateau Chinon ligt trouwens 20 minuten ten westen van Autun in de Morvan
Julius en Annabelle vinden het ook veel te koud om ´s ochtends met de brommer/scooter naar de bus te rijden.En dit is de hoogwerker, een mini buldozer met poten die naar buiten staan waardoor de hoogwerker stabiel staat.

Vorige week dinsdag arriveerde Jan Paul.
Matt had het die dinsdag druk met heen en weer rijden
Bestelde pallet met ruim 700 dakpannen met aanhanger ophalen bij een bedrijf vlakbij Chalon
Ondertussen was ik met de kids de camper aan het leegruimen en schoonmaken
Zo kon Matt vlak na de middag de schone camper terug rijden naar Chalon.
Ik moest naar Autun allerlei spullen ophalen en aan het eind van de middag is Matt met Jan Paul richting Autun gereden om de hoogwerker op te halen.
Helaas zoals het zo vaak in Frankrijk gebeurd was er weer wat waardoor we de hoogwerker niet mee konden krijgen.

Gelukkig was het bedrijf zo lief om de hoogwerker op woensdag ochtend bij ons thuis af te leveren. En zo begon het werk aan een deel van ht kasteel dak en muur constructie.

Het is voor de eerste keer in 10 jaar dat we een hoogwerker hebben gehuurd en omdat er een weekend in de gehuurde periode viel konden we een goede prijs afspreken.Op woensdag zijn Matt en Jan Paul begonnen met het opbouwen van een steiger op de eerste verdieping van het kasteel in het gebied net na de kapel waar we een groot probleem met het dak hebben wat al dateerd van lang voordat wij eigenaar zijn. Het was een forse klus, 3 etages steigerwerk opbouwen zodat Victor makkelijk bij de stenen dakrand kon.
Een balk die op de muur steunde is weggerot, het dak is iets gaan zakken, een houten latei boven een raam is zogoed als vergaan en de door dat het jaren is gaan lekken is er veel kalk/zand uit de muur gespoeld.

Een groot probleem dus wat nu goed aangepakt werd.De vergane latei en het losse steen erboven was vrij snel weggehaald
De dikke stenen dakrand had totaal geen steun.Er zijn 2 betonnen lateien boven het raam geplaatst en daarna is Victor een dag komen helpen
Victor is de steenhouwer die in het jachthuis de o.a. de gewelven heeft gerestaureerd. 3 hoog op steigers zitten is voor hem niet ongewoon
Hij heeft de stenen rand boven de latei weer opgebouwd.En dan was er nog een probleem. Als je vanaf de gang bij de kapel naar het gat keek in het plafond zag je op de volgende verdieping een deur en een deurpost bengelen. De muur rechts van de deurpost is ook een drama.
In eerste instantie waren we van plan om dat stuk ook op met natuursteen te laten opmetselen door Victor. Dit stukje binnenmuur is echter dusdanig slecht dat we daar geen extra gewicht bij willen hebben. De deurpost en deur is weggehaald en de opening is gestut met een aantal stempels en dikke stukken hout
We laten dat zo maar even voor een tijdje, het dak is belangrijkerDaarna is Victor aan de buitenmuur begonnen.
En zo stonden Matt en Victor in het bakje van de hoogwerker met een aantal natuurstenen blokken en emmers met een combinatie van kalk/zand te wiebelen
Los steen werd weggehaald en opnieuw aangeheeld, boven de latei werd ook het steenwerk aan de buitenzijde aangeheeld. De muur is weer goedWij vonden de muur zeker aan de binnenzijde best zorgelijk. Victor vond het allemaal wel mee vallen.
Hij komt over een paar weken terug om een dag lang met een aangepaste compressor onder hoge druk een kalk/zand combinatie tussen het natuursteen te brengen. En dan zou de muur weer een paar honderd jaar mee kunnen.Naast de hoogwerker hebben we ook de geleende dakpannen lift volop in gebruik, hij is met spanbanden en een dikke balk veilig vastgezet aan de binnenkant van het kasteel.

Al met al kostte het voorbereidende werk voor Victor 2 dagen (steiger opbouwen, materiaal halen) was Victor op vrijdag bezig en was het voordat we het wisten al weer zaterdag. En er was nog niets aan het dak gedaan ................

En ondertussen hadden we vorige week maandag van de gemeente bericht gekregen dat zij nog allerlei aanvullende informatie en tekeningen wilden hebben mbt de aanvraag van de bouwvergunning van de orangerie.
het was een heel gedoe, uiteindelijk kon ik de vergunning afgelopen woensdag met uitgebreide uitleg opnieuw bij de gemeente indienen. Dat betekent wel dat de datum van aanvraag aangepast is naar 6 november
het is weer afwachten.........
Volgens de secretaresse van de gemeente zou het snel kunnen gaan maar ja je weet het nooit in Frankrijk.

En dan Julius en Annabelle.
Ze hebben op hun vrije woensdagmiddag elke week 2.5 uur theorie les over vliegtuigen.
Tot nu toe is dat verschrikkelijk saai en heel veel te leren.Maar op de laatste zaterdag van de vakantie zijn ze naar het kleine vliegveld van Autun geweest en kregen ze allerlei uitleg van de vliegtuigen die daar staan (eigenlijk vliegtuigjes) , hebben volop uitleg in de cockpit gekregen en hielpen ze bij het binnen duwen van een van de vliegtuigen waar zij ook les in gaan krijgen.

Als het goed is kunnen ze aan het eind van dit schooljaar zelfstandig een uur vliegen. Maar dan moeten ze nog wel door de enorme hoeveelheid leerstof heen bijten en dat is best pittig als je al hele lange schooldagen maakt en woensdag middag je enige vrije middag is.
We zullen het zien..............

Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007