Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


winterklaar maken een grote klus

27/11/2014
Hallo allemaal

Afgelopen week hebben we veel dagen met dichte mist gehad goed voor allerlei schimmels en paddenstoelen


bij de te ontginnen paarden bak vonden we onder een stapel vermolmd hout deze dikke tak met prachtige blauwe schimmels ( ik zou niet weten wat het anders zou kunnen zijn) Nooit eerder gezien


Het vochtige mistige weer zorgt voor heel veel verschillende paddestoelen in het bos.
In Frankrijk is het heel gewoon om met een mandje in het bos te gaan om eetbare paddenstoelen te zoeken. Het fijne is dat je met dat mandje naar elke willekeurige apotheek gaan die je dan uitlegt wat eetbaar is/wat niet en vooral ook waar je beperkt van kan eten.

De "trompet de la mort" is in iedergeval een veilig eetbare paddenstoel ook al ziet hij er niet zo aaibaar/eetbaar op.


Trompette de la mort letterlijk vertaald doodstrompet of hoorn des overvloed. (Craterella cornucopioides). Dan denk je deze paddestoel slaan we over maar dit is een eetbare paddenstoel, die in groepjes in loofbossen (beuken) te vinden is . Vorig jaar zagen we grote velden in het bos achter ons huis, maar ze zijn er zeker niet elk jaar, afgelopen week zagen we er een aantal , vlakbij de ontgonnen paardenbak.De paddenstoel ziet er uit als een holle trompet en ook al denk je vanwege de naam en kleur deze gaan we niet eten, hij is echt eetbaar. Hij is hoe dan ook makkelijk te herkennen en dat is fijn omdat wij niet voldoende kennis van paddenstoelen hebben; Bij de grote vers/groente winkel is het een delicatesse. Je bakt ze met fors knoflook/peterselie en olijfolie.


Vandaag is het ontzettend mild weer. We hebben in t-shirt gewerkt met 16 graden met een strak blauwe lucht.

Het duurt alleen nog het weekend want daarna stort de temperatuur naar beneden met dagtemperatuur van rond de 2 graden, lichte nachtvorst en voor dinsdag en woensdag mogelijk sneeuw.

En dat zou wel een heel grote overgang zijn.
Hoe dan ook gaan we van het weekend de sjalen, handschoenen en echte winterjassen tevoorschijn halen.

Het winterklaar maken gaat gestaag door dat betekent ook hekwerken veilig hebben voor de paarden..

Onze buurman Jean Noel kwam spontaan de heggen snoeien van de weide bij het meer. Elk jaar doet hij de bovenkant en de zijkant aan de kant van onverharde pad, hij doet het als hij tijd heeft en begint gewoon; Als we thuis zijn horen we de herrie van de machine die alle takken verpulverd.

Nu had hij tijd om ook aan de weide kant al het maaiwerk te doen maar dan moest wel het hekwerk zoveel mogelijk weggehaald worden want de hele heg was vergroeid geraakt met het band en de palen.
Titan en Troy verhuisden holde de bolder naar de weide voor het kasteel
En wij gingen aan de slag met het weghalen van alle gele paaltjes en band van het hekwerk.

In de tijd dat wij daar mee bezig waren was de buurman met de heg aan het pad gedeelte klaar


voor en naHet onverharde pad langs de weide na de snoei actie van onze buurman


De weide kant van de heg was al 3 jaar niet meer gesnoeid, de bramen hadden het band van de hekwerken aardig overwoekerd en waren over de grond verder uit gaan breiden.
Daardoor was de oorspronkelijke heg van 50 cm breed over bijna de hele lengte van de weide 3 meter breed geworden.de gele paaltes en het lint zijn volledig overwoekerdEn ondanks de zware machine viel de schade aan de weide ontzettend mee.Het is super om te zien hoe gauw en grondig een overwoekerde heg weer een echte heg wordt. Maar ook dan is er voor ons nog veel werk te doen.
Nu we er goed bij kunnen proberen we de restanten van de bramen in de heg tot de grond weg te snoeien. De stapels halen we op met de landroverWe zijn inmiddels halverwege met die klus maar zijn niet verder gegaan.
De vriendjes moesten terug de weide in; al het hekwerk moest weer op zijn plek
Het betekent rond de 100 gele paaltjes terug zetten en band terugklikken
Op een aantal stukken hebben we acacia palen als afrastering staan, ook die hebben we gecontroleerd ( een stuk of 80 palen) en waar nodig met hulp van de lier van de landrover dieper de grond in geduwd; Het is een trucje die prima werktDe laatste ladingen verzaagd hout moesten nog opgehaald worden en achter de duiventil gestapeld worden,Het is enorm opgeknapt maar wat was een onvoorziene grote klus
Het heeft ons, naast al onze dagelijkse werkzaamheden, een ruime week gekost
De vriendjes staan nu in een volledig gecontroleerde veilige weide waarbij het electra van de omheining weer goed werkt omdat alle begroeiing er af is.
Nu alleen de restanten bramen uit de heg snoeien waar ik in principe de hele winter tijd voor heb. Matt vindt het verschrikkelijk (stom) werk.Toch nog even wat over de te ontginnen paardenbak
We hebben nog een week lang een van de vuren brandend gehouden en ontzettend veel opgestookt.
De douglas stam hebben we in 2 grote stukken verzaagd en liggen langs het onverharde pad klaar om opgeladen te worden voor de houtzagerij.
En we zijn met onze vriendjes regelmatig er naar toe gewandeld en dan valt het pas op hoe groot de "carriere" isTitan is ons zwaarste trekpaard en kan van van alles schrikken.
Met vertrouwen zowel van Titan naar ons en wij naar hem komen we een heel eind en staat de vriendelijke reus en ik totaal ontspannen bij het vuur.


wandelen met de vriendjes , of het nou met de lege vuilnisbak vanaf de mariakapel naar huis lopen of het vuur bekijken bij de paardenbak in wording, het is allemaal gewenning voor zewonderen bestaan Nappie en Tiger naast elkaar ( ook al mag Nappie officieel niet op de bank)


En dan als laatste nog even Nappie, onze vondeling Teckel Napoleon.
Hij was een ware ramp met onze 2 poezen en vooral met Tiger, onze robuuste kater die echt niet over zich heen laat lopen. We zijn inmiddels 3 jaar verder en er is een soort overeenkomst ontstaan dat Tiger binnen de dienst uit maakt en Nappie als tegen prestatie buiten op zijn tijd achter Tiger aan kan racen. Niet dat Tiger het waarderen kan maar toch op de een of andere manier is er een balans. Binnen is ook harmonie bij de houtkachel, daar ga je niet moeilijk over doen als het winter wordt.
Maar van de week lagen ze naast elkaar op de bank (Nappie mag dat eigenlijk niet)
Je zag wel dat Nappie in de negeer modus zat, " als ik maar niet kijk is Tiger er niet" Het duurde niet lang, Nappie besloot het onderspit te delven en vertrok van de bank richting de houtkachel.

Ben benieuwd of ik binnenkort de eerste sneeuw foto´s van deze winter kan doorsturen

In iedergeval gaan we nog een heel mild en zonnig weekend tegemoet
Fijn weekend !Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007